fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
:-)

MKw  Dołączył: 20 Kwi 2006
Problem jest w tym ze trudno dotrzec do jakis materialow dotyczacych obiektywow do powiekszalnikow. W papierowej instrukcji od mojego jest napisane jaka jest jego optymalna przeslona i do jakiego formatu mozna na nim robic powiekszenia. Trudno cokolwiek na ten temat natomiast trafic na necie :-/

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Przed kilkudziesięciu laty kraj nasz wystartował z impetem w dziedzinie optyki i fotografii.Posiadaliśmy patenty na optykę z wewnętrznymi filtrami, zakłady które 40 lat temu uznać trzeba było za nowoczesne.Nasze wyroby na zachodzie nie były tanie.Niestety jak to w Polsce własny interes poniewieranie inżynierami wysokiej klasy, wręcz żerowaniu na ich pomysłach.Musiało doprowadzić do technologicznej stagnacji.Weszły filtry dichroniczne,lepszy dokładniejszy rozkład świateł w powiększalnikach.Powiększalniki ze światłem mieszanym wysokiej klasy z kondensorami posiadającymi powłoki lepszymi matówkami a my, jak ktoś nie da do kieszeni komu trzeba to pomysły do szuflady.Co do Czechów to posiadają licencje Schneidera a więc ich powiększalniki i optyka tak naprawdę to...Aby dodać pikanterii powiem że nasz kraj przez pół roku prowadził rozmowy na temat licencyjnej produkcji sprzętu i nie można się było dogadać.Wtedy wnerwieni przedstawiciele schneidera podpisali umowę z Czechami w dwa tygodnie .Był czas kiedy Czesi na handlu ze światem wyrobami optycznymi zarabiali do 3 miliardów rocznie.Obecnie produkują optykę do minilabów.Sprawa stała się głośna w 90tym roku.Optykę z Czech warto używać szczególnie meogony.Kiedyś nie magnifax a mniejszy opemus 6 zrobił w szmaty renomowany zachodni dwadzieścia razy droższy powiększalnik.Test też z początku lat 90tych pozdrawiam.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
MKw napisał/a:
Problem jest w tym ze trudno dotrzec do jakis materialow dotyczacych obiektywow do powiekszalnikow. W papierowej instrukcji od mojego jest napisane jaka jest jego optymalna przeslona i do jakiego formatu mozna na nim robic powiekszenia. Trudno cokolwiek na ten temat natomiast trafic na necie :-/

na pl.rec.foto można znaleźć wszelkie informacje o szkłach do powiększeń ..
co prawda specyfikacji nie ma , ale czsami wystarczą opinie pozytywne w dużej ilości

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
  Dobre szkło powiekszalnikowe.
Wprawdzie temat zdązył "spleśnieć",ale ku rozwadze Czytelników dorzucę swoje doswiadzczenia.
Zaczałem od krokusa z mikarem 4.5/50.Potem wymieniłem obiektyw na anareta S 4.5/50 (specjalniak z podświetlaną wartością przysłony).Trafiła sie "okazja" i za 4 stówy kupiłem rodagona 2,8/50.Powiekszaknik ciągle ten sam.W zakresie wykonywanych powiekszen (najczęsciej 10*15,czasem "wyskok" 30*45),róznica m-dzy mikarem a anaretem była zauważalna,ale juz wydatek na rodagona był nie potrzebny: praktycznie żadnej różnicy(anret v rodagon).Po wymianie krokusa na opemusa,róznica troche widoczna,ale nie usprawiedliwiajaca ceny rodagona(w roku 1999).Wniosek: warto zastanowic sie,czy w zakresie najczesciej wykonywanego formatu odbitek warto szarpac sie na "super-hiper" optyke,jesli nie wykorzystamy jej możliwosci.Ciemnia-przy popularnosci cyfry-zdycha.Czy nie lepiej zainwestowac chociażby w odbitki? Oczywiscie,zaden komputer z szopem nie zastapi przezyc "ciemniowych" (zwłaszcza w damskim towarzystwie :)), i jesli ktos bardzo chce,to po prostu musi :) miec ten wymarzony,wyteskniony..itd.
Ps.A swojego rodagona mimo znikomego zatrudnienia,nie planuje sie pozbyć :) (wymarzony,wyteskniony..:)
Pozdrawiam czytaczy.

tofik  Dołączył: 19 Lut 2007
Może to nieodpowiednie miejsce, ale mam do sprzedania takiego Rodagona 50mm 2.8.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Daj po prostu ogłoszenie do Giełdy. Z ceną.

kosafwc  Dołączył: 24 Lut 2007
bu ja mam mikara s ;( tragedia ;(

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Spinner napisał/a:
Ja mam dwa Anarety 80mm - moze ktos się chce

Jak masz jeszcze z czystymi szkłami to wezmę 1szt.

[ Dodano: 2007-04-30, 05:59 ]
kosafwc napisał/a:
ja mam mikara s ;( tragedia

A tam tragedia - ładnie rozmywa ziarno ;-)

kosafwc  Dołączył: 24 Lut 2007
ta, ale co w przypadku gdy chcesz ziarno ;]

dern  Dołączył: 29 Paź 2009
Odkopuję ten temat, żeby nie zakładać nowego...
Ktoś coś wie na temat Componona 28mm f/4?
Nadaje się w ogóle taka ogniskowa do wygodnej pracy z negatywami 35mm? :mrgreen:

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
A to nie przypadkiem na mniejszy format?

Jesli nawet na 35mm, to wygodnie nie bedzie - dla 20x25cm bedziesz mial obiektyw jakies 15cm nad papierem... tak na oko ;-)

Yeti  Dołączył: 04 Lip 2007
dern napisał/a:
Ktoś coś wie na temat Componona 28mm f/4?

Może być do formatu połówkowego, 18 x 24 mm, lub mniejszego ( z filmu 16 mm).
Jeśli ma literkę "W" to jest szerokokątny, umożliwia to wykonywanie dużych powiększeń bez dużego uniesienia głowicy, ale o ile wiem takie szerokokątne powiększalnikowe do 24 x 36 mm były zazwyczaj o ogniskowej 38 - 40 mm, z krótszymi jakoś nie spotkałem się.

karmazyniello  Dołączył: 05 Lut 2008
Czy taki pierścień będzie ok do obiektywu powiększalnikowego Minolta Rokkor który chcę wkręcić do Krokusa SL :?:

http://allegro.pl/adapter...1500098820.html

Skocz do: