triger  Dołączył: 23 Lut 2009
K10 - popychacz przesłony is no more...
Dziwna rzecz się stała... Aparat nagle zaczął prześwietlać zdjęcia - po chwili diagnoza - popychacz przesłony się nie rusza (podgląd ostrości nie bangla, aparat prześwietla proporcjonalnie do liczby przesłony, popychacz nie rusza się przy "braku" obiektywu.
Miał ktoś takowy problem/wie jak temu zaradzić? Czy po prostu serwis i tyle?

drawa  Dołączył: 17 Sie 2010
resetuj do ustawień fabrycznych zobaczymy :?:

Próbowałem tego i bateryi wyjmowania. Nie pomaga, choć się tego nie spodziewałem ;)

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
A daje jakieś oznaki życia, jakby chciał, a nie mógł, czy kompletnie wyzionął ducha ten popychacz?

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
Mogła spaść sprężynka

Sprężynka jest, jej położenie jest takie samo jak w sprawnym kiksie, więc raczej nie to :)

Jeśli chodzi o oznaki życia, to dźwięk jest (coś tam działa) praktycznie taki jak zwykle, tylko ów ostateczny "efektor" plastikowy na metalowej ośce jakoś nie reaguje - zablokował się w pozycji na dole, jak go lekko poruszałem to jakby się "uwolnił" i powoli dzięki sprężynce wędruje w górę i tak już zostaje. Wygląda to tak jakby jakaś zębatka nie stykała...

No to chyba serwis :-/

Masaho napisał/a:
No to chyba serwis
zaraz serwis ,trzeba wykorzystać drzemiące w nim mozliwości. Cała gama obiektywów M42 i nie tylko stoi otworem. Nic tylko brać i czerpać całymi garściami :idea:

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
drawa, ja bym uciął raczej popychacz w obiektywach z AF - np. w FA albo jakimś limitedzie z pierścieniem przysłon.
Po co tracić AF :-P

TO by była wielka nieroztropność , a nóż puszka wybudzi się ze śpiączki :lol:

cristof  Dołączył: 03 Sty 2011
mój K10D cierpi na tę samą przypadłość (i kilka innych) ... HELP!

cristof napisał/a:
i kilka innych

Czyli ?

Skocz do: