Szukałem w sieci sposobu, w jaki można z klawiatury zwiększyć/zmniejszyć ekspozycję zdjęcia w Lightroom. Okazało się, że takiego skrótu nie ma. Znalazłem kilka dziwnych obejść: jedno zależne od wielkości monitora + QuickDevelop musi być widoczny, drugie wymagało dokupienia dodatkowej klawiatury na USB. Postanowiłem więc sam rozwiązać swój problem i napisałem krótki programik w C :) Zwiększenie ekspozycji zdjęcia za pomocą
Shift+[, zmniejszenie --
Shift+].
Jak używać:
- Uruchom Lightroom
- Przełączamy się na moduł Library (koniecznie) i klikamy tak, żeby widzieć część podpisaną "Quick Develop" (powinno działać nawet jak nie widać, ale dla pewności nie zaszkodzi).
- Możesz teraz zminimalizować Lightroom albo po prostu przełączyć się na inny program. Nic nie szkodzi, jak okienko zostanie zasłonięte.
- Uruchom mój program (jeden z plików EXE z załączonego ZIPa).
- Nie zamykaj czarnego okienka! Bez niego działać nie będzie. (Wiem, że trochę przeszkadza. Zrobię tak żeby była ikonka obok zegara; ale na razie do testów będzie czarne okno)
- Przełącz się na Lightroom. Moduł możesz już zmienić (na pewno będzie działać w Library, w innych może nie działać).
- Korzystaj ze skrótów: zwiększenie ekspozycji zdjęcia za pomocą Shift+[, zmniejszenie -- Shift+]. Uwaga! Działa (prawdopodobnie) nie tylko w module Library, ale też w pozostałych, gdzie nie widać Quick Develop!
- Jeśli coś się wywali, zawiesi, przestanie działać -- napisz mi maila i DOKŁADNIE opisz problem. U mnie jak na razie działa OK.
Poniżej załączam kod źródłowy oraz wersję skomplikowaną (x32 - 32-bitowa, x64 - 64-bitowa; obie powinny działać, polecam x64). Jest to wersja-szkic stanowiąca raczej "proof of concept" niż użyteczna aplikacja. Ale działa (raczej). Można napisać to lepiej, monitorować tylko okno (wątek) Lightrooma zamiast globalnego haka, dodać możliwość konfiguracji, skróty do innych przycisków z Quick Develop. Ale po pierwsze: mi Exposure wystarczy, po drugie: jakbym skończył pisać ładną aplikację, to by pewnie już Adobe wypuściło patcha do LR dodającego skróty.
Program w wersji pre-alpha 0.001, czyli "cud, że działa" ;) Popsuć, to niczego nie popsuje.
Będę wdzięczny za wiadomości: czy (nie) działa: jaki LR, jaki Windows, czy PL czy EN + dokładne numery wersji i najlepiej zrzut ekranu z komunikatami wyświetlanymi w czarnym okienku. Wszelkie uwagi mile widziane :)
Kod i wersja skompilowana na licencji MIT.
Do pobrania pliki wykonywalne EXE (Windows XP, Vista, 7, 2000, 2003, 2003 R2, 2008, 2008 R2 w wersjach 32- i 64-bitowych) i kod źródłowy (C++, Visual Studio 2010):
http://sepczuk.pl/files/L...alpha_0.001.zip
Wygląda to tak (klik, aby powiększyć):