jumak  Dołączył: 17 Sty 2011
K20D + METZ54MZ3 - przepały do kwadratu
Witam wszystkich,

Po ostatniej przesiadce z Minolty na Pentaxa zaobserwowałem problem z przepalonymi zdjęciami po zapięciu Metza 54Mz3. Zakupiłem sobie adapter SCA 3702 wiedząc, że PTTLU nie będzie, jednak na forum było sporo informacji o poprawnym działaniu tej lampki w trybie własnej automatyki.

Przykładowo; ustawiam tryb zielony + tryb A w lampie. Palnik lampy reaguje na zmiany ogniskowej, body przekazuje iso, jednak każde foto jest przepalone. Robiłem korektę na lampie nawet o 2EV ale minimalna poprawa. Dodam, że z Minoltą i odpowiednią kostką lampa naświetla bajecznie.

Czy ktoś mógłby mi podsunąć pomysł w czym robię błąd ?

Z góry dziękuje

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
jumak napisał/a:
ustawiam tryb zielony
Spróbuj w M albo Av

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
jumak napisał/a:
ustawiam tryb zielony + tryb A w lampie

Tryb zielony to chyba wyłącznie P-TTL.
jumak napisał/a:
Robiłem korektę na lampie nawet o 2EV ale minimalna poprawa.

Wg instrukcji w trybie zielonym kompensacja błysku nie działa.

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
Ja robię w trybie X lub M i z A na lampie.
W zielonym i innych automatach puszka nie bierze pod uwagę błysku - naświetla prawidłowo, a Ty dokładasz falę światła z lampy, to przepala; jeśli z kolei włączysz na lampie któryś TTL, to.....nie wiem, być może lampa wali pełną mocą.
Jak chcę tylko doświetlać scenę to też M patrząc na drabinkę, a lampa w A i kompensacja na lampie w minus zależnie od sytuacji. Oczywiście czasy 1/180 lub dłuższe.

Super, dziękuje za info.

Wieczorkiem popróbuję z tymi ustawieniami. Zaczynałem już powoli wątpić w poczciwego Metza czy da radę na tym body:)

chrzaszcz  Dołączył: 16 Sty 2008
Ustaw tryb P

Krzychoo  Dołączył: 13 Wrz 2006
Mój 54MZ3 super radzi sobie i na K100D i na K-7. Z niektórymi tylko szkłami mam niedoświetlone fotki: jasne zoomy: 50-135 i Tamron 17-50. Za to na szerokim kącie 12-24 lekko prześwietla.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Krzychoo napisał/a:
Mój 54MZ3 super radzi sobie i na K100D i na K-7.

Ale w jakim trybie ;-) :?:

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Właśnie sprawdziłem, moja leciwa 40 Mz-3i nie ma żadnych problemów z "zielonym".

Panowie wykonałem próby z trybem X na puszce i A na lampie. EV w lampie z lekką korekcją i nareszcie fotka naświetlona prawidłowo:)

Popróbuję teraz inne tryby gdyż w X nie mogę wyjść poza 1/180.

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
jumak napisał/a:
Popróbuję teraz inne tryby gdyż w X nie mogę wyjść poza 1/180.

To dobrze. Bo jakby się dało to do wątku o problemach z aparatem ;-)

Skocz do: