badworm  Dołączył: 21 Lut 2009
K10D jako przeglądarka JPGów
Czy można w jakiś sposób zmusić kadyszkę do wyświetlania zgromadzonych na karcie JPGów w rozdzielczości np. 800x600? Zakładam, że pliki mają EXIFy i są zapisane na karcie z właściwymi nazwami oraz we właściwych katalogach. Po co mi to? Posiadam zbiór JPGów prezentujących miejsca, gdzie warto wybrać się na zdjęcia (przykładowe kadry) i chciałbym go mieć zawsze pod ręką. Część z nich została wykonana przeze mnie, część pochodzi z internetu więc mam możliwości zdobycia oryginału celem przeskalowania do formatu 2Mpix. To tak w dużym skrócie i dosyć ogólnie :) Możliwość przejrzenia tego zbioru w dowolnym momencie z poziomu aparatu byłaby bardzo fajną rzeczą - nie musiałbym się bawić w wydruki, wrzucanie zdjęć do telefonu i inne tego typu pomysły, wszystko miałbym na jednej karcie SD. Czy poza przekadrowaniem do właściwych proporcji i przeskalowaniem do 2Mpix istnieje jakiś sposób aby zmusić Kadyszkę do wyświetlania takich małych JPGów?

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
Imo trzeba dobrze nazwać folder (bo innych niż w swoim systemie nazewnictwa chyba nie czyta), oraz nazwać pliki, i to wsio :).
Ja bez problemów odtwarzam JPGi z W10 na K10 i na odwrót, a jak wiadomo kompakt ma inne proporcje boków.

chester  Dołączył: 01 Kwi 2010
Wczoraj wrzuciłem JPGa po obróbce do K-x do katalogu z innymi zdjęciami i dostałem tylko komunikat "nie można wyświetlić JPG", ale więcej się nie bawiłem. Może ta obróbka mu zaszkodziła.

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
Re: K10D jako przeglądarka JPGów
badworm napisał/a:
Czy można w jakiś sposób zmusić kadyszkę do wyświetlania zgromadzonych na karcie JPGów w rozdzielczości np. 800x600? - nie musiałbym się bawić w wydruki, wrzucanie zdjęć do telefonu i inne tego typu pomysły, wszystko miałbym na jednej karcie SD.
Nie wiem, czy aparat jest w stanie odczytać zdjęcia które zostały poddane komputerowej obróbce, może to być niewykonalne.

Artiip  Dołączył: 22 Sty 2010
z moich prób to mi wyszło że ważny jest format zdjęcia czyli 3:2,

mega tips w ostateczności walni fote z monitora :evilsmile:

:arrow: volender: Niestety, problem jest gdzieś indziej bo zdjęć zrobionych K10D i tylko pomniejszonych w Irfanie nie można już przeglądać w aparacie.
:arrow: Artiip: To też nie to - zdjęcie w rozdzielczości 900x598 nie jest wyświetlane.

Tyle, co zauważyłem do tej pory to wymóg obecności EXIFa w plikach - bez tego w ogóle ich nie pokazuje.

roket  Dołączył: 15 Lis 2008
Z moich zmagań w tej kwestii wnioskuję że się nie da.

drawa  Dołączył: 17 Sie 2010
Z moich prób z innymi aparatami_ nie da się .

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
Piszę tylko po to żeby na e-mail przyszło mi powiadomienie, gdy ktoś znajdzie rozwiązanie problemu ;-)

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
Masaho, można kliknąć na dole po prawej w link:"Śledź odpowiedzi w tym temacie", choć napisać również można. Jak kto woli ;-) .

Rzeczywiście :-D

Przeprowadziłem dzisiaj mały eksperyment - wyedytowałem zdjęcie zrobione kadyszką w formacie JPG: wypełniłem je białym kolorem i wkleiłem do niego 4 mniejsze zdjęcia w rozdzielczości 1155x768. Po połączeniu warstw zapisałem z powrotem do JPG - niestety aparat nie jest już w stanie wyświetlić tego zdjęcia :( Pozostanie tylko sprawdzenie, czy winny jest temu nieco zmodyfikowany przez PSa Exif - jeśli nie to faktycznie chyba się nie da wyświetlać "obcych" plików w K10D.

rjan  Dołączył: 18 Mar 2008
badworm, główną przeszkodą jest fakt, że większość oprogramowania do obróbki grafiki zapisuje JPEGi używając formatu JFIF. Aparat zaś korzysta z formatu EXIF (nie mylić z samymi tagami, które da się zapisać także w plikach JFIF). Do tego dochodzą jeszcze różne odmiany formatów i przypuszczam, że dany aparat otwiera tylko te specyficzne dla niego (bo i po co miałby inne?).

easy2remember  Dołączył: 03 Kwi 2010
W ostatnim czasie pomyliłem karty i kartę ze starej Minolty Z2 włożyłem do K-x'a i o dziwo zdjęcia bez problemu można oglądać (nie były przetwarzane w komputerze). Może to na coś naprowadzi...

drawa  Dołączył: 17 Sie 2010
easy2remember napisał/a:
(nie były przetwarzane w komputerze)
może to jest odpowiedż :idea:

Się człowiek napisze a i tak nie czytają... Hint: JFIF, EXIF.

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
drawa napisał/a:
easy2remember napisał/a:
(nie były przetwarzane w komputerze)
może to jest odpowiedż :idea:

Mi K-5/7 odtwarzają zdjećia z innych puszek (K10/20) jeżeli są nieruszane. Czyli ingerencja kompa miesza coś z jpg co nie pozwala puszce odtworzyć zdjęcia.

Artiip  Dołączył: 22 Sty 2010
rjan, True True.

Hint: format wewnętrzny plików jest inny po przetworzeniu na kompie niż ten w puszce, to że plik nazywa się jpg to nie znaczy ze w środku jest to samo.

Pytanie co potrafi taki format wypluć?

Z tego, co widzę, BibblePro potrafi wypluć JPG w formacie EXIF. K-7 poprawnie wyświetla standardowe metadane z pliku. Brakuje jednak informacji specyficznych dla producenta (np. rodzaj pomiaru światła, korekta ekspozycji) oraz miniaturki. Być może gdyby skopiować te braki z oryginału, to by coś poszło?

Potestowałem trochę i wyszło mi na razie, że a300 czyta jpg zapisane przez IMAGE DATA CONVERTER, Konica Minolta Z1 również. Canonowi 20D wystarczy PAINT. W weekend będę się bawił z GX-10. Pozdro!

[ Dodano: 2011-03-13, 02:22 ]
GX-10 czyta jpegi zapisane przez FastStone Image Viewer oraz przez Image Data Converter SR

Sony DSC-S600 czyta jpegi zapisane przez Image Data Converter SR oraz przez Paint

Skocz do: