ka-mis  Dołączył: 17 Lip 2009
A moze koledzy namiary na te "wiśniowe" sklepy podadzą? ;)

jutro będę przerabiać wg twoich zaleceń gripa

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
ka-mis, Wklej w ebay Battery grip Pentax k20D i wyskoczy ci milion sprzedawców.Zweryfikuj cenę i pozytywne komentarze,kup,zapłać i uzbrój się w ok.2-tygodniową cierpliwość.Czasem przychodzą przesyłki i w 8 dni.Podejrzewam że kontrola celna w Polsce ma na to wpływ.Oczywiście o cle nie ma mowy bo większość naszych małych żółtych przyjaciół zaznacza na kopercie Gift no i cena nie przekracza kwoty wolnej od cła.
ka-mis napisał/a:
"wiśniowe" sklepy

Nie myl Kraju kwitnącej wiśni z Krajem Środka bo to tak jakbyś na Ukraińca powiedział Rusek :mrgreen:

matis  Dołączył: 04 Wrz 2009
Kupiłem takiego Travora z myślą przeróbki chyba ze 3 miesiące temu ale po pierwszych przymiarkach stwierdziłem że nie będę się w to bawił bo sa zbyt duże różnice w "spasowaniu". Miałem juz go wystawić na Allegro...

Ostatnio, po przejrzeniu tutoriala Andybonda, stwierdziłem że jednak spróbuje. 15 minut szlifowania i grip już siedzi na moim Samie. I powiem Wam że to był strzał w dziesiątkę! Komfot trzymania aparatu poprawił się zdecydowanie na korzyść. I to w poziomych zdjęciach. W pionie również jest lepiej robi fotki chociaz na pewno przyciski w gripie są słabiej wykonane niż w body...

Reasumując zdecydowanie POLECAM!

Andybond dzięki za zmobilizowanie mnie do szlifowania ;-) :-B

aha... po zrobieniu kilku zdjęć w pionie już wiem dlaczego sony ma spust migawki w połowie gripa

matis napisał/a:
Andybond dzięki za zmobilizowanie mnie do szlifowania ;-) :-B

Twoja radość jest moją radością :-B Nie ma nic fajniejszego jak dzielić się czymkolwiek z bliźnimi ;-) Na zdrowiematis, niech ci służy równie dobrze i komfortowo jak mi.
Ja już w tej chwili mam kompletny komfort otóż założyłem pasek nadgarstkowy i wykleiłem spód gripa łącznie z uchwytem skórką-jest jeszcze wygodniej.Aha przy uchwycie pionowym jest takie wgłębienie w gripie na kciuk.Tam też dociąłem skórkę.Tak więc pełny wypas:skóra,komóra i fura :lol:

darmuszka  Dołączył: 14 Lut 2010
andybond,
Powiedz mi jak jest ze stabilnością układu na statywie?
Ja jestem rozczarowany dwu-bolcowym gripem samsunga bo niestety nawet przy dokręceniu na "petardę" na statywie i przy ciężkim szkle czuć pewne bujanie się wszystkiego...........taki luzik.......... :evilsmile:
W normalnym użytkowaniu oczywiście jest miodzik ale czasem widzę pewne niedostatki oryginału....
zatem jak z Twym gripem........??? :-B :-P

ka-mis  Dołączył: 17 Lip 2009
Grip już działa - nożyk do tapet też elegancko dał radę. :-B

Pawelzqx  Dołączył: 22 Mar 2009
darmuszka, ogólnie grip destabilizuje układ. Przed założeniem zaleca się jego odkręcenie, nawet w oryginalnych gripach w aparatach klasy Nikona D300/700 itp.
Pozdrawiam

darmuszka napisał/a:
Powiedz mi jak jest ze stabilnością układu na statywie?

Statyw mam taki całkiem ale to całkiem budżetowy choć praktycznie identyczny jak Velbon DF-50 ale przy plastikowej głowicy to nić nadzwyczajnego że się "waży" do przodu.Jestem natomiast pewien sztywności połączenia body-grip.Tam nie ma żadnych ruchów jedynie głowica wygina ciało śmiało ;-) Nie są to może jakieś tragiczne przemieszczenia ale na ogniskowej 320 trzeba się sprężyć żeby po zablokowaniu śrub wizjer pokazywał to samo co podczas kadrowania.Póki co nie planuje wypaśnej głowicy bo naprawdę sporadycznie używam statywu.

Dzisiaj nareszcie do mnie przyszedł grip. Szlifowanie zajęło mi sporo czasu, koło 3-4 godzin ;-) . Wszystko dobrze działa, komfort zdecydowanie się poprawił. Zdziwiłem się trochę, bo okazało się, że tył, obok rolki też trzeba było doszlifować żeby dobrze pasował.
Taki mały OT: czy zielona pieczątka z napisem "urząd celny dopuszczono do obrotu?(była lekko zamazana)" oznacza że wszystko jest dobrze, i nie muszę się martwić o cło lub VAT?
Pozdrawiam

tommi  Dołączył: 15 Lut 2011
Hej, może odświeze wątek :)

Mógłby ktoś zapodać nowe fotki swojego GX-20 z przerobionym gripem od K20 ?? Przymierzam się do kupna ale jakoś nie mogę się przekonać do tego szlifowania i przeróbek Gripa aby pasował. Nie widziałem porządnych zdjęć i czytałem na innym forum że kiepsko to wygląda może dlatego jeszcze się nie zdecydowałem.
Proszę.

Pozdrawiam.

Mały uskok przy przednim pokrętle zniwelowałem doklejając kawałek poxiliny . Oczywiście oszlifowałem i pomalowałem czarną farbą matową.Po obwodzie przykleiłem pasek pianki czarnej co amortyzuje i uszczelnia połączenie. Powiem tak: idealnie nie jest ale wolałem przerobić grip od K20 jak nie mieć go w ogóle albo płacić ciężkie pieniądze za oryginalny. Na forum kilka razy czytałem o zaciętych pinach w oryginałach a dzięki Bogu w Chińczyku nie mam takich problemów mimo że używam go już prawie rok.Ten z pierwszego postu musiałem odsprzedać koleżance,bo sama nie czuła się na siłach to zrobić.W drugim już całego obwodu nie oszlifowywałem,jedynie przy pokrętle i z tyłu. Najlepiej szlifować fragmentami i sprawdzać czy już pasuje.

Ja w swoim spiłowałem cały obwód, wszystko co wystawało ponad metalową płytkę. Zrobiłem tak, bo wyglądało to, jakby o coś zachaczało i grip nie "siedział" prosto. Ten uskok całkiem dobrze się komponuje i okazuje się całkiem wygodny ;-) . Co do wyglądu to nie wygląda to źle. W rzeczywistości wygląda to dużo lepiej niż na zdjęciach, nie ma się czym przejmować.
Pozdrawiam

Dzięki andybond za zdjątko, A grip nie jest troche za szeroki tzn. podstawa gdzie styka się z aparatem? Może zdjęcie z drugiej strony?

Dziękówka za pomoc

tommi napisał/a:
A grip nie jest troche za szeroki tzn. podstawa gdzie styka się z aparatem? Może zdjęcie z drugiej strony?

Gix ma po prostu większy grip i najbardziej niedopasowanie widać właśnie przy przednim kółku Battery gripa. tommi, prześledź wątek od pierwszego postu,zajrzyj do mnie na stronkę i bierz się do roboty. Jak już wcześniej napisałem-gra warta świeczki.

P.S. Więcej zdjęć nie mam i nie mam zamiaru robić :mrgreen:

ok ok dzięki
:-B
pozdrowka

darenwspak  Dołączył: 23 Lip 2012
nie trzeba wycinać aż tyle, jak tylko dorwę jakiś kompakt wrzucę fotki czas przeróbki 20 min. i bolca także nie wykręcałem, wszystko działa.

Skocz do: