akagi66  Dołączył: 16 Lis 2007
zieloo, ja nie jestem miłośnikiem tylko użytkownikiem, w dodatku nieco zniesmaczonym polityką pentaxa - a to koraliki na matrycy, a to tele nie produkują...
Chętnie bym kupił nawet taki drogi tele ( byle z dobrym światłem ) plus przejściówkę i rozwiązał swój problem - braku teleobiektywu powyżej 300mm do focenia ptaków

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
biorąc pod uwagę ile kosztują dobre jasne szkła tele to rozumiem że taki koszt nie stanowi problemu:
http://cgi.ebay.pl/Pentax...=item2a0e17afe7
do tego dokupisz teleconverter 1.4 lub 2 i będziesz miał niezły zestaw

dla mnie nie - ale tzw WAF będzie tutaj bardzo niski :evilsmile:

zieloo  Dołączył: 25 Wrz 2010
akagi66 napisał/a:
hętnie bym kupił nawet taki drogi tele ( byle z dobrym światłem ) plus przejściówkę i rozwiązał swój problem - braku teleobiektywu powyżej 300mm do focenia ptaków

pachnie mi to kuanonem...

teta napisał/a:
Korzyść z f/5.6 jest min. taka, że działa potwierdzenie ostrości, a dla f/8 to już niekoniecznie.

tak sobie myślę - czyli trzeba by wymienić matówkę na taką z rastrem do ostrzenia ?
zieloo napisał/a:
pachnie mi to kuanonem...

nie - ale jakoś to musze rozwiązać. Może na tymczasem kupię samyanga a potem zwiększę WAF dla pomysłu kupienia tele o jakim pisał parę postów wyżej fafniak.

Pajkiewicz  Dołączył: 26 Paź 2009
akagi66 napisał/a:
Może na tymczasem kupię samyanga a potem zwiększę WAF dla pomysłu kupienia tele o jakim pisał parę postów wyżej fafniak.

podobno sigma 300 2,8 jest niezła. kosztuje troche taniej od tego pentaxa (ok. 9000 zł). niestety w wersji dla pentaxa nie ma HSM, co przy robieniu zdjec ptakom moze byc spora wada. sam pewnie powoli bede odkladał na DA * 300. jak pentax w tym czasie wprowadzi sensowaną 400, moze zmienie zdanie.

też bym się pisał na sensowną czterysetkę 8-)

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
ale matówka z klinem też nie pociągnie przy f/8, bo się klin zaciemni. Więc tak, czy siak, nie będziesz miał potwierdzenia :-P

aha - dzięki za info

Radolex  Dołączył: 03 Kwi 2010
Na jakimś forum polecali matówkę z samym rastrem do pracy w słabszym oświetleniu. Może to jest wyjście?

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
ale raster też się przyciemnia, bo to tak jakby dużo małych klinów. Ewentualnie jeśli będziesz miał trochę szczęścia, to będzie coś widać w klinie przy f/8, jeśli będziesz miał oko idealnie na środku wizjera ;-) .

tadeuszd2  Dołączył: 06 Gru 2009
Właściwie to taką Sigme 400/ 5,6 ze śrubokrętem mógłbym sprzedać,póki K-5 nie mam i lezy.
Może któs zapoluje na ptaszki.

Skocz do: