plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
porucznikx, jest tam obiektyw Cosina 100/3.5 Macro, lampa pierścieniowa do makro o liczbie przewodniej 18 oraz wizjer kątowy - wszystko z dedykacją do Pentaxa.

porucznikx  Dołączył: 16 Maj 2007
plwk napisał/a:
porucznikx, jest tam obiektyw Cosina 100/3.5 Macro, lampa pierścieniowa do makro o liczbie przewodniej 18 oraz wizjer kątowy - wszystko z dedykacją do Pentaxa.

Dzięki. Tylko może głupie pytanie dla niektórych, co to jest wizjer kątowy i z czym to się je??

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
Wizjer katowy sluzy do patrzenia pod katem ;-) Serio, dzieki temu mozna patrzec pod katem prostym w stosunku do normalnego wizjera. A wyglada to tak:

I z reguly ma dodatkowo przelacznik pozwalajacy na 2x powiekszenie centrum kadru dla dokladnego sprawdzenia ostrosci i obraca sie z zaskokami co 90 stopni.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
porucznikx napisał/a:
co to jest wizjer kątowy
zakładasz na wizjer i patrzysz od góry. Ułatwia wykonanie zdjęcia, zwłaszcza makro, z wiadomych przyczyn.

porucznikx  Dołączył: 16 Maj 2007
Fajny bajer! Dzięki za szczegółowe info. Cały ten zestaw jest wybajerzony, a zwłaszcza lampa pierścieniowa, o której zaletach w fotografii makro dużo dobrego słyszałem.

tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
Hej,

parę dni temu odebrałem przesyłkę z Cosiną 100/3.5 Macro.
Muszę powiedzieć, że obiektyw bardzo mi się podoba. Może to dlatego, że nie
miałem nigdy w łapach "markowego" makro... :)
W każdym razie obiektyw sprawia solidne wrażenie, nie ma luzów na pierścieniach
tak jak moja kitowa 18-55. Dodatkowa soczewka makro na pewno ze szkła, bo wagę ma solidną.

Dla zainteresowanych parę sampli:
z soczewką makro (czyli 1:1)
http://tinyurl.com/2hdgek
http://tinyurl.com/277vap

bez soczewki makro:
http://tinyurl.com/29prjw
http://tinyurl.com/2x95ld

Pozdrawiam,
Tomek

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
tomekz napisał/a:
obiektyw sprawia solidne wrażenie, nie ma luzów na pierścieniach

:shock: i moze jeszcze jest cichy? :evilsmile: Nie przesadzaj, mechanicznie Cosina to dno :!: Wiem, bo mam i sobie chwale, ale bez przesady. Jest wykonana dokladnie tak, jakby kosztowala tyle, co kosztuje :evilsmile:

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
tomekz napisał/a:
W każdym razie obiektyw sprawia solidne wrażenie, nie ma luzów na pierścieniach

l_uka, chyba nie zarzucisz solidnosci plastikowej wydmuszki?

milo napisał/a:
chyba nie zarzucisz solidnosci plastikowej wydmuszki?

no tak, "sprawia solidne wrazenie", ktore pryska zaraz po wzieciu do reki oraz ulatnia sie z wczorajszym kacem po podpieciu do body. Po uruchomieniu autofokusa pozostaje tylko usiasc i plakac :evilsmile: Optycznie to jednak calkiem zacna konstrukcja :-P

tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
O rany, czyżbym napisał coś o autofokusie? :evilsmile:
U mnie przełącznik jest standardowo na "manual" i nie słucham tego warkotu :mrgreen: Wiem, że ta Cosina nie ma napędu ultradźwiękowego ale kosztowała
mnie ~500 zł i do tej ceny odnoszę jakość.

Jeżeli chodzi o ostrzenie manualne to jest całkiem nieźle. Pierścień ostrości jest szeroki i wygodny, nie ma luzów a skok ma całkiem duży.

pozdrawiam,
Tomek

tomekz napisał/a:
a skok ma całkiem duży

No wybacz, ale to jest obiektyw makro, a skok jest średni, porownujac szczególnie z sigma 105mm macro.

u mnie po pol roku luzy juz sa :evilsmile: plastik-fantastik ot co, ale kto by sie przejmowal :mrgreen:

natus  Dołączył: 28 Mar 2008
witam
czy cena 45 funtów + ~10funtów za przesyłkę za tę cosinę używaną ale w stanie bardzo dobrym z AF i MF jest dobra?
widziałem że cena ~500 była ale posty są sprzed przeszło roku

natus napisał/a:
z AF i MF

ja z MF bym nie bral...

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
...ja tam może jestem nieobiektywny (sic!), bo używam manuali, ale na temat AF w tym szkle parę postów wyżej coś pisano, hi, hi, hi...

natus  Dołączył: 28 Mar 2008
ale istnienie śrubokręta AF nie wyklucza używania pierścienia, nie?

ponawiam pytanie czy cena jest w porządku

Ijon  Dołączył: 27 Paź 2006
natus napisał/a:
45 funtów + ~10funtów za przesyłkę
Ja bym kupił za taką cenę. Niezależnie czy w wersji AF czy MF.

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Szkło jest świetne jak za te pieniądze. Mechanicznie - lata i klekoce - ale - zdjącia robi i ostrość łapie. Jest b. ostry. Leciutki i nieduży, jak kupować, to polecam wersję z AF - cena znośna a obecność AF nikomu nie zaszkodziła. Całkiem przyjemny także jako portetówka... Używam go od prawie roku i jestem b. zadowolony. Jak znajdę chwilę ,wrzucę parę sampli.

Skocz do: