jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Tak szczerze, to kiepsko niestety... A zdjęcie ma spory potencjał. Jeśli koniecznie miałbym wybierać, to 9, bo bez przeostrzenia i najnaturalniejsze, ale to akurat niewielka sztuka...

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
jaad75, to pokaż jak Ty byś to zrobił :D wystarczy sama miniaturka

Tak naprawdę na szybko i jedną ręką, bo regulamin chyba dalej zabrania obróbki lokalnej, o którą tutaj aż się prosi, to poszedłbym w taki crossik:

pe72  Dołączył: 12 Paź 2010
jaad75, co chciałbyś "obrabiać lokalnie" na tym zdjęciu?

pe72, to chyba oczywiste? Miejscowe zmiany skórne w okolicy czubka i skrzydełka nosa, co spowodowałoby znacznie lepsze możliwości wygładzenia samej skóry bez nadmiernego epatowania efektem "glow", poza tym, zmiana proporcji jasności skóra-sweter, minimalne wzmocninie winiety w prawym dolnym, w celu wiekszego skupienia uwagi na twarzy i tak dalej... Dla mnie obróbka selektywna, czy to przu pomocy LR, czy plug-inów Nika i co oczywista warstw PS jest podstawą pracy ze zdjęciem, więc ograniczenia RAW Challenge są całkowicie nienaturalne. Rozumiem, brak możliwości użycia narzędzi typu Liquify, czy klonowania dużych partii obrazu, ale takie rzeczy jak usuwanie drobnych i czasowych zmian skórnych, to standard w fotografii portretowej, a w celu ich wykonania nie trzeba nawet demozaikować pliku, bo takie możliwosci oferuje większość dobrych wołarek.

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
jaad75, Z ładnej i naturalnie uroczej dziewczyny, zrobiłeś sztuczną Barbie... ;)

izbkp, a gdzie tu sztuczność widzisz?

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
3. Filonxxxl
a później 10. Tequila

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
jaad75, na skórze policzków.

izbkp napisał/a:
jaad75, na skórze policzków.
A co tam sztucznego? Normalna faktura skóry, tyle, że ze zredukowanym kontrastem lokalnym, żeby nie było widać tych nierówności, które co niektórzy z lubością wyciągnęli przeostrzając tekstury... :-P

jaad75 napisał/a:
więc ograniczenia RAW Challenge
dla mnie to nie ograniczenia a założenie: pokaż jak trzema - czterema ruchami spowodować ze zdjęcie będzie zjadliwe (a często duuużo lepsze niż to co wypluje puszka w jpg-u), możliwe do pokazania. dzięki temu w 2 godzinki można przemielić taki wyjazd jaki miałem ostatnio (chyba z 200 rawów). dopiero po czymś takim wybieram najlepszych 10 fot które obrabiam na warstwach, selektywnie itp. ale było to już setki razy wałkowane :-D to ma być ZABAWA :mrgreen:

pyciar napisał/a:
dla mnie to nie ograniczenia a założenie
Dla mnie ograniczenie, bo kompletnie nie odpowiada mojemu workflow - muszę się zastanawiać jak coś zrobić, żeby było zgodne z regulaminem, podczas gdy normalnie byłyby to trzy ruchy właśnie.
pyciar napisał/a:
dzięki temu w 2 godzinki można przemielić taki wyjazd jaki miałem ostatnio (chyba z 200 rawów).
Tylko po cholerę konwertować 200 RAW-ów? Zrzucasz do LR, przeglądasz, zaznaczasz, oceniasz, wybierasz najlepsze, poprawiasz do smaku i ewentualnie demozaikujesz tylko to, co ma być do pokazania w sieci/druku. Konwertowanie kilkuset RAW-ów jak leci, na tych samych ustawieniach jest bez sensu - strata czasu i miejsca.

jaad75 napisał/a:
Zrzucasz do LR
nie mam :oops: a nie znalazłem nic w zastępstwie (picassa strasznie mi nie pasuje :-/ )...
mój workflow wygląda tak - kopiuje katalog z karty na kompa, przeglądam wszystkie zdjęcia na PE w IrfanView i kasuję poruszone/rozmazanie/brzydkie/itd. to co zostanie a czego nie wystraszy się przeciętny oglądacz obrabiam (wołam w RT) a najlepsze foty dodatkowo "picuję" w GIMP-ie
czasem tak bywa że wywołuję dużo rawów (np po jakimś wyjeździe/wycieczce) - oczywiście nie bawię się z każdym zdjęciem osobno ale lecę seriami (np wg miejsca robienia zdjęcia albo np seria do panoramy) - obróbka jednego zdjęcia i kopia na "podobne". trochę to amatorskie ale... jestem amatorem :mrgreen: i narazie nie znalazłem lepszego sposobu pracy.

pyciar napisał/a:
nie mam :oops:
Polecam - znacząco przyspiesza zabawę z RAW-ami i obsługę archiwum. Generalnie coraz więcej wołarek ma wbudowany moduł zarządzania, nie musi to być koniecznie LR...

mój RT 3.0 alfa ma to... w planach :evilsmile: generalnie bdb soft ale brakuje mu właśnie czegoś na zasadzie "bazy" fotografii - można je oceniać ale już np tagowanie to problem o "ficzerach" jak rozpoznawanie osób nie wspominając. Poza tym niewygodnie się w nim przegląda fotografie - do wyboru mam albo miniaturki albo całe zdjęcie (musi je najpierw zdemozaikować)
no nic :) jak odłożę trochę $ to trzeba będzie zainwestować

pyciar, wiem, znam RT. Daje bardzo dobre wyniki (zwłaszcza te nowe algorytmy), ale komfort pracy niestety jest daleko w tyle choćby za takim LR właśnie...

Skocz do: