liggy  Dołączył: 29 Kwi 2009
Mertz napisał/a:
GR'ka przypomniała mi kilka rzeczy, o których zapomina się w czasach supermatryc - że fotografuje się przy świetle, że sprzęt trzeba czuć żeby nim pracować, że kadrować trzeba od razu, nie Lightroom'ie.

Głos rozsądku :-)

alekw  Dołączył: 27 Wrz 2007
liggy napisał/a:
Mertz napisał/a:
GR'ka przypomniała mi kilka rzeczy, o których zapomina się w czasach supermatryc - że fotografuje się przy świetle, że sprzęt trzeba czuć żeby nim pracować, że kadrować trzeba od razu, nie Lightroom'ie.

Głos rozsądku :-)

Biorac pod uwage, ze nikt tu nie pisal o wielkosci matrycy i AF, to jak najbardziej :evilsmile:

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
alekw Widzę, że ignorujesz konsekwentnie rady/opinie jakie tu napisano odnośnie jednego systemu.
Czyżbyś ten wątek utworzył w innym celu niż "znalezienie kompromisu"?

Kfan napisał/a:
alekw Widzę, że ignorujesz konsekwentnie rady/opinie jakie tu napisano odnośnie jednego systemu.
Czyżbyś ten wątek utworzył w innym celu niż "znalezienie kompromisu"?

Niczego nie ignoruje i bacznie czytam wszystkie opinie. Nie mam negatywnego nastawienia do Samsunga bo i tak logo firmy mam zawsze zaklejone tasma, czy to Nikon, czy Pentax

reastdignity  Dołączył: 29 Kwi 2010
kolejny WC? :->

alekw napisał/a:
[
Niczego nie ignoruje i bacznie czytam wszystkie opinie. Nie mam negatywnego nastawienia do Samsunga bo i tak logo firmy mam zawsze zaklejone tasma, czy to Nikon, czy Pentax

Mnie by się tam nie chciało taśmą aparatu paprać.
Idź więc do sklepu i zrób własne testy potem podziel się wrażeniami.
IMO trudno dostać "tak wiele za tak niewiele."

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Kfan napisał/a:

Były już wątki i wypowiedzi na temat zaklejania napisów na aparatach. Tu nie ma nic z chcenia lub niechcenia.

Widzę takie możliwości -
1. wstyd że ma się markę X
2. Chęć ukrycia renomowanej marki uznawanej za drogą i tym samym stanowiącą "kąsek" dla złodzieja

Obydwa argumenty są dla mnie śmieszne.
1. z zasady
2 Jeśli ktoś się zna na sprzęcie zaklejony napis go nie powstrzyma
a jeśłi nie zna i tak będzie cwany i pomyśli, że to musi być drogi aparat.

Podobny efekt by był jakby własciciele Pasaatów zaklejali logo VW. I tak byłby nr 1 na liście kradzionych samochodów.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Kfan napisał/a:
Obydwa argumenty są dla mnie śmieszne.

Jak mówię, było to już dyskutowane i sprawa nie jest wcale taka prosta. A że nie jeden zawodowy fotograf zakleja napisy na aparatach, szczególnie jadąc z nim w mniej przychylne środowiska i regiony świata, a widziałem wywiad z jednym, który zakładał skarpetę na obiektyw..., to jednak sprawa zdaje się być poważniejsza niż sugerujesz.

Porównania aparatów do samochodów są być może atrakcyjne, ale w tym przypadku raczej nietrafione.

Kfan napisał/a:
Widzę takie możliwości -

Raz tekst, ze to cyfra sprzed 5 lat z peknieta obudowa, zniechcecil 'ciekawskiego'. Dla mnie wystarczajace uzasadnienie zaklejania.

Morg  Dołączył: 28 Mar 2009
Kfan - a mówi Ci coś nazwisko Cartier-Bresson :?: Czy może nie? Bresson oklejał swoją lejkę z zupełnie innego powodu ;-) niż te o których wspominałeś

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
alekw napisał/a:
Nie mam negatywnego nastawienia do Samsunga bo i tak logo firmy mam zawsze zaklejone tasma, czy to Nikon, czy Pentax
i słusznie, ja mam identyczne zdanie.
Niemniej jednak po kupnie Canonów nie zakleiłem logo na 1D ani na 5D.
Powód pod słowem "Uwaga" - szukać gdzies poniżej.

Wiem że to off top ale podam kilka powodów dla których ja zaklejałem,
jorge.martinez napisał/a:
Były już wątki i wypowiedzi na temat zaklejania napisów na aparatach. Tu nie ma nic z chcenia lub niechcenia.
oj tam, nieważne, wszakże przecież chodzi o to żeby się chwalić, co nie?
1. Zaklejanie po to, żeby nie reklamować sprzętu firmy która i tak Ci za to nic nie płaci.

2. Zaklejanie po to, żeby nie kusić złodziei znanym logo dobrej firmy.
Uwaga!
Powyższe punkty nie mają sensu i zastosowania, jesli nie zmieni się firmowego paska dołączanego do aparatu.

3. Postarzanie. Ja swojego D700 pozaklejałem fajną czarną taśmą izolacyjną, nie tylko wszystkie znaczki na korpusie, ale praktycznie wszędzie w "wolnych" miejscach. Efekt był taki, że taśmy zaczynają się troszkę niszczyć po około 2 miesiącach używania. Zwyczajnie - poprzez płyny znajdujące się na dłoniach i wydobywające się z ciała przez skórę ;-)
Nawet mój znajomy stwierdził, że mój aparat to jakiś stary złom i chyba dobrze by było jakbym sobie kupił jakiś nowszy... efekt postarzania jest murowany.

4. Funkcja ochronna: kilka razy zdarzyło mi się że aparaty upadały gdzieś tam, raz niegroźnie, czasami wyglądało to gorzej. W momencie gdy aparat jest poklejony nawet zwykłą taśmą izolacyjną, to w momencie gdy upadnie, nie ma nawet śladu.

Wady
Kfan napisał/a:

i niestety tutaj jest racja, pierwszy d300 jak zakleiłem taką taśmą słabszej jakości, to niestety taśmy po jakimś czasie gdzieś tam zaczęły przesuwać po aparacie, po prostu niektóre w tych newralgicznych miejscach zaczęły tracić przyczepność...
Jak już klej wyszedł gdzieś na wierzch to było niefajnie, dłoń się upapra.
Ale jest na to rada - izoropanol ;-)
A jak ktoś nie ma, to czysty spirytus - ładnie można wszystko doczyścić.

Pozdrawiam i won do sklepów budowlanych/elektrycznych po taśmy. 3 złote nie majątek.

perl już to pisałem kiedy robiłem zdjęcia ze statywu to ludzie myśleli, że pomiary geodezyjne robię :-)
Ale Twoje argumenty w pewnych przypadkach są OK :-B

ojek  Dołączył: 03 Lis 2007

Morg  Dołączył: 28 Mar 2009
alekw - a jesteś przekonany do tego że chcesz chodzić z cyfrą na ulicy? ;-)

Ja parę dni temu zakupiłem na ebayu Besse-R i podpinam do niej stareńkiego jupitera 50/2, ładuję film i idę na miasto. Frajda dużo większa niż robienie streeta cyfrą ;-) NX10 zostanie mi na różnego rodzaju eksperymenty, krajobrazy i portrety ;-)

Morg napisał/a:
Kfan - a mówi Ci coś nazwisko Cartier-Bresson :?: Czy może nie? Bresson oklejał swoją lejkę z zupełnie innego powodu ;-) niż te o których wspominałeś

A owszem mówi pomimo że specjalnie się nim nie interesuję.
Powiem Ci tylko, że podobnie jak on też lubię zestaw standardowy dlatego NX10+30 mm mi podchodzi bo to podobny zestaw :-)
Nie wiedziałem,że zaklejał taśmą aparat. No ale on nie miał Szajsunga :mrgreen:
Pewnie też "przez niego" powstały te szybkostrzelne aparaty żeby uchwycić decydujący moment :-)

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
Morg napisał/a:

Ja parę dni temu zakupiłem na ebayu Besse-R i podpinam do niej stareńkiego jupitera 50/2, ładuję film i idę na miasto. Frajda dużo większa niż robienie streeta cyfrą

a jednak Bessa ;-)

Morg napisał/a:

Ja parę dni temu zakupiłem na ebayu Besse-R i podpinam do niej stareńkiego jupitera 50/2, ładuję film i idę na miasto. Frajda dużo większa niż robienie streeta cyfrą ;-) NX10 zostanie mi na różnego rodzaju eksperymenty, krajobrazy i portrety ;-)

Nie jestem przekonany i wiem, do tej pory robilem Canonetem i ME Superem. Tylko, ze nawet jak zrodlo jest z analoga, to potem to musze zeskanowac i wydrukowac, wiec wchodze w proces jak najbardziej cyfrowy (na powiekszalnik nie mam miejsca ani checi, przynajmniej na razie).

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
perl napisał/a:

Pozdrawiam i won do sklepów budowlanych/elektrycznych po taśmy. 3 złote nie majątek.

Zaklejanie izolacyjną to błąd, usyfi i odpadnie. Jedynym skutecznym sposobem jest czarny gaffer tape (ca. 15-20 pln za 5mb z tego co pamiętam).

Nie odpadnie nigdy, a przy ściąganiu może ściągnąć też białą farbę z literek z logo, trzeba być tego świadomym.

ojek napisał/a:
alekw, A może coś takiego
;-)
http://store.petapixel.co...e-iPhone-4.html

Ten iPhone to zdaje sie polowa ceny Leci X-1 :-P

Skocz do: