henry778  Dołączył: 10 Lut 2011
  Szumy w cieniach na ISO 200 w K10D?
Witam.

Od kilku lat jestem szczęśliwym posiadaczem kadyszki. Aparat dotychczas nigdy mnie nie zawiódł. Wszystko było pięknie dopóki nie spróbowałem w studiu fotografii aktu.
Na zdjęciach miało być dużo cieni, nektóre partie ciała niedoświetlone.
To co wyszło w cieniach lekko :evil: mnie zdołowało. Ok rozumiem, że w takich sytuacjach szumy najbardziej są widoczne ale to jednak trochę przesada.

Zamieszczam cropy:

http://www.voila.pl/353/t...x.php?get=1&f=1

http://www.voila.pl/354/k...x.php?get=1&f=1

Czy też macie taki problem? Czy to normalne?

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
ja tam nie widze problemu

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
1. po co robiłeś w studio na iso200, skoro mogłeś na iso100?
2. o jakie dokładnie "szumy" Ci chodzi? Gdzie te "szumy"?

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
To normalne przy takiej obróbce. Zresztą po to używasz światła, żeby przesunąć cienie w obszar, w którym opisywane są nieco większą ilościa bitów...

White  Dołączył: 31 Paź 2008
henry778, sprzedaj tego grata.

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
Patrzyłem wczoraj, patrzę dzisiaj i jakoś szumów nie widzę, mnie się wydaje, że z obrazkiem i aparatem wszystko ok.

Monitory sobie lepsze może kupcie? Problem jest typowy czyli szum (czy może raczej dithering) i posteryzacja cieni wynikająca z rejestracji najciemniejszych partii obrazu z niewielką rodzielczością bitową i niezbyt prawidłowym wołaniem (BTW, czym to było wołane? Przypadkiem nie LR/ACR?). K10D nie ma zbyt dużego zapasu w cieniach i im wyższa czułość, tym bardziej się to ujawnia, a do tego dochodzą nieregularności szumu matrycy i wygląda to jak wygląda.

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
Najwyższa pora i u mnie zmienić monitor bo nie widzę żadnych szumów.
henry778,albo grzeszysz człowieku widząc szumy,albo napaliłeś się na inny korpus i na siłę szukasz dziury w całym :-/

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
jaad75 wszystko opisał... szumy są, wina operatora, nie aparatu... :roll:

Więc tak.
Fotka nie obrabiana, prosto z puszki wywoływane w Camera Raw bez żadnej zabawy suwaczkami. Fakt mogłem dać ISO 100.

Czy na drugim cropie na dłoni naprawde nie widzicie szumu?

Fenol  Dołączył: 31 Sie 2010
oj tam, oj tam - po prostu kadyszka się zawstydziła i zaszumiała, ja bym afery z tego nie robił :-D przyzwyczai się do tego typu fotografii i od razu będzie lepiej :lol:

(zgadzam się w pełni z jaad75, ;-) )

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Re: Szumy w cieniach na ISO 200 w K10D?
henry778 napisał/a:
Wszystko było pięknie dopóki nie spróbowałem w studiu fotografii aktu.
[]
Zamieszczam cropy:

Biorąc pod uwagę specyfikę fotografowanych obiektów, prosiłbym o pełnowymiarowe zdjęcia, nie zaś cropy. Jestem przekonany, że moja prośba spotka się z ciepłym przyjęciem (męskich) użytkowników tego forum...

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
Coś ala szumy jest ale nie całkowicie w cieniu (tej czerni) tylko na łączeniu się czerni z braązem dłoni. ta puszka tak pewnie ma, bo jakaś najnowsza nie jest i rozpiętości tonalnej też nie ma jakiejś super hiper dobrej.

Te owe "szumy" chyba widać dopiero przy bardzo dużym wydruku ?

[ Dodano: 2011-02-11, 13:17 ]
Cytat
Jestem przekonany, że moja prośba spotka się z ciepłym przyjęciem (męskich) użytkowników tego forum...
hmm czy ja wiem,bo ja myślałem że 2 fotka pokazuje gościa, bo widzę męską nie ogoloną brodę, ale mogę się mylić ;-)

Cypis aka Piotr  Dołączył: 16 Cze 2008
Dodam jeszcze że w zależności od przeglądarki (FF vs. Chrome) te fragmenty wyglądają zupełnie różnie.

szpila  Dołączył: 02 Mar 2010
Szumów u mnie nie widać.
Dopiero jak popatrzyłem na monitor z góry (jekieś 45o stopni) to zobaczyłem szczegóły na zdjęcich (pępek, talia). Tak że monitor napewno jest czynnikiem mocno przekłamującym. Wyśli mi odbitki - to Ci powiem czy widać szumy :evilsmile:

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
jaad75 napisał/a:
Problem jest typowy czyli szum (czy może raczej dithering) i posteryzacja cieni wynikająca z rejestracji najciemniejszych partii obrazu z niewielką rodzielczością bitową i niezbyt prawidłowym wołaniem

no pewnie typowy, ale to nie szum - przecież sam nie określasz tego szumem matrycy. Po prostu tak działa cyfra i tyle.

ADestroyer  Dołączył: 16 Cze 2010
andybond napisał/a:
Najwyższa pora i u mnie zmienić monitor bo nie widzę żadnych szumów.

Ja także nic tam nie widzę, ale fakt może i u mnie monitor już do wymiany, albo oczy... :evilsmile:

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
henry778, bedziesz to drukowal w takiej wielkosci i patrzyl z bliska? czy moze chcesz tak skadrowac? jesli tak to polecam 645D, jesli nie to nie bedzie tego widac

henry778 napisał/a:
Więc tak.
Fotka nie obrabiana, prosto z puszki wywoływane w Camera Raw bez żadnej zabawy suwaczkami. Fakt mogłem dać ISO 100.
No to masz odpowiedź. Wyzeruj Blacks (przyczynia się do posteryzacji) i zgaś cienie krzywą do smaku.
Cypis aka Piotr napisał/a:
Dodam jeszcze że w zależności od przeglądarki (FF vs. Chrome) te fragmenty wyglądają zupełnie różnie.
Chrome nie ma CMS, więc do oglądania zdjęć nadaje się równie dobrze jak nieskalibrowany monitor.
l_uka napisał/a:
no pewnie typowy, ale to nie szum - przecież sam nie określasz tego szumem matrycy. Po prostu tak działa cyfra i tyle.
Szum matrycy też tam jest, choć akurat stosunkowo mało widoczny. BTW, porównaj sobie jak to działa w przypadku K-5 i 14-bitowych RAW-ów. Właśnie w głębokich cieniach i ilości przejść tonalnych w nich jest największa różnica.

Zrobiłem dzisiaj kilka fotek na ISO 100 i jest lepiej ale problem nadal istnieje. Właśnie nie chodzi może o klasyczny szum tylko o te przejscia tonalne, tak jak pisał jaad75 o tą posteryzacje.

Cytat
henry778, bedziesz to drukowal w takiej wielkosci i patrzyl z bliska? czy moze chcesz tak skadrowac? jesli tak to polecam 645D, jesli nie to nie bedzie tego widac

O ile załączone przeze mnie cropy to wycinki wiekszego kadru i przy normalnym ogladaniu zdjęć nie jest to aż taki wielki problem ale w wyboraź sobie ciasny portret, niedoświetlony z jednej strony. Tu już może być widać tą posteryzacje nie tylko w powię kszeniu 1:1.

Skocz do: