Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
ka_thy napisał/a:
Sam Ken Rockwell pisze, że jest dość zimne
No to ani chybi jest ciepłe. ;-)

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
No to ani chybi jest ciepłe.

Jarku, patrząc na kolorystykę jego zdjęć, to ja się nie dziwię, że dla niego zimne ;-)

ka_thy  Dołączyła: 06 Lut 2007
Czy mam rozumieć, że to sino-niebieskie zdjęcie jest OK :?:

Takie właśnie zdjęcia robi samsung-małpka mojej córki i ja ją uczę aby nie używała AWB przy świetle dziennym. Może więc dziecko wprowadzam w błąd :?: :roll: Bo takie zdjęcia to norma (D40, H5, ten Samsung) :?:

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
ka_thy, masz rozumieć, że Jarek ma ambiwalentny stosunek do publicystyki Kena Rockwella ;-)

tab  Dołączył: 15 Maj 2007
bEEf napisał/a:
wizjer jak światełko w tunelu i brak takich ficzerów jak stabilizacja.

Miałem dzisiaj w ręku k100d i d40x. Wizjer pod względem jasności i wielkości w obydwóch jest podobny. Subiektywnie w k100d jest minimalnie większy. W d40x jest równie jasny ale wydaje się nieco skromniejszy i jakby odsunięty w głąb.

O żadnym z aparatów nie mogę powiedzieć, że jest mały i lekki. Są spore i czuje się ich wagę. Jakość wykonania robi duże wrażenie.

Nurtuje mnie jedno. Jak jest z tą prędkością AF w k100d? Czy różnica z d40(x) jest odczuwalna?

Cena w sklepach w których byłem jest podobna, k100d z kitem 2800 zł, d40x z kitem 2700 zł.

mcb  Dołączył: 10 Maj 2007
Co do cen to powiem tak, w Fotojoker oraz media masz d40 po 1999, z kasetka już nie ma tak kolorowo bo w media czy saturnie spiewają 2650 ale podejdz do jakiegoś prywatnego sklepu foto to Ci za kasetka za 2200-2300 przywiozą. Oczywiście czasami się trzeba potargować ale warto.

[ Dodano: 2007-05-18, 14:36 ]
Temat zakończony a kasetka kupiona. :) Można zacząć focić.

tom  Dołączył: 07 Maj 2007
mcb, moze troche nie z tematem ale...
wczoraj trzymalem w lapach d80 wraz z gripem i.. jest mniejszy :P i lzejszy! mimo wszystko od pentaxa - totalnie nie lezy mi w lapach, zdecydowanie wole wiekszego, ciezszego i czytelniejszego zarowno matowka jak i lcd petnaxa,
szumami na twoim miejscu wogule bym sie nie sugerowal
jedyny powazny argument przemawiajacy za wyborem nikona to dostepnosc szkiel w 'kazdym sklepie'
mimo wszystko, gdybym wybieral drugi raz, i tak wybralbym pentaxa :)

[ Dodano: 2007-05-23, 23:25 ]
btw: tab, moze ktos mnie za to wyklnie ale af w nikonie [potwierdzam, zdecydowanie szybszy]

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
a ja wtrace swoje trxy grosze....
D80 vs K10D -pentax przegrywa jesli chodzi o flesze i system naswietlenia....

jack  Dołączył: 25 Mar 2007
tom napisał/a:
btw: tab, moze ktos mnie za to wyklnie ale af w nikonie [potwierdzam, zdecydowanie szybszy]

A ta lampka wspomagająca AF :-P
Moja kadyszka poległa w konfrontacji z D50 i D40 :cry:

jack napisał/a:
Moja kadyszka poległa w konfrontacji z D50 i D40
- w jakich warunkach i z jakimi szklami....?
Bo podpinajac d0 200D 50mm i do K10D 50mm - obydwa korpusy ostrzyly tak samo szybko....
jezeli porownales do nikona z SWM....to to nie mialo sensu.....poczekaj na silniki USM w pentaksie...

Fafniak napisał/a:
jack napisał/a:
Moja kadyszka poległa w konfrontacji z D50 i D40
- w jakich warunkach i z jakimi szklami....?
Bo podpinajac d0 200D 50mm i do K10D 50mm - obydwa korpusy ostrzyly tak samo szybko....
jezeli porownales do nikona z SWM....to to nie mialo sensu.....poczekaj na silniki USM w pentaksie...

było na tyle ciemno, że o ręcznym ostrzeniu można zapomnieć (w wizjerze właściwie nic nie było widać); mam tylko kita, tamte też były z kitami - nie miałem na myśli szybkości, żeby robić zdjęcia przełączyłem na MF koledzy nie musieli
Wiem, że porównanie do d*py ale i tak boli.

tego typu porownaie nie jest do dupy.......
faktem jest ze nikon ostrzy i czasm wyglada to automagicznie...

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
zastanawiam się, czy w nowych korpusach na P będzie jakiś nowy autofokuspokus. W K10d poprawili odczuwalnie, więc mam nadzieję, że nie będą się ograniczać/wstydzić/krępować i poszaleją inżyniery jeszcze troszkę.

moim zdaniem problemem nie jest autofokus, zgadzam się z Fafniakiem, że jest szybki nawet bez USM, tylko wspomaganie stroboskopem i to pomimo zmian na lepsze w firmaware 1.20 - lampka N świeci ciągle dopóki nie złapie ostrości, a nasza spawarka da kilka błysków i znów "ciemność widzę, widzę ciemność" - spróbuj trafić w coś kontrastowego, jak Ci się uda to może wyostrzy

Skocz do: