Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
rey napisał/a:
lubię zabawę z GO
Do takiej zabawy tylko jasna stałka.

pool80  Dołączył: 03 Sie 2010
W Dal 18-55 robię jak tylko się da od20 do 55mm i F8. 18mm jest u mnie baaardzo słabe. W GO niezbyt da się pobawić. Rozmycia tła tylko przy fotografowaniu z bardzo bliska obiektów. Za ciemny. Do zabawy w GO mam m-kę. :mrgreen:

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
pool80, kup DA 35/2,5 na dobry początek :-B

marfalc  Dołączył: 08 Sty 2010
andybond, chyba 35/2,4

Najpierw to musiał bym cos sprzedać. Bo obiecałem sobie nie dokładać do foto. Przynajmniej przez jakiś czas.

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
marfalc napisał/a:
andybond, chyba 35/2,4

Nie inaczej :oops:
pool80 napisał/a:
Najpierw to musiał bym cos sprzedać. Bo obiecałem sobie nie dokładać do foto.

W takim wypadku znajduje zastosowanie powiedzenie:jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma ;-)

Tak, tak :-P U mnie musiałem dojść do pewnych wniosków raczkując po tej dziedzinie. Dlatego pewna reorganizacja była by na miejscu. A opis używania kita to dla Rey-a.
pozdrawiam

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
nie myślałem, że tylu ludzi na forum zajmuje się reprodukcjami... :roll:

rey  Dołączył: 12 Paź 2009
Do dzisiaj, na 90% obstawiam zestaw DA*16-50/2.8 i 70 2.4 lub 77/1.8 ale kusi mnie ten kit II z 35/2.4 i 50-135/2.8 :evilsmile:
Mój kit na 18mm i f8 jest bdb. Przykłady podam jak będę u siebie.

Zdjęcia przechowuję zmniejszone i podostrzone o wielkości 960x600, większe i PEFy w innym miejscu dysku, do ew poprawki w przyszłości ;-)

peterK  Dołączył: 03 Sty 2009
rey napisał/a:
Do dzisiaj, na 90% obstawiam zestaw DA*16-50/2.8 i 70 2.4 lub 77/1.8 ale kusi mnie ten kit II z 35/2.4 i 50-135/2.8 :evilsmile:

A nie lepiej 16-50 + 50-135? Przy czym jak krótsza część ma być używana głównie do landschaftów to może jednak długa * lepiej z kitem&unlimitedem... Ty decydujesz.

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
rey napisał/a:
tatusio_ki

urocze :-D

Moim zdaniem kit jest bardzo przydatny na prawie każdej przysłonie, szczególnie biorąc pod uwagę jego cenę w stosunku do możliwej konkurencji oferującej lepszy obrazek. Ja mało kiedy przymykam bardziej niż f/8, a bardzo często jadę na pełnym otworze: f/3.5-f/5.6. Mam zdjęcia wydrukowane na 30x40 z kita niemal w pełni otwartego i nie widać jakichś wyjątkowo rzucających się w oczy usterek w obrazie.

rey  Dołączył: 12 Paź 2009
romeoad napisał/a:

tatusio_ki

urocze

o żesz :mrgreen:

[ Dodano: 2011-02-14, 22:28 ]
Chciałem wrzucić coś przy pełnych przysłonach z kita, ale nie wiem jak to teraz zrobić po tych zmianach w fotosiku, imageshack wogóle się nie otwiera :-?

andryush  Dołączył: 14 Cze 2011
Na wstępie witam wszystkich forumowiczów :D
Niedawno zacząłem zabawę z Pentax'em i zdecydowałem sie dołaczyć do Waszego grona.

Jako, że świeżak ze mnie, jak na razie posiadam tylko 2 obiektywy - standardowy obiektyw kit-owy i mój najnowszy nabytek - Auto Revuenon 50mm 1.7.

Z drugiego jestem niezmiernie zadowolony, nawet mimo braku automatyki.
Ale nie o tym chciałem napisać.

Zdaje się, że mam problem z moim standardowym obiektywem Pentax DAL 18-55, który dostałem wraz z moim K-x.
Mianowicie chodzi o zdjęcia seryjne. Aparat pstryka 3 fotki jedna za drugą, później gwałtownie zwalnia i kolejne pstryka w odstępach mniej więcej 3-sekundowych :shock: .
Najpierw myślałem że to wina aparatu i lepszego rezultatu nie osiągnę, później podłączyłem manualny obiektyw i tutaj spotkało mnie miłe zaskocznie, bo aparat pstryka fotki seryjne jak burza.

Czy to normalne, że kitowy obiektyw tak źle sobie radzi ze zdjęciami seryjnymi? Czy powinienem się udać do serwisu?

Pawelzqx  Dołączył: 22 Mar 2009
Masz włączoną korekcję obiektywu(dystorsji i aberracji)? Myślę, że to może być przyczyną. Przy obiektywie manualnym aparat nie posiada informacji i wyłącza korekcję.
Pozdrawiam

Faktycznie))
Dzięki za szybką odpowiedź))) Już wszystko działa jak należy) :mrgreen:

Advocado  Dołączył: 07 Paź 2009
Honor Kiciusia po raz kolejny obroniony :D

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Advocado napisał/a:
Honor Kiciusia po raz kolejny obroniony :D
Wręcz przeciwnie. Opisany przypadek mówi, że 18-55 ma wady optyczne, które włączony soft musiał korygować. ;-)

ano  Dołączył: 17 Lut 2011
Od dwóch lat uzywam kit-a II do krajobrazu i nie narzekam. Może trochę mnie drazni CA ale da się przeżyć. Oczywiście co jakiś czas kusi mnie by nabyc coś bardziej szerokiego, ale na razie skąpstwo wygrywa.

Advocado  Dołączył: 07 Paź 2009
Ja też mam wersję II i nie narzekam :>

Ja mogę ponarzekać tylko na to, że jest trochę za ciemny no i mógłby wychwytywać więcej szczegółów.

btw, czy różnica między 50 a 55mm jest mocno zauważalna?

Skocz do: