fgl  Dołączył: 09 Lut 2011
problem z ostrością w k-x
Witam,
kupiłem w marcu 2010 K-x'a z kitowym obiektywem, który po kilku dniach został wymieniony na inny egzemplarz - źle trafiał autofokus (za blisko lub za daleko, już nie pamiętam). Nowy aparat okazał się taki sam, ewidentnie źle ostrzy - fokus ustawia (słychać pracę silnika, ukazuje się symbol ostrości), ale zdjęcia sa nieostre! Aparat był odsyłany na własną rękę do kalibracji, ale nie stwierdzono żadnych wad i zmieniono tylko oprogramowanie. Potem byłem w sklepie, w którym kupiłem aparat. Sprzedawca zrobił kilka zdjęć "na miejscu" i patrząc na ekran aparatu stwierdził, że są ostre (na komputerze nie mógł sprawdzić, bo jak twierdził, nie może ładować zewnętrznych nośników do laptopa).
Nadal nie wiem co jest nie tak - czasem wydaje się, że zdjęcia są ostre, innym razem są ewidentnie złe (niestety tych drugich jest o wiele więcej). W poniższym linku zamieszczam zdjęcia karty testowej, ze statywu, które zostały zrobione na ustawieniu w trybie zdjęć niestandardowych i na maksymalnym wyostrzeniu:
https://picasaweb.google.com/109757105920518819989/D?authkey=Gv1sRgCI-88e3_uL3nZg&feat=directlink
Dodam, że poprzedni aparat penatxa, który miałem, robi o wiele lepsze foty.
Pozdrawiam

martino  Dołączył: 06 Paź 2009
Są ostre jak na kita,to budżetowe szkło,więcej nie możesz wymagać.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
fgl, daj szarpena na maksa i może jakoś to będzie. A w ogóle to trzeba było brać nikona!

janex  Dołączył: 29 Sie 2010
A może minimalnie zmień dioptrie przy wizjerze :roll: Ja tak dowiedziałem się o wadzie wzroku, a normalnie na środku tego suwaka mam wszystko rozmyte lub lekko nie do ostrzone :roll:

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
no to albo:
fgl napisał/a:
kupiłem w marcu 2010 K-x'a z kitowym obiektywem, który po kilku dniach został wymieniony na inny egzemplarz - źle trafiał autofokus (za blisko lub za daleko, już nie pamiętam)

albo
fgl napisał/a:
Dodam, że poprzedni aparat penatxa, który miałem, robi o wiele lepsze foty

foty są ostre, GO +/- 20mm na karcie, z tym obiektywem trudno zrobić nieostre zdjęcia. Jeśli soczewki(szczególnie wewnętrzna) sa czyste, sprawdź ekran monitora....... potem juz zostaje korekcja wzroku.

Radolex  Dołączył: 03 Kwi 2010
janex, ja tam nie sądzę żeby dało się rozpoznać wadę wzroku poprzez wizjer aparatu... Wzrok mam według mnie, jak i lekarza bardzo dobry, a w wizjerze mam korektę mocno na - znaczy suwaczek w prawo ;D

Swoją drogą fotki wydają się ostre, masz może jakieś przykłady tych nieostrości na zdjęciach innych niż "tablice testowe"?

janex  Dołączył: 29 Sie 2010
Według lekarzy i mnie też dobrze widzę a suwak do końca na prawo. Tylko gorzej jak mam czytać lub coś robić dokładnego to przy dłuższym czasie mam oczy zmęczone. Ten test co jest zazwyczaj, raczej tyczy się widzenia na odległość ;-)

fgl  Dołączył: 09 Lut 2011
Dziękuję za liczny odzew i spieszę z wyjaśnieniem kilku kwestii:
- dioptrie w wizjerze nie mają wpływu na ostrość, gdyż problem pojawia się na funkcji auto, podczas ustawiania na manualu zdjęcia wyglądają lepiej;
- obiektyw kitowy, owszem, nie jest najlepszy, ale porównując z poprzednim modelem pentaxa także z kitem - zdjęcia były naprawdę ostre, wyraziste i kolorowe, mimo że klasa obiektywu ta sama; biorąc pod uwagę fakt, iż na manualu jest lepiej, to też chyba nie wina klasy obiektywu; drugi kit był podpinany pod k-xa i też mydło;
- kwestia maxymalnego wyostrzenia - owszem, w użyciu, ale nie ma trybie programu tematycznego, a czasem jest taka sytuacja, że trzeba zdjęcie zrobić już, natychmiast i nie ma czasu na ustawianie;
- kwestia monitora - zdjęcia były oglądane na 4 monitorach i wykonywane przez 3 osoby, w tym jedną znającą się na fotografii w stopniu dość zaawansowanym :)

Zdjęcia "plenerowe" pod linkiem:
https://picasaweb.google.com/109757105920518819989/PleneryTestowe?feat=directlink
Zdjęcie jeziora jest dla porównania robione poprzednim modelem z obiektywem kitowym, na trybie całkowicie automatycznym, o ile pamiętam. Gdzie te kolory, ostrość?

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
fgl,
co masz ustawione
Menu > zdjecia niestandardowe > jasne, naturalne, nasycone...... ??
domyślnie jest "jasne" i może się wydawać (szczególnie po przesiadce z CCD na CMOS) blado. zmieniając na inne ustawienia patrz na wykres kolorów.

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
fgl napisał/a:
Gdzie te kolory, ostrość?

jeśli w taki sposób chcesz oceniać swoje foty z różnych aparatów, to spraw, by warunki, w których je robisz były porównywalne.

Jeziorko pstryknięte na początku września, kiedy jeszcze kolory są dość intensywne.
Puszka ustawiona na "pejzaże", gdzie najczęściej programowo "podkręcone" są kontrast, ostrość i nasycenie kolorów.
Do tego szkło przymknięte do f-11.

Fotkę ze skałkami w tle robiłeś w połowie listopada, ogólnie szare kolory, nawet zieleń iglaków wyblakła.
Nastawienie przysłony na f-5.6 przy tej ogniskowej i przy tak rozległej panoramie z góry skazało to ujęcie na brak ostrości i słaby kontrast.

fgl napisał/a:
poprzedni aparat penatxa, który miałem, robi o wiele lepsze foty

Zdecydowana większość aparatów "zrobi" dobre zdjęcie gdy ustawisz na "Auto".
Jednak jeśli Ty chcesz zrobić swoim aparatem dobrą fotę, to powinieneś znać choć podstawowe zależności pomiędzy przysłoną, czasem i czułością - że o metodzie pomiaru światła i samego nasłonecznienia o różnych porach dnia - już nie wspomnę.

Przeanalizuj parametry, choć z tych dwuch fotek, niebędziesz musiał się pytać - gdzie kolory, gdzie ostrość.

pe72  Dołączył: 13 Paź 2010
fgl nie masz problemu ze sprzętem, ale... bez urazy.. problem dotyczy fotografującego ;-)
w całej rozciągłości podpisuję się pod tym co napisał dżejpi

Skocz do: