jurekg  Dołączył: 22 Mar 2008
Jaki smar do obiektywów m42 ?
Wiecie może, o jaki konkretnie smar pytać? Planuję rozkręcić i przesmarować mojego sonnara 135, gdyż pierścień regulacji ostrości nie kręci się z równomiernym oporem.
Jeśli ktoś zna symbol smaru używanego do konserwacji tych obiektywów, prosiłbym o pomoc.

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Olej silnikowy . Nie kombinować ze smarami . Smar wazelina techniczna w małej ilosci jedynie do dwóch szyn (prowadnic) mocowanych po dwie śrubki każda , delikatnie . Nie rozjustowywać optyki jeśli nie będzie to konieczne . Długie obiektywy są bardzo na to wrażliwe . Był już wątek na ten temat

Czytałem gdzieś o tym oleju, polecano miksol.....
Podszedłem do tego trochę sceptycznie, wydawało mi sie, że smar będzie miał dłuższą, nazwijmy to żywotność (funkcjonalność?).

drawa  Dołączył: 17 Sie 2010
pawel1967 napisał/a:
. Smar wazelina techniczna w małej ilosc
przypominam sobie tak jest smarowany np tiar

PK  Dołączył: 24 Maj 2008

Wazelina techniczna w minimalnej ilości i tylko na te blaszki do gwintów rozpuszczalnik benzyna ekstrakcyjna i olej silnikowy ale malutko

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
pawel1967 napisał/a:
olej silnikowy

Super, po roku rozpelznie sie na soczewki.

Smar do helikoidy manualnych obiektywow powinien byc:

1. stabilny temperaturowo w zakresie -10 - 40C
2. "niepełznący"
3. w miarę gesty, żeby nadać odpowieni opór ostrzeniu.

Niestety nie znam nazw gotowych produktów, sam stosuję 1-Decene, ale to specjalistyczna rzecz (nie do obiektywow, przynajmniej oryginalnie), nie do dostania raczej.

Nie rozleje Ci się na soczewki jeśli dasz małą ilość będzie ok , jeśli dasz sam olej wazelinowy lub silikonowy wtedy na mur dostanie sie do przysłony i zablokuje ją . Jeśli dasz samą wazelinę techniczną to niebędzie to płynnie działać opory pierścieni będą zbyt duże . Nie od razu ale po kilku dniach obiektyw zacznie ciężko chodzić

Morg  Dołączył: 28 Mar 2009
alkos - chyba że ktoś pracuje w laboratorium :-D Dzięki, już wiem czym będę pieścił jupitera-3 :->

A widzę że mając firmę można raczej bezproblemowo zamówić tutaj (ale drogo):
http://www.merck-chemical...PcAAAEWeOEfVhTl

Morg napisał/a:
alkos - chyba że ktoś pracuje w laboratorium Dzięki, już wiem czym będę pieścił jupitera-3

Tylko uwazaj - daj naprawde malo przy nacieraniu slimaka :-P Ten stuff jest mocno oporowy :-)

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
A co sądzicie o czymś takim jak smar TF silikonowo-teflonowy.
(trzeci na tej stronie)
http://www.cyfronika.com....jalistyczne.htm

W jednym z podanych wątków matjas polecał ten smar, stosował ktoś jeszcze?

Mam tak wyczyszczonego i nasmarowanego Jupitera 3 ze małym palcem pięć lat po czyszczeniu pierscień odległości przesuwam . Lekko olejem silnikowym i naprawdę wystarczy zwłaszcza Jupiter 8 czy 3 . Tutaj biedy się nie narobi najwyżej po kilku lub kilkunastu dniach trzeba będzie zmywać ten smar i dać coś innego

pawel1967 napisał/a:
małym palcem pięć lat po czyszczeniu pierscień odległości przesuwam

No wlasnie ja tak nie lubie, wole miec nieco wiekszy opor na ostrosci :-)

Na pierwszy ogień poszedł helios 44m7. Jakimś cudem cała operacja przebiegła dobrze, choć bałem sie, że w trakcie składania coś mi się poprzestawia. Podstawa to dobry śrubokręt zegarmistrzowski (którego nie miałem) i to, żeby obiektyw rozbierać na stole wyłożonym czymś miękkim (np. ręcznikiem), wtedy śrubki nie mają tendencji do gubienia się.
Użyłem tego polecanego na forum m42 smaru do roweru Teflon Plus. Pierścień ostrości chodzi z przyjemnym lekkim oporem, co prawda jednym palcem to mógłbym go przesunąć tylko na upartego, ale wolę jednak minimalny, wyczuwalny opór.
Nastęnym etapem będzie sonnar135, ale wcześniej zaopatrzę się w dobre śrubokręty.

Skocz do: