Radolex  Dołączył: 03 Kwi 2010
[obiektyw] Helios 44-2 pomoc przy złożeniu
Witam
parę dni temu wyczaiłem tego oto heliosika w bardzo korzystnej cenie. No ale mój problem nie polega na tym ;D
Cały obiektywik był troszkę zapiaszczony a i listki przesłony były mocno zaoliwione, więc nie myśląc wiele rozebrałem ruska. Wszystko ładnie wyczyściłem iiii natrafiłem na problem z pierścieniami przesłony.
Helios posiada 2, jeden "luźny" do płynnej zmiany ogniskowej/przymykania, a drugi do ustawienia w jakim "zakresie" ma pracować przesłona, czyli teoretycznie powinno być tak że na tym drugim ustawiam 11 ostrzę na pełnej i później drugim przymykam. Tak też niby to działa. Ale mój problem polega na tym że oznaczenia nie pokrywają się.
Jeśli domknę maksymalnie przesłonę kropeczka na pierścieniu wskazuje 2 a z tego co wiem powinna 16.

Rozbierał ktoś ten obiektyw i wie co zrobiłem źle?
Jeśli będą potrzebne jakieś zdjęcia chętnie obfotografuję co i jak...
patrząc na przednią soczewkę aby przymknąć przesłonę trzeba kręcić pierścieniem w lewo, jeśli to ważne

Aha...
Od początku gwint "bagnetowy" miał mały luz w każdą stronę, nie dało się go dokręcić tak by się nie poruszał, poradziłem sobie z tym dodając mała blaszkę między pierścień trzymający a samo mocowanie, spowodowało to jednak że pierścień ostrzenia porusza się wyraźnie ciężej... Co z tym zrobić?

No i jaki smar do serwisu obiektywów polecacie? Ja smarowałem mieszanką smaru(w sumie gęstego oleju) do łańcuchów rowerowych (finish line zielony) wymieszanego ze smarem do łożysk, ale domyślam się że są lepsze rozwiązania.

Pozdrawiam.

kacperAs  Dołączył: 01 Mar 2010
Radolex napisał/a:
wyczaiłem tego oto heliosika w bardzo korzystnej cenie
nie trać nadziei trafisz po jeszcze korzystniejszej cenie !

Radolex  Dołączył: 03 Kwi 2010
Dyszka to jak dla mnie b. korzystna cena,
Macałem w tym czasie jeszcze 4 inne i ten był najostrzejszy. Nie tracę nadziei, po prostu chciałbym go do porządku złożyć :)
Najwyżej zostanie jak jest, na oko też się jako tako da przesłonę ustawić...

[ Dodano: 2011-02-21, 19:48 ]
Rozebrałem wszystko raz jeszcze, i zabrałem się od d... strony, znaczy odkręciłem pierścienie ze skalą, wszystkie.
Wkręciłem obiektyw w body i na tej podstawie ustawiłem jeden z pierścieni(ten ze skalą) na jego podstawie ustawiłem, drugi pierścień tym razem ten ze skalą metrową. Stwierdziłem że co jak co ale gwint w body ustawia się zawsze tak samo i jest jakąś tam wytyczną co do reszty...
Przeglądając setki zdjęć dochodzę do wniosku że ustawiłem to ok, skala jest przekrzywiona leciutko w prawą stronę po w kręceniu przez przejściówkę do body.
Dalej przyszło mi się zmierzyć z dwoma innymi pierścieniami - tymi od przesłony... korzystając z masy fotek, ustawiłem to jako tako, w sumie nie wiem czy dobrze, dalej jest lekkie przesunięcie.
Jak by ktoś zrobił fotki w jakim miejscu znajdują się napisy z tego górnego pokrętła w skrajnych położeniach to byłbym bardzo wdzięczny :)

Jeśli ktoś szukałby schematu rozbierania:
http://art.photo-element....rture_44-2.html
http://www.euphonium.plus...2520English.pdf

Ten pierwszy link lepszy jak dla mnie, w drugim jest pdf

Skocz do: