l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
milo napisał/a:
dlaczego to jest wazne w fotografi cyfrowej a analogowej nie?

bo matryca to taki zwierz, co sporo swiatla odbija, duzo wiecej niz powierzchnia filmu. To swiatlo trzeba kontrolowac stosujac np odpowiednie powloki po obydwu stronach soczewek.

deniel  Dołączył: 15 Kwi 2007
Dzeiekuje wszystkim za pomoc(teraz juz wiem co to jest portret :-) )Zrozumialem kilka spraw, co do swiatla i uniwersalnosci 50 Macro to juz mam jasnosc alebo tak mi sie zdaje. Chyba jednak doloze te kilka $ i kupie macro a portreciki to sobie pomaluje recznie :-)
argawen napisał/a:
ale tylko z powodu, że mam Tamrona 90 Macro.

Dobrze dziala ten tamron z kadyszka?troche poczytalem ostatnio forum niemieckie i bylo kilka problemow co do wspolpracy(byl tez podobny watek na naszym forum apropo tego ukladu)

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
deniel napisał/a:
Dobrze dziala ten tamron z kadyszka?troche poczytalem ostatnio forum niemieckie i bylo kilka problemow co do wspolpracy(byl tez podobny watek na naszym forum apropo tego ukladu)
Działa dobrze. Nie wiem, o co chodziło tamtym gościom.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Tak sobie czytam starsze wątki (miałem zaległości spore) i w tym sie mocno zdziwiłem, bo strasznie mieszacie...
Przecież wraz ze wzrostem odległości GO rośnie, więc przysłony 1.4-2.0 nadają się właśnie do dłuższych dystansów! Im bliżej, tym trzeba bardziej przymknąć, by dostać sensowną GO do portretów.
Mówię tu o aspekcie głębi ostrości, bo oczywiście im bliżej tym bardziej niekorzystne (zazwyczaj) zniekształcenia, stąd 50-tka do portretów gdzie twarz wypełnia kadr, nadaje się mniej niż 70/77/85 (na APS-C)... Kłopot z 50 na f/1.4 przy dłuższych dystansach wiąże się raczej z jakością obrazu na pełnej dziurze (znacznie niższa rozdzielczość), albo z kłopotami systemu AF... Moja K10 wymagała ustawienia AF na +70um, by na pełnej dziurze trafiać precyzyjnie w dalsze obiekty (mimo, że przy krótszych odległościach wydawała się ok) - BF/FF ujawnia się znacznie boleśniej przy dalszych dystansach. Zaleca się nawet kalibrację AF na większych odległościach i szerokich szkłach, bo głębia focusa (nie mylić z głębią ostrości) jest bardzo mała i dzięki temu tak skalibrowany system AF działa dobrze z resztą szkieł...
W każdym razie, im dłuzsza odległość, tym bardziej praktyczne zastosownie mają przysłony poniżej 2.8 - przy odległościach typu makro wykorzystanie 2.8 staje się problematyczne.

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
jezeli moge to chcialbym tak na marginesie zapytac sie, jak do w/w dwoch 50-tek pentaxa ma sie Sigma EX AF 50mm 2.8 Macro ?

jpserwis  Dołączył: 12 Wrz 2006
Zgadza się jaad75 co do GO, ale 1' pierścienia to już kilka metrów w terenie przy dłuższych odległościach.
Jeżeli chodzi o wybór 50-tki, to zależy do czego chce używać.
Jak do portretu to FA50/1.4 - bo jasności nigdy dosyć.
Jak do macro to 50/2.8 - bo ostrzy z bliska i trzyma ostrość przy dużych przysłonach.

Adam_SX  Dołączył: 03 Lut 2008
Witam serdecznie...
Zamierzam kupić Pentaxa 50/1,4 z USA z ok. 200$...
Czy ten obiektyw nadaję się np. do robienia fotek imprez (żeby nie używać lapmy) do fotek nocnych (np. jakieś miasto oświelone czy coś) ??

Proszę o pomoc !!

Chodzi mi o zdjęcia głównie ostre, bez GO.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
Adam_SX napisał/a:

nie, no jak bez GO to sie nie nadaje. Kup jakiegos kompakta lepiej.

Czytałem wcześniej że on sie nie nadaje do GO !!

Chciałbym robić fotki z GO !!

Czy ten obiektyw nadaję się np. do robienia fotek imprez (żeby nie używać lapmy) do fotek nocnych (np. jakieś miasto oświelone czy coś) ??

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Adam_SX napisał/a:

Adam_SX napisał/a:
Chciałbym robić fotki z GO !!

Może doprecyzuj? :-P

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Adam_SX, wiesz czym jest głębia ostrości?

Nie można robić z GO lub bez GO!
Głębia ostrości zawsze jest. Jedynie może być mniejsza (nawet niezauważalna, bardzo mała) lub większa.

I każdym obiektywem uzyska się mniejszą lub większą GO.

Jeśli nie chcesz głębi ostrości, to kup jakiś szeroki kąt - np. Sigmę 10-20. Generalnie im droższy obiektyw szerokokątny, tym GO mniej zauważalna... :-P

Tak, najlepiej drogi szeroki kąt. Kompakta się nie opłaca.

da sie ty lensem zrobić portret?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Adam_SX napisał/a:
da sie ty lensem
A możesz pisać po polsku? Da się. Każdym obiektywem da się.

Sigmą 10-20? :shock: Da się zrobić portret, ale szeroki - nietypowy. Typowy portret na cyfrze to 85-90mm. Może być ewentualnie 50mm. :-)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
tym lensem da sie zrobic bardzo rozne foty....
radze kupic ksiazke a dopiero potem kupic sprzet

Fafniak napisał/a:
radze kupic ksiazke a dopiero potem kupic sprzet

Dlaczego ludzie zaczynają od męczenia innych na forach, a nie od dobrej książki? :shock:

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
dsk taki mały OT, ale to przecież dozwolone ;-) :

otóż czytam forum Nikona ostatnio - i tam jest dużo gorzej. Wszystko przez to, że mają aparat klasy D300 (a my na szczęście nie).

I co jakiś czas wpada tam ktoś, kto właśnie kupił swoją pierwszą lustrzankę - renomowane wszędzie D300 - i np. wyczyścił lustro i matówkę ściereczką, bo miał plamki na zdjęciach... etc...

Albo kupił właśnie D300 i pyta: Jakie obiektywy warto mieć, chciałbym skupić się na NIKONIE, wiem, tyle że te z większą liczbą ( -200, -300; zmiennoogniskowe ?? ) to zoomy, ok 50 (stałoogniskowe) to portretówki a do czego posłuży np 17-55/2,8 AFS (zmiennoogniskowy) ???

Tu jest oaza spokoju.

Samp napisał/a:
Tu jest oaza spokoju.

Staram się to doceniać. :-) Ale ostatnio wolę wziąć jakąś książkę o fotografii zamiast czytać kogoś, kto pyta o co chodzi z tą skalą odwzorowania i czy zoomem 1:3 zrobi fajne makro... :-P Staram się czasami odpisywać na proste pytania, na które kilkanaście już razy pojawiła się odpowiedź na forum, ale niektóre mnie kompletnie dobijają. :-? Dobrze chociaż, że sporo takich wątków nie zdążyło się rozrosnąć dzięki czujnej grupie moderatorów.

I tak sobie kupię ten obiektyw...pytałem bo jak czytałem wcześniejsze posty to ludzie pisali że mają problemy żeby uzyskać dużą głębię ostrości.

Ten obiektywik chcę ponieważ nie mam jeszcze lampy, a jasność 1,4 to już można powiedzieć super - dlatego go kupuję.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Adam_SX napisał/a:
pytałem bo jak czytałem wcześniejsze posty to ludzie pisali że mają problemy żeby uzyskać dużą głębię ostrości

Przesłona im nie działała ;-)

Skocz do: