tofik  Dołączył: 19 Lut 2007
Podpisywanie zdjeć.
Jak to jest z podpisywaniem zdjeć. Dokładnie chodzi mi o podpis autora: Imie i Nazwisko + np miejsce wykonania foto i data.
Spotkałem sie gdzies z opinia że zdjeć - odbitek czy wydruków - w ogóle sie nie podpisuje bo to świadczy o magalomanii. Co najwyżej na odwrocie wydruku ołówkiem o jakiejs tam określonej twardości.
Ostatnio widziałem fotografie oprawiona w passe partout i ramke. Na wewnetrznej krawedzi passe partout był podpis autora- ołówkiem chyba.
Ktos wie jakie są standarty w tej kwestii?

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
tofik napisał/a:
Spotkałem sie gdzies z opinia że zdjeć - odbitek czy wydruków - w ogóle sie nie podpisuje bo to świadczy o magalomanii. Co najwyżej na odwrocie wydruku ołówkiem o jakiejs tam określonej twardości.

Gdyby ktoś mi dał w prezencie odbitkę, to wolałbym gdyby złożył na niej autograf.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Na passe partout jak dla mnie bez sensu. Jak już, to podpisywać zdjęcie, nie ramkę.

Henry  Dołączył: 12 Sty 2010
Cytat
na tylnej stronie umieszczamy swoje dane: imię, nazwisko, datę wykonania, nr zdjęcia, ilość zdjęć w serii oraz dane techniczne dotyczące wykonania odbitki, adres pocztowy, adres www, e-mail, telefon (w formacie międzynarodowym), numer faksu. Dane te umieszczamy z myślą o klientach. Przed tymi danymi możemy też umieścić napis informujący o zastrzeżeniu praw autorskich np.: "© Copyrigt by Jan Kowalski, 2005". Pamiętajmy że nasze prawa autorskie są pod ochroną nawet bez tego napisu. Od 1989 również w USA napis ten nie jest już konieczny. Jednak umieszczenie go ma tę zaletę, że wiadomo kto jest właścicielem praw autorskim i z kim się należy kontaktować w celu uzyskania zgody na publikację. Na przedniej stronie passe-partout możemy umieścić dyskretnie tytuł i podpis - choć w przypadku fotografii nie jest to polecane - zwyczaj wywodzi się malarstwa, gdzie podpis był "ostatnim pociągnięciem pędzla" oraz dowodził autorstwa obrazu. W fotografii podpis nie spełnia ani jednej, ani drugiej funkcji, a czasami wręcz może być odbierany jako wyraz pyszałkowatości fotografa.

Mam na ścianie kupione zdjęcie z podpisem autora ołówkiem na passe-partout tuż obok zdjęcia. IMHO nie przeszkadza.

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
Podpisuje się zdjęcie, choć niektórzy robią to na passe-partout. No bo jak ktoś wyjmie zdjęcie i przełoży do innego pp, to autor pozostałby jedynie na PP.. ;-)

Jest autor, tytuł pracy, ew. miejsce naświetlenia. No i plus technika reprodukcji (np. odbitka srebrowa baryt) i wymiar. Do tego która to odbitka z ilu zrobionych (np. 26/50 oznacza dwudziestą szóstą z 50) - szanujący się fotografowie robią jedną serię odbitek i nie dorabiają, by utrzymać ich wartość. To tak samo jak z pieniędzmi, można dodrukować, ale wartość wtedy spadnie.. No i spadnie też wiarygodność fotografa, bo nikt nie zainwestuje w jego prace - niektórzy inwestują w zakup zdjęć jako sztukę, ale dlatego właśnie ważne jest 100% zaufania do fotografa, że nie wyemituje więcej niż obiecał w opisie (np. .../50 - będzie max 50 i ni grama więcej), raz stracona wiarygodność jest w zasadzie nie do odbudowania, przynajmniej na rynku handlowym sztuki.

A na koniec - podpis autora... :-D

Aha - podpisuje się miękkim ołówkiem, np. 8B. Wtedy podpis można dać na odwrocie fotografii, nawet na środku. Można podobno też tuszem lub piórem, ale wtedy trzeba podpisać poza kadrem i to maksymalnie, aby uchronić przed przebiciem na fotografię..

Mam nadzieję że nic nie pominąłem, piszę z pamięci, bo sam jeszcze tak nie podpisuję, ale kto wie, może za niedługo.. :-)

EDIT: aha, no i jak robimy odbitkę, to trzeba zostawić marginesy i to najlepiej niemałe:
1) przydadzą się na schowanie pod passe partout,
2) poważne galerie sprzedające fotografie potrzebują do odcięcia kawałek w celu potwierdzenia autentyczności techniki, a także dania gwarancji, że jest prawidłowo reprodukcja zrobiona i nie wyblaknie na przykład za 12 lat.. :-)

Skocz do: