Mbajgr  Dołączył: 27 Sty 2011
Tokina AT-X 100-300mm SD f/4
Czy wykonywaliście zdjęcia wyżej wymienionym obiektywem? Chodzi o wersję manualną z serii profesjonalnej AT-X. Chętnie poznam Wasze opinie i zobaczę przykładowe zdjęcia. Z góry dzięki.

[ Dodano: 2011-02-08, 19:45 ]
Ciekawe... Czy to tak rzadki obiektyw?

[ Dodano: 2011-02-10, 17:21 ]
Postanowiłem jednak zaryzykować. Po przeczytaniu kilku pochlebnych opinii o tym obiektywie w internecie kupiłem wyżej wymieniony obiektyw. Po pierwszych próbach jestem bardzo zadowolony. Jasny ciekawy zoom. Na razie używałem go do fotografii przyrodniczej, bo głównie w trym celu został zakupiony.

[ Dodano: 2011-02-11, 01:15 ]
Dla zainteresowanych forumowiczów test Tokiny AT-X 100-300 SD f/4

http://www.markptak.com/t...300mm/index.htm

Pajkiewicz  Dołączył: 26 Paź 2009
no coż przykłady zdjec ptaków w podanym linku nie wygladaj zachecajaco. Szczerze mówiąc mój DA 55-300 chyba robi lepsze. Myslalem ze to raczej cos podobnego jakosciowo do sigmy 100-300 f4.

ADestroyer  Dołączył: 16 Cze 2010
Wrzuć jakieś smaple, to popatrzymy... :mrgreen:
Testom nie wierzę, tak samo jak politykom... :evilsmile:

Fluss  Dołączył: 02 Lut 2011
W tym teście pokazują głównie mydło... w co mi się wierzyć nie chce.

Dlatego także czekam na sampelki :mrgreen:

Fluss  Dołączył: 02 Lut 2011
Fajnie wyszły. O wiele lepsze niż te w tym teście... ;-)

Rozumiem, że zdjęcia ptaków są na "długim końcu"... a na czym robiona była ta huba (jaka przysłona dokładnie)?

Tylko zdjęcia, do których wrzuciłem linki były robione Tokiną. Zdjęcie huby robiłem przy pomocy Pentax SMC 50mm/1.7. Jeszcze nie miałem okazji robić wielu zdjęć tym obiektywem, ale parę z mniejszą ogniskową wrzucę jak uda mi się coś podziałać:), bo rzeczywiście tutaj chyba wszystkie robiłem na ogniskowej 300mm z przysłonami raczej nie mniejszymi niż 5.6. Raczej staram się zwiększać czułość niż zmniejszać przysłonę:)

Skocz do: