Artiip  Dołączył: 22 Sty 2010
pokombinuj np najaktywniejsi policjanci, czyli ilość punktów wlepionych przez policjanta

Napisać sam musisz :P

wintermute  Dołączył: 18 Cze 2007
a co krzyczy?

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Jasiek, czy jak już rozpoczniesz karierę programisty to będziesz tu wrzucał całe projekty bez żadnych wskazówek, czy błędów kompilatora? :->
Kryształowa kula nic nie powiedziała, którą funkcję masz na myśli, pisząc, że "funkcja krzyczy że złe parametry ;( ".
Może Ci chodzi o to, że zdefiniowaną tablicę odb przekazujesz jak pojedyńczy element w funkcjach:
int AddName(UCHAR odb,NCB *blok)
i
int DeleteName(UCHAR odb,NCB *blok)
dodatkowo:
int OpisBledu(UCHAR err)
nie zwraca żadnej wartości.

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
Jasiek Matacz napisał/a:
A teraz z innej beczki- jaka jest najlepsza i możliwie najprostsza książka do poznania podstaw javy, chodzi mi o najłatwiejszy sposób na naukę podstawy programowania w tym języku a nie jakieś super zaawansowane rzezy...?

Ja korzystałem z "Thinking in Java" Bruce Eckela. Kiedyś można było za darmo (i legalnie) ściągnąć z sieci w postaci PDF, teraz już niestety nie. Podstawy są bardzo dobrze opisane, ale jak przychodzi do bardziej skomplikowanych rzeczy, takich jak interfejsy, to ja już tego nie łapałem (potem nauczyłem się tego z praktyki).

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Kytutr napisał/a:
Ja korzystałem z "Thinking in Java" Bruce Eckela. Kiedyś można było za darmo (i legalnie) ściągnąć z sieci w postaci PDF, teraz już niestety nie.

coś tam jeszcze jest ;-)
fakt że formie HTMLa, nie PDFa, no ale ważne że jest
http://www.mindviewinc.com/Books/downloads.html (to jest link do oficjalnej strony, nie do "mirrorów")

Jasiek Matacz napisał/a:
Może ktoś ma szybszy pomysł?
napisać sobie własną małą aplikację, która będzie ci wypełniała bazę danych :?:

jakaś procedurka która w pętli tworzy losowe dane i pcha to później do bazy :?:

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
A dlaczego nie zrobić tego w PL/SQL zamiast jako oddzielną aplikację?

Tutaj masz trochę przykładów, wystarczy pobierać id przedmiotu i nr albumu przez select id from xxxx where rownum = <losowa liczba> i pozamiatane. Wsadzasz to w pętlę i czekasz na efekt.

Aspius  Dołączył: 18 Wrz 2006
taki trochę chamski zabieg ;) jako że przedmioty i studenci po złaczeniu bez żadnej relacji dadzą milion wierszy to może tak
INSERT INTO h1_zaliczenie
(SELECT a.id_przed, b.nr_albumu, '1', SYSDATE, '5'
FROM h1_przedmiot a, h1_student b)

trochę podstępne, wszyscy w tym samym dniu, wszyscy mają piątki, ale jest milion wpisów ;)

Jasiek Matacz, no w skrypcie zakładającym tablę h1_zaliczenia, nie było id_zaliczenia toteż tego nie uwzględniałem ;) ale jeśli jest, to wystarczy sekwencja, albo po prostu rownum ;)

Nie masz jakiś wpisów w poprzednie tablice gdzie id_przed czy nr_albumu is null ? nic innego mi do głowy nie przychodzi. Możesz też dać w select warunek że id_zaliczenia is not null. Nie mając danych i struktur ciężko coś wykombinować, ale jako że zatrudniam programistów, to powiem ci jedno. Jak chcesz osiągnąć sukces, to kombinuj jak najwięcej sam i wykazuj się chęcią rozwiązywania problemów a nie oczekuj tylko na gotowe rozwiązania ;) Akurat ja mam dość mała wiedzę programistyczną i z przyjemnością pomagam jeśli jestem w stanie, nie mniej moja pomoc powinna być raczej wskazówką a nie gotowym skryptem do puszczenia z dodatkowym FAQ co zrobić jak coś nie pójdzie ;)

Podsunąłem ci pomysł, jak nie zadziała możesz wykorzystać pl/sql-a i napisać kawałek kodu, który w podwójnej pętli zrobi to samo (for x in (select * from h1_student) loop for y in (select * from h1_przedmiot) loop .. i tak dalej) teoretycznie da ci to większą kontrolę nad tym co robisz z możliwością wpływu na wartości. Nie mniej pierwszy pomysł jest łatwiejszy, więc póki co drugiego nie rozwijam ;)

Jasiek Matacz napisał/a:
w internecie znalazłem ale dla winsocka w c++ pod Windowsem
a nie da się przerobić :?:
kod c++ na zgodny z c i użycie rutyn obecnych w linuxie :?:

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
pamiętaj o poblokowaniu konstruktorów, żeby nie dało się stworzyć obiektu klasy Singleton normalnym sposobem ;)

http://www.ftj.agh.edu.pl...?p=IO/singleton

jak już to poblokujesz, to potem dodajesz kolejne składowe i metody według potrzeb Twojego projektu ;).

kup sobie książkę bandy czworga - przyda się (właśnie leży za moją głową - ostatnia książka informatyczna którą sobie zostawiłem - wszystko inne poszło w świat)

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Uwaga nieco na marginesie, ale... Nazwy metod zdecydowanie powinny byc czasownikami. Czyli "odczytaj" itd. Druga sprawa: gdybym ja projektował dziennik błędów, to nie dawał bym metod do odczytu i kasowania - ale rozumiem, ze to bylo w wymogacj, no ok. W takim razie brakuje mi metody do pobrania liczby istniejących wpisów. I jakiejś do zapisu dziennika do strumienia/pliku.

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
Hej, u Ciebie konstruktor nie jest prywatny - musi byc tak jak zaznaczyl volender.
Napisz prosze dlaczego podajesz w konstruktorze parametry oraz po co atrybuty port i dziennikBledow w klasie - moim zdaniem niepotrzebnie?

Brakuje tu rowniez metody na pobranie instancji dziennika bledow (czyli tego standardowego getInstance() no i metody na dodanie bledu (wystarczy String lub dodatkowo "status bledu").

Jezeli chodzi o modyfikacje oraz usuwanie to ja bym to pominal. Odczyt powinien zwracac lepiej liste. Jezeli oczytujesz po pozycji do musisz dostarczyc rowniez metode na pobranie calkowitej liczby przechowywanych bledow, bo tak to nie wiadomo jak wszystkie odczytac).

Jasiek Matacz napisał/a:
Myślałem by wywoływać konstruktor który sprawdza czy jest instancja i jak jest to dodaje pozycje a jak nie to ją tworzy...?

Takie sprawdzenie jest wlasnie wykonywane w metodzie statycznej "getInstance" (dlatego jest podkreslona). Konstruktor nie posiada typu zwrotnego i nie mozesz tam wywolac instrukcji "return".

Singleton ktory wkleiles jest bardzo dobrym szkieletem, wystarczy dodac to czego potrzebujesz i bedzie OK.

Czyli zawsze gdy chcesz sie dostac do singletonu wywolujesz .getInstance na jego klasie, co stworzy instancje za pierwszym razem i zapisze na statycznym prywantym atrybucie klasy a potem bedzie ja zawsze zwracac.

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
Jasiek Matacz napisał/a:
Jeśli konstruktor był prywatny to jak mam za pierwszym razem wywołać dziennik?

Wywołujesz zawsze getInstance, która za pierwszym razem uruchomi prywatny konstruktor (jako metoda składowa klasy może to zrobić) i zwróci referencję nowego obiektu. A w kolejnych wywołaniach getInstance będzie wiedziało, że już jest obiekt, i zwróci tą samą referencję, co za pierwszym razem (do tego samego obiektu).

OK, to teraz moim zdaniem:

1. Zaznaczyc ze getInstance jest klasowa.
2. Metoda na pobieranie liczby pozycji - teraz mozna ja tez ustawic, powinna byc prywatna i tylko do odczytu przez metode.
3. Napisz prosze co to jset ten -dziennikBledow String, powinna byc raczej jakas tablica/lista
4. Napisz prosze (bo moze ja nie rozumiem poprostu) co to znaczy -Instance(): DziennikBledow, jakas metoda ?

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Metoda do odczytywania liczby pozycji powinna być publiczna, bo skąd niby biedny klient ma wiedzieć jaki numerek podać do metod: odczytaj, modyfikuj i usuń?
A tak w ogóle to kto teraz zastanawia się jak się pisze singletony, przecież to jedna linijka jest: @Scope(value="Singleton"), ewentualnie @Singleton :-P

Jasiek Matacz napisał/a:
3)Dziennik błedów jest to tablica Stringów w której są przechowywane błędy systemu(dobrze to zapisałem)?

dlaczego nie lista ?

Skocz do: