alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Mikrofon do dzwięków otoczenia
Potrzebuję taki, który będzie mi ładnie i wyraźnie zbierał wszystkie dźwięki "ambient"... Niekoniecznie abolutnie "dookoła", ale miłoby było gdyby:

1. Wyciszał "tył" - szelest ubrania do którego będzie przypięty itp
2. Nie był czuły tylko na dźwięki w okręgu 1-2 metrów...

Czy Sony ECM-DS70P będzie ok?

[ Dodano: 2008-12-13, 12:51 ]
Wlasnie slucham koncertu Jethro Tull nagrywanego tym mikrofonikiem z 20go rzędu i naprawdę JEST nieźle! :-) No ale to koncert, nie ulica...

bix  Dołączył: 22 Sty 2008
Nie znam się na mikrofonach, ale rysuje mi się w głowie chyba ten sam pomysł co tobie. I do tego zaczyna mi się podobać.
sory z OT

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
alkos, a jak dlugo ma dzialac taki mikrofon? Tzn. Ile czasu bez ładowania? Bo podobno te mikrofony co wstawiają do słuchawek BT telefonicznych są całkiem niezłe. Myślałem o zamontowaniu takiego mikrofonu do małego "talerza", żeby zrobić mikrofon kierunkowy. Ale nie wiem, co chcesz z tym robić, więc nie wiem, czy mój pomysł na coś ci się przyda. A na mikrofonach niestety raczej się nie znam.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
pawelek-79 napisał/a:
[Ale nie wiem, co chcesz z tym robić, więc nie wiem, czy mój pomysł na coś ci się przyda. A na mikrofonach niestety raczej się nie znam.

To raczej oczywiste co chce z tym zrobić - nagrywać kontekst fotografii swoich :-P

Myślę że pomysł z talerzem odpada.. za bardzo może się rzucać w oczy taki bajer

pawelek-79 napisał/a:
alkos, a jak dlugo ma dzialac taki mikrofon? Tzn. Ile czasu bez ładowania?

3-4h? Na przykład wyzej wspomniany sony zasilany jest z przedwmacniacza (kilkadziesiat godzin na jednej baterii) + creative zen V (nagrywanie line-in wma 160kbps), ktory powinien pociagnac tez kilka h... :-)

guerilla napisał/a:
To raczej oczywiste co chce z tym zrobić - nagrywać kontekst fotografii swoich

:-)

guerilla napisał/a:
Myślę że pomysł z talerzem odpada.. za bardzo może się rzucać w oczy taki bajer

To nawet nie o to chodzi, co raczej o jakosc nagrania...

pawelek-79 napisał/a:
Bo podobno te mikrofony co wstawiają do słuchawek BT telefonicznych są całkiem niezłe.

To znaczy jak niezłe?...

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
alkos napisał/a:
To znaczy jak niezłe?...

Nie wiem, ale spotkałem się z taką opinią z dość rozsądną argumentacją. W każdym razie mikrofon dość dobrze zbiera dźwięk z otoczenia. Ale do mikrofonów estradowych i tak pewnie nie ma się co równać.
Przykro mi, ale ci nie pomogę. Po prostu nie określiłeś jasno, do jakich zastosowań ci potrzebny taki mikrofon, więc wyszedłem ze swoim pomysłem. Mi taki zestaw miał posłużyć do nagrywania dźwięków przyrody. Mikrofony kierunkowe nadają się do tego świetnie, bo jest lepszy stosunek sygnału do szumu (czyli dźwięków z otoczenia).

Maciej  Dołączył: 18 Cze 2007
pawelek-79, jak to nie określił jasno? Określił w innym wątku.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
alkos, moze tu sprobuj zapytac:
http://www.nowamuzyka.pl/...wforum.php?f=16

pawelek-79 napisał/a:
Po prostu nie określiłeś jasno, do jakich zastosowań ci potrzebny taki mikrofon, więc wyszedłem ze swoim pomysłem. Mi taki zestaw miał posłużyć do nagrywania dźwięków przyrody.

No wlasnie o to mi chodzi, tylko że o miasto. Moglbym prosic o jakies sample? :-)

[ Dodano: 2008-12-13, 20:44 ]
dan napisał/a:
alkos, moze tu sprobuj zapytac:

Jak wytrzezwieje, to cos tam moze sklece. Tylko ze do tej pory pewnie wylicytuje soniaczka na ibeju ;-) Dzieki :-)

DrEwNiAK  Dołączył: 29 Sty 2008
Nakręciłem się na mikrofon + rejestrator :-) Mam plan nagrać jakiś mini-filmik fabularny dla zabawy i szukam czegoś do rejestracji dźwięku. Mikrofon kierunkowy+minidisc? A może coś innego? Więcej niż 500zł wydawać nie chcę.
Ale ja mam pomysły :roll:

[ Dodano: 2011-02-22, 19:50 ]
W internecie jak to bywa, modnym jest Tonsil MCU 53.

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
Gdybys mial 1500zl polecalbym ZOOM H4n ;)

Poniewaz masz 500zl to za okolo 650zl polecam ZOOM H2 :)
http://www.zoom.co.jp/eng...ts/h2/index.php

Opis po polsku i ceny znajdziesz tez na allegro, nie bede tu linkowal :)

DrEwNiAK  Dołączył: 29 Sty 2008
Patrzyłem pobieżnie na to urządzenie, tylko czy nie będzie zbierać szumów zbytnio z otoczenia, kąt 90 i 120 stroni. Nie znam się zasadniczo na tym, obym niczego nie palnął. :-P

ADestroyer  Dołączył: 16 Cze 2010
alkos, wszystko zależy od tego jaką chcesz osiągnąć jakoś nagrania i jakim budżetem dysponujesz. Jeśli mam być to tylko czysto hobbystyczne jednorazowe zadanie to można skorzystać nawet ze starego kaseciaka, dyktafonu czy z popularnych urządzeń typu mini disc. Co do mikrofonów to najciekawsze oferty do tego typu zastosowań posiadają: T.Bone, Monacor, Audio-Technica, Superlux, Behringer, czy Rode.
Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem są przenośne rejestratory dźwięku. Jeżeli nie będzie to tylko jednorazowa przygoda to proponuję zakup czegoś dla Ciebie odpowiedniego (niestety im lepsza jakość tym drożej). Obecnie chyba najlepszy produkt (w stosunku cena/jakość) oferuje ZOOM H4.
Sama rejestracja dźwięku to oczywiście nie wszystko. Trzeba także wziąć pod uwagę późniejszą obróbkę (usuwanie szumów, przycinanie, wycinanie, czyli całą edycję zarejestrowanego materiału) i związane z tym programy (ZOOM H4 dorzuca sekwencer Cubase 4LE). Jak się domyślam nagrywanie ma na celu ilustracje dźwiękową Twoich fotografii. Wiem, że to trochę na skróty, no i nie to samo, ale czy nie lepiej skorzystać z gotowych banków sampli? Przeważnie są to świetnej jakości 24 bit'owe nagrania w przeróżnych formatach... :evilsmile:

A tutaj trochę rejestratorów do wyboru i koloru: Mobilne Rejestratory Dźwięku I i Mobilne Rejestratory Dźwięku II.
I mała prezentacja: Rejestracja Dźwięków w Terenie I oraz Rejestracja Dźwięków w Terenie II.
Poelcam także lekturę magazynu Estrada i Studio... :evilsmile:

ADestroyer napisał/a:
alkos, wszystko zależy od tego jaką chcesz osiągnąć jakoś nagrania i jakim budżetem dysponujesz.

Juz zadnym, ale dzieki :-)

Cytat
2008-12-13

ADestroyer napisał/a:
Jak się domyślam nagrywanie ma na celu ilustracje dźwiękową Twoich fotografii. Wiem, że to trochę na skróty, no i nie to samo, ale czy nie lepiej skorzystać z gotowych banków sampli?

No wlasnie funkcja byla owszem ilustracja, ale z bankow sampli to mozna obrazki 3D ilustrowac :-P , ja potrzebowalem wszystko na zywca i setke :-)

ADestroyer  Dołączył: 16 Cze 2010
alkos napisał/a:
ale z bankow sampli to mozna obrazki 3D ilustrowac
Oj, nawet chyba nie wiesz ile muzyki którą codziennie słyszysz jest nagrane z gotowych z loop'ów... :evilsmile:

alkos napisał/a:
ja potrzebowalem wszystko na zywca i setke
Rozumiem. Miłej zabawy życzę... :evilsmile:

ADestroyer napisał/a:
Oj, nawet chyba nie wiesz ile muzyki którą codziennie słyszysz jest nagrane z gotowych z loop'ów...

Ja wiem! Tylko ze moja fotografia to moja fotografia :-P

ADestroyer napisał/a:
Miłej zabawy życzę...

Bylo minelo, schrzanilem nagrywanie a z projektu i tak nic nie wyszlo ;-)

http://alkos.info/wp/audio2

ubeuszek  Dołączył: 03 Cze 2008
Podobnież Zoom H1 jest super rozwiązaniem (cena/jakość).

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
ubeuszek napisał/a:
Zoom H1

Kupiłem coś takiego w zeszłym tygodniu. Wewnętrzny mikrofon stereo zbiera wszystko z obudowy, nawet przesuwanie po niej palca. To taki plastik-fantastik. Ale testowo sprawdza się jako zestaw reporterski z najprostszym mikrofonem Senheisera (kabel XLR-minijack). Tylko że takie rozwiązanie żeby
alkos napisał/a:

1. Wyciszał "tył" - szelest ubrania do którego będzie przypięty itp

Absolutnie nie będzie miało miejsca.
Jak chcesz coś przypiąć do ubrania, to szelesty i inne cuda, będą na pierwszym planie. Cudów nie ma [premier kłamał] ;-)

alkos napisał/a:
Wlasnie slucham koncertu Jethro Tull nagrywanego tym mikrofonikiem z 20go rzędu
tylko, że na koncertach to cicho nie jest.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
SeizeThePicture napisał/a:
Wewnętrzny mikrofon stereo zbiera wszystko z obudowy, nawet przesuwanie po niej palca.
Kazdy mikrofon pojemnosciowy zbiera z oboduwy - jak nie urzadzenia, to swojej wlasnej - po co sa koszyczki do mikrofonow w studiu?

SeizeThePicture napisał/a:
Jak chcesz coś przypiąć do ubrania, to szelesty i inne cuda, będą na pierwszym planie. Cudów nie ma
Probowales? Bo ja tak. Wszystko zalezy od a) mikrofonu, b) sposobu przypiecia, c) materialu. Z doswiadczenia moge powiedziec, ze szelest ubrania to zaden problem, o ile nie nosisz kreszowych dresow albo ortalionowych kurtek. Najwiekszy problem na zewnatrz to wiatr, ktory mozna zredukowac gabka lub futerkiem, ale wtedy z dyskretnego mikrofonu robimy przyciagajace wzrok dziwactwo.

Mozna tez uzywac mikrofonow imitujacych sluchawki i mikrfonow w okularach.

A d70sp, o ktorym pisze alkos jest faktycznie MEGA czuly - az za bardzo jak na moj gust. Do tego kupienie oryginalnego z drugiej reki graniczy z cudem, a nowy jest zdecydowanie za drogi jak na swoje mozliwosci.

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
dzerry napisał/a:
po co sa koszyczki do mikrofonow w studiu?

Ci którzy mają wiedzieć, wiedzą.
dzerry napisał/a:
Probowales? Bo ja tak. Wszystko zalezy od a) mikrofonu, b) sposobu przypiecia, c) materialu.

Oczywiście masz rację.

Niestety wszystko jest, jak słusznie wymieniłeś zależne od wielu czynników.

Skocz do: