alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Papier Foma - plastik + blysk
Czy ma ktos moze pod reka odbitke z jakiejs dostepnej obecnie Fomy o blyszczacej powierzchni, z duza iloscia czerni?

Czy patrzac pod swiatlo, bardzo zaczernione rejony lsnia nieco inaczej niz reszta obrazu?

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Nie mam fomy, ale mam ilforda xpress. Nie wiem co masz na myśli pisząc "lśnią nieco inaczej" - chodzi o jakby grafitowy matowy odcień? Jeśli tak, to tak - czernie tak mają.

Tak zwany "shine difference" - pod swiatlo staja sie jakby jasniejsze.

Wiem, ze Ilfordy RC to maja, a FB nie. Teraz szukam takich plastikow, coby nie mialy ;-)

karmazyniello  Dołączył: 05 Lut 2008
Kurde, nie miałem takiego, ale sam jestem zainteresowany bo wiem w czym tkwi problem. Może Tetenal się nie rozjaśnia :?:

Problem chyba w tym, ze warstwa srebra jest duzo blizej powierzchni w plastikach niz w barytach. Tam sa jeszcze dodatkowe warstwy ochronne ZTCP.

To znaczy jakos strasznie mi to nie przeszkadza, bo odbitki dla siebie moga ostatecznie lsnic sobie pod swiatlo, a na sprzedaz i tak robie na barytach.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Możesz jakoś inaczej sformułować pytanie? Co znaczy pod światło? Mam patrzeć przez odbitkę na żarówkę? Wtedy nic nie lśni. Nie rozumiem.

Mialem na mysli sytuację, gdy od powierzchni odbitki odbija sie swiatlo pod ostrym katem.

O cos takiego, tylko chodzi o czernie:

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
Tak, alkos, Foma RC Variant 311 tak ma, że cienie wychodzą na wierzch. Strasznie mnie to denerwuje i już postanowiłem, że wyrobię resztę tych papierów i zmieniam marką. Natomiast Mat 312 jest już w miarę znośny. Tylko cały "wic" polega na tym, że najperw używałem Agfy MCP na RC i to był "dzień" w porównaniu z "nocą" oferowaną przez Fomę.

No wlasnie, na macie ilforda tez nie ma tego problemu - nic a nic.

[ Dodano: 2011-02-21, 18:50 ]
technik219 napisał/a:
Agfy MCP na RC

To teraz Adox, tak? Moglbym sprobowac... Agfa nie miala tego efektu na blysku?

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
Na błysku, to nie wiem, bo tak mi się spodobał mat, że innego nie chciałem. Był taki drobniutki, jakby perlisty. To była jeszcze stara oryginalna Agfa. Teraz nie wiem na co się zdecydować. Może Kentmere? Też bym brał mat, albo półmat (jak jest taki). Najlepiej wspominam papier matowy od "turystów z WNP", głębokie czernie, białe biele, bardzo przyjemny w dotyku. Ale mieli tylko na podłożu cienkim. Oczywiście baryt to był. dawał mnóstwo szczegółów w cieniach, a Foma cienie daje raczej płaskie i bez wyrazu.

rybka  Dołączył: 28 Gru 2010
alkos - jesli chcesz , to mam troche RC matu Adox'a oraz Kentmere i wybieram sie do centrum Dublina w sobote . Moglbys zobaczyc " na zywo " . Pozdrawiam .

Dzieki za propozycje, ale zdecydowanie interesuje mnie blysk :-)

[ Dodano: 2011-02-21, 19:24 ]
Oczywiscie bardzo chetnie obejrze i mat przy pincie Galway Hooker w Bull&Castle :-)

Blysk takoz posiadam ... RC i baryt ? Bull&Castle - gdzie to jest ? Pozdrawiam .

Pub juz znalazlem ! Pzd.

RC proszę! Umówić możemy się na 4tą?

Wyslalem Ci PW .

Skocz do: