ADestroyer  Dołączył: 16 Cze 2010
ZOOM H4 z wyjściowym futerkiem... :evilsmile:

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
ADestroyer, to już jest
Cytat
przyciagajace wzrok dziwactwo

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
SeizeThePicture, chodzi mi o to, ze kazdy mikrfon, ktory fabrycznie ma zaczepke do klapy, na przyklad mikrofony, ktorych uzywam
sony ecm-719

lub sony ecm-717

sa tak skonstruowane, ze w minimalnym stopniu narazaone sa na szelest ubrania jesli przypniesz je w miare logiczny sposob. szelest ubrania to naprawde nie jest wielki problem - to juz predzej oddech :-)

[ Dodano: 2011-02-23, 15:29 ]
SeizeThePicture napisał/a:
ADestroyer, to już jest
Cytat:
przyciagajace wzrok dziwactwo
Jeslisz probujesz nieinwazyjnie nagrywac otoczenie to tak wlasnie jest. Zreszta nie wiem jak taki mikrfon przypiac do ubrania :-P

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
dzerry, rozumiem, że jesteś świadomym użytkownikiem i dokładnie wiesz jak ich używać, żeby efekt końcowy był dla Ciebie dobry.

dzerry napisał/a:
Zreszta nie wiem jak taki mikrfon przypiac do ubrania :-P

Jest taka szara, mocna taśma. McGyver (może i nawet nasz forumowy) wiedziałby jak to zrobić ;-)

DrEwNiAK  Dołączył: 29 Sty 2008
Ten zoom h2 ciekawy. Kurcze, czy ja zawsze muszę wydawać pieniądze na takie zabawki rejestrujące świat? :roll:

ubeuszek  Dołączył: 03 Cze 2008
Jak nagrywałem film to kolega dźwiękowiec używał H2 z wbudowanym mikrofonem i cuda działał.

Carlos Cruz  Dołączył: 14 Sty 2009
Wprawdzie w dzwieku nie robie, ale paru dobrych dzwiekowcow uzywalo zoom'a i podobnych do nagrywania atmosfer, moze nie jest to super wybiorczy mikrofon/ taki jak kierunkowy/ ale na pewno lepiej nadaje sie do lowienia dzwiekow niz patenty przypinane do ubrania. Przewaznie dzwiekowcy uzywaja mikroportow /czyli ustrojstw przypinanych do ciuchow/ w ostatecznosci, kiedy nie maja mozliwosci uzycia kierunkowego mikrofonu/ minusy to slaba jakosc dzwieku, takie mikrofony zbieraja przewaznie wszystko dookola, jednoczesnie maja dosyc krotki zasieg. A zoomo podobne historie chyba najlepiej nadaja sie na notatnik dzwiekowy/
Ewentualnie minidisc + mikrofon kierunkowy, ale do kierunkowego warto miec mount, mikrofon jest bardzo wrazliwy na stukniecia, etc. Co do md wybierz taki, ktory ma kontrole poziomow na wejsciu chyba sony r 700 i r 900, dawaly rade, ale jest to troche prawa reka za lewe ucho, pare lat temu bylo to w miare popularne, ale i tak warto miec normalny mixer.
Pierwsza sprawa wylacz AGC / automatic gain/ zaloz sluchawki i recznie ustawiaj poziomy. Chyba ze wolisz spacery z mala walizka: rekorder, mixer i mikrofon na tyczce. Ogolnie walka miedzy dzwiekiem a obrazem sprowadza sie do tego ze dla dzwiekowca najwazniejsze jest zeby miec mikrofon jak najblizej zrodla dzwieku, czyli najchetniej w srodku kadru wycelowane w usta aktora.

Mozecie mi wyjasnic, jak chcecie nagrywac dzwieki OTOCZENIA, mikrofonem KIERUNKOWYM? I jak chcecie uzywac zooma bez zewnetrznego mikrofonu jednoczesnie fotografujac?

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
dzerry napisał/a:
Mozecie mi wyjasnic, jak chcecie nagrywac dzwieki OTOCZENIA, mikrofonem KIERUNKOWYM?

Wsunac go w stopke od lampy i dobrac odpowiednia ogniskowa obiektywu ? :-)

alkos napisał/a:
Wsunac go w stopke od lampy i dobrac odpowiednia ogniskowa obiektywu ?
I juz nie ruszac sie przez cale nagranie? :-P

A propos stopki, w sumie zooma h2 mozna przeciez w stopke zamocowac.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
dzerry napisał/a:
I juz nie ruszac sie przez cale nagranie?

No tak, bez sensu ;-)

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
espresso napisał/a:
Korzystam (może to za duże słowo, ale posiadam) z mikrofonu RODE http://midi.pl/p2701-RODE...-DO-KAMERY.html Pierwsza i jedyna próba wypadła rewelacyjnie. Następnych nie było, gdyż nie miałem okazji do takiej zabawy.

Odgrzewam wątek.

Potrzebuję mikrofonu do mojego k-7/5. Zastosowanie amatorskie (dzieci mam w szkole muzycznej, czasem chętnie bym je ponagrywał). Ten RODE jest fajny, ale do licha nie ma czegoś tańszego?!

papcio  Dołączył: 20 Kwi 2006
Rozumiem, że Sony ECM-DS70P na allegro za 35 - 45 zł to są podróby. Jest ich trochę dzisiaj i wszystkie za podobną cenę.

papcio napisał/a:
Rozumiem, że Sony ECM-DS70P na allegro za 35 - 45 zł to są podróby.
Tak. Co ciekawe, nie ma tragedii, a w okreslonych warunkach jest bardzo przyzwoicie. Moze byc tylko problem z zasilaniem - DS70P potrzebuje napiecia z gniazda. Jak poszperam, to moze znajde nagranie z takiej podroby.

Mysle, ze kupujac jakikolwiek mikrofon powyzej 40 zl, powinno byc lepiej niz z wbudowanego. Polecam szukac innych budzetowych, np krawatowych Sony lub Audio Technica. Nawet Vivanco powinno byc OK -uzywalem kierunkowego EM-55 (na alegro 60 zl) i tak wlasnie jest. Z Sony jestem wielkiem fanem ECM-717 lub ECM-719. Nowy 719 jest dosc drogi, ale uzywany mozna znalezc za grosze. 717 kuoilem za 10 dolarow. Teraz jedzie do mnie jeszcze kierunkowy ECM-Z60 (nowka za 4 funty) - dam znac jak dziala :-)

dzerry napisał/a:
Tak. Co ciekawe, nie ma tragedii, a w okreslonych warunkach jest bardzo przyzwoicie. Moze byc tylko problem z zasilaniem -

To może zaryzykuję, do K-7 na moje potrzeby powinien w takim razie być dobry.

papcio, czy K7 podaje napięcie w gniazdzie? Jesli nie, to wydaje mi sie, ze DS70P nie zadziala.

dzerry napisał/a:
czy K7 podaje napięcie w gniazdzie? Jesli nie, to wydaje mi sie, ze DS70P nie zadziala

Jeśli nie ma, to nie zadziała napewno. Sprawa właściwie oczywista, ale nie pomyślałem, że K7 może nie mieć zasilania na miktofon. Zobaczę.

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
espresso napisał/a:
Benek napisał/a:
(dzieci mam w szkole muzycznej, czasem chętnie bym je ponagrywał)
własnie spotkany gdzieś w necie test z nagrywania muzyki mnie do niego przekonał.

Z racji tego, że sytuacja wygląda często tak: dzieciak na środku sceny, ja gdzieś pod ścianą w 8 rzędzie, może powinienem zainwestować w jakiś kierunkowy mikrofon?

[ Dodano: 2011-04-11, 00:07 ]
http://www.rode.com.au/mi...roduct=VideoMic

O ten by mi przypasił!

Skocz do: