Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Niech będzie pochwalony unlimited! Na święte koraliki kapiątki, iluż tu braci w wierze!

Mathis  Dołączył: 26 Mar 2008
Ja tylko dodam, że mój Tamron 90/2.8 podpięty pod K-5 vs Nikkor 105 Macro VR + D300 i nie widać żadnej różnicy w AF. Tele mam zbyt słabe aby porównać szybkość, ale celność taka sama.
Nikon za to dużo szybciej prosi o doświetlenie lampkę AF, Pentax musi mieć ciemno żeby tak prosić.

PiotrK  Dołączył: 22 Lip 2007
Mathis napisał/a:
Tamron 90/2.8 podpięty pod K-5 vs Nikkor 105 Macro VR + D300 i nie widać żadnej różnicy w AF

Mathis napisał/a:
Nikon za to dużo szybciej prosi o doświetlenie lampkę AF, Pentax musi mieć ciemno żeby tak prosić.

D300 premiera 2007-08-23
K-5 premiera 2010-09-20
Aparaty te dzieli 3 lata, to przecież bardzo dużo,troch bez sensu porównywać je se sobą
Jeżeli już chcesz porównywać to może D300 z K20 premierę miały w zbliżonym czasie(K20 młodszy 4 miesiące)
lub K-5 z D7000 (premiera 2010-09-15)

gezaj  Dołączył: 11 Mar 2008
PiotrK napisał/a:
lub K-5 z D7000
no i co z tego porównania wynika?

PiotrK  Dołączył: 22 Lip 2007
gezaj napisał/a:
no i co z tego porównania wynika?

A co ma wynikać? Nie porównywałem i nie mam zamiaru porównywać. :-D
Sugerowałem tylko ,jeżeli porównywać ze sobą to dwie zbliżone konstrukcje ,nic więcej

Mathis  Dołączył: 26 Mar 2008
PiotrK, Czytając fora wnioskuje że D7000 ma słabszy AF od D300/D300s więc to porównanie jest jak najbardziej trafione.
D300 dla mnie był wyznacznikiem szybkości AF, więc porównuje do najlepszych, celność to już inna kwestia i kumpla egzemplarz ma czasem niesamowite odbicia i na siłę ostrzy gdzie indziej niż celuje. Ale podobno niektóre tak mają a jakoś cicho o tym było na forach i nikt nie domagał się strasznie stanowiska Nikona w tej sprawie.

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
Naprawdę uważacie że prędkość AF-u to wszystko? Tylko czekać aż zaczną się wyścigi na 1/4 mili Nikoniarzy i Kanonierów. Porządny aparat poznaje się po tym jak kończy a nie zaczyna. Tak się akurat składa że ustawienie ostrości to dopiero początek ;-)

piotro  Dołączył: 08 Cze 2009
andybond napisał/a:
Tak się akurat składa że ustawienie ostrości to dopiero początek ;-)

Jeżeli wystarczająco szybko nie trafię w obiekt, reszta już niema znaczenia. Oczywiście tyczy się to tylko niektórych dziedzin fotografii.

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
piotro napisał/a:
Jeżeli wystarczająco szybko nie trafię w obiekt, reszta już niema znaczenia.

piotro,szybkość nie jest synonimem celności ;-) Co z tego że króliczek robi szybko jak mu potem ślepe wychodzą :mrgreen: Gdy już osiągniesz 10 dan w technice fotografii i posiądziesz umiejętność zaginania czaso-przestrzeni nie będziesz zwracał uwagi na prędkość AF-u ;-) Chyba że fotografujesz pociski w locie na AF-C no to wtedy rzeczywiście Pentax wymięka,za to D90 jak najbardziej-ten to robi fajowe foty a P nawet FF nie ma :-/

EDIT
Poza tym to roztrząsanie spraw szybkości AF-u czytane przez nowych może poważnie im zaszkodzić. Chłopak mojej córki powoli dojrzewa do lustrzanki. Czyta wiele informacji napisanych drżącymi rękoma onanistów sprzętowych i i wyciąga złe wnioski. Według takich doniesień wynika że Nikony i Kanony posiadły skuteczność 100% ostrych zdjęć.

Skocz do: