alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
nie wiem

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
alkos napisał/a:
No i wlasnie dla 50tki w APSC i 75ki w FF bedzie wtedy taka sama.

I wlasnie dlatego lepiej sprawi sie na APS-C 70 niz 50, o czym pisalem powyzej, o ile oczywiscie komus nie przeszkadza kat widzenia 105 mm na filmie ;-)

Cytat
Tak, bo to wlasciwosc formuly optycznej a nie ogniskowej.

Nie do konca. Na tej samej wielkosci materialu swiatloczulego lub matrycy dluzsza ogniskowa przy tej samej skali odwzorowania (kadrze) pozwala na ladniejsze rozmycie tla i powiekszenie niepozadanych elementow, ktore sie tam znajda (znaczy sie perspektywa). Popatrz na klasyczny przyklad - fotka na lewo z ogniskowej 180 mm, po prawo z 90 mm - identyczny kadr i ktore tlo nam bardziej przeszkadza w odbiorze glownego obiektu? ;-)

A swoja droga formula optyczna w portretowkach najczesciej jest projektowana pod katem ladniejszego oddania nieostrosci niz w uniwersalnej 50-tce ;-)

[ Dodano: 2007-05-29, 16:51 ]
Fafniak, szczelam, ze 50-tka ;-)

sylwiusz napisał/a:
opatrz na klasyczny przyklad - fotka na lewo z ogniskowej 180 mm, po prawo z 90 mm

Tak, ale odleglosc od przedmiotu jest inna! A ja mowie o takiej samej!

Fafniak, ty masz analogi, cyfry, 50 i 77ke. Zrob prosze jakies zdjecie w powyzszych zestawach....

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
alkos napisał/a:
Fafniak, ty masz analogi, cyfry, 50 i 77ke
-dopiero do mnie dojdzie.....za jakis czas :-P
chcialem podpuscic was troche.....

Ale chodzilo mi o to ze optycznie za cholere nie zobaczycie roznicy wiec ta dyskusja jest cholernie akademicka.....
ale jak tylko bede mial to zrobie taki tescik....

[ Dodano: 2007-05-29, 16:58 ]
a tlo bylo zle - rozmycie?
przeslona 2.0 duuuzo zalatwia....

alkos napisał/a:
Tak, ale odleglosc od przedmiotu jest inna! A ja mowie o takiej samej!

A ja mowie o takim samym kadrze, wiec drobne nieporozumienie. Ja pisalem o tym w kontekscie, ze lepiej do cyfry kupic DA 70 niz FA 50 - o czym wspomnialem pare postow wyzej ;-)

Cytat
Fafniak, ty masz analogi, cyfry, 50 i 77ke. Zrob prosze jakies zdjecie w powyzszych zestawach....

To byloby ciekawe porownanie, choc Fafniak nie ma 77 :-( Ale moge sie umowic z Fafniakiem i zastepczo zmiast 77 podlaczyc moja 85-tke do analoga :-P

mam 85 2.0 :-P
i moge zrobic na 2.8 foty.... :-P
wiec "juz ty wiesz co sylwiusz, z ta swoja 1.4 mozesz...." :-P

Fafniak napisał/a:
Ale chodzilo mi o to ze optycznie za cholere nie zobaczycie roznicy wiec ta dyskusja jest cholernie akademicka.....

Alez oczywiscie :-)

Fafniak napisał/a:
ale jak tylko bede mial to zrobie taki tescik....

:-)

[ Dodano: 2007-05-29, 16:05 ]
Cytat
A ja mowie o takim samym kadrze, wiec drobne nieporozumienie. Ja pisalem o tym w kontekscie, ze lepiej do cyfry kupic DA 70 niz FA 50 - o czym wspomnialem pare postow wyzej

Nie rozumiemy sie. 70/75 z takiej samej odleglosci na FF da ci taki sam kadr, perspektywe i 'wielkosc' tla jak 50tka na APSc. Howgh.

alkos napisał/a:
Nie rozumiemy się. 70/75 z takiej samej odleglosci na FF da ci taki sam kadr, perspektywe i 'wielkosc' tla jak 50tka na APSc. Howgh.

Zgadza sie :!: Tylko wlasnie nie zrozumielismy sie, bo ja w kontekscie tego, ze lepiej kupic 70 niz 50 do portretu pisalem, obie ogniskowe przy tym samym kadrze na tej samej wielkosci klatki dadza rozne rezultaty, 70-tka bedzie ciekawsza.

sylwiusz napisał/a:
70-tka bedzie ciekawsza.
-e tam... nie znasz sie... :-P
(zdanie zmienie jak dosatne 77mm)

Fafniak napisał/a:
a tlo bylo zle - rozmycie?
przeslona 2.0 duuuzo zalatwia....

Tudno powiedziec dopoki nie mamy porownania z innych szkiel w identycznych warunkach. Szkoda, ze nie udalo sie zrobic testu porownawczego 77 LTD kotra * 85/1.4 na PPD ;-)

sylwiusz napisał/a:
Szkoda, ze nie udalo się zrobic testu porownawczego 77 LTD kotra * 85/1.4 na PPD

77 zjada 85 1.4 :-P (i tej wersji bede trzymal sie do konca...)

Fafniak napisał/a:
sylwiusz napisał/a:
70-tka bedzie ciekawsza.
-e tam... nie znasz się... :-P
(zdanie zmienie jak dosatne 77mm)

Wtedy 77 bedzie najciekawsza? :mrgreen: Ale wowczas spotkamy sie i wrszcie zrobimy shootout roznych portretowek ;-)

[ Dodano: 2007-05-29, 17:33 ]
Fafniak napisał/a:
77 zjada 85 1.4 :-P (i tej wersji bede trzymal się do konca...)

Znaczy sie do momentu az trafisz okazyjnie FA* 85/1.4 :-P

sylwiusz napisał/a:
Znaczy się do momentu az trafisz okazyjnie FA* 85/1.4
- tak wtedy w 2278 roku w jakims sklepie bedzie sie paletala zdezelowana 85 1.4.....

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:
bedzie się paletala zdezelowana 85 1.4.
Sylwiusza, jak kupi 77 Limited ?

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
sylwiusz napisał/a:
Wlasnie nie bardzo rozumiem ten popyt w dobie cyfry.

Pamietaj, ze to jeszcze do analoga pasuje... a i na cyfrze uwazam znakomita rzecz... Ja tam lubie 50tki...

sylwiusz napisał/a:
"gratis" dostac dalmierzowy korpus Contaxa G1

Tiaaa... i wizjer tego czegos to jest dopiero gratis.... boooossszzzze - odbiera cala frajde z focenia tym bzykadlem...;-( To, ze planarek jest cool - to i owszem :-P

No i miec RFa a nim focic Sylwek to jest roznica... :-P Jakos nie przypominam sobie ani jednej Twojej fotki z RFa.... A mieles G2, masz G1 i Hi-matiki E... :mrgreen:

Pzdr
Spinner

Spinner napisał/a:
Tiaaa... i wizjer tego czegos to jest dopiero gratis.... boooossszzzze - odbiera cala frajde z focenia tym bzykadlem...;-(

Za to wyniki ja przywracaja :-)

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
sylwiusz napisał/a:
Wtedy 77 bedzie najciekawsza? :mrgreen: Ale wowczas spotkamy się i wrszcie zrobimy shootout roznych portretowek
ja się mogę ze swoją pofatygować i zrobimy 85vs77, na 2.0
Fafniak już zamówił 77? Wow, dopiero się zastanawiał.

PiotrB.  Dołączył: 19 Kwi 2006
Sylwiusz,rozumiem, ze G1 z "45" za 500 zl, to jest okazja?

argawen napisał/a:
Fafniak napisał/a:
bedzie się paletala zdezelowana 85 1.4.
Sylwiusza, jak kupi 77 Limited ?

I hate you all :-P

[ Dodano: 2007-05-29, 22:13 ]
Spinner napisał/a:
Pamietaj, ze to jeszcze do analoga pasuje... a i na cyfrze uwazam znakomita rzecz... Ja tam lubie 50tki...

Mi jakos na cyfrze przestalo pasowac od momentu jak kupilem 85, znaczy sie w ogole ;-) A analoga z ta ogniskowa to wole chyba jednak dalmierzyk, albo jesli juz to jakies ME Super w komplecie z mala M-ka ;-)

sylwiusz napisał/a:
Tiaaa... i wizjer tego czegos to jest dopiero gratis.... boooossszzzze - odbiera cala frajde z focenia tym bzykadlem...;-( To, ze planarek jest cool - to i owszem :-P

Bo tu wizjer sluzy jeno do zakomponowania, nie potwierdzisz na nim ostrosci itp. ;-)

Cytat
No i miec RFa a nim focic Sylwek to jest roznica... :-P Jakos nie przypominam sobie ani jednej Twojej fotki z RFa.... A mieles G2, masz G1 i Hi-matiki E... :mrgreen:

Zlosliwiec :-P Mam juz troche negatywow, tylko musze pojechac do Agi, zeby poskanowac, troche czasu brakuje, chyba ze kupie takiego Lepsona jak Ty masz???

[ Dodano: 2007-05-29, 22:19 ]
tref napisał/a:
ja się mogę ze swoją pofatygować i zrobimy 85vs77, na 2.0
Fafniak już zamówił 77? Wow, dopiero się zastanawiał.

No to mamy okazje do spotkania i nastepnego plenerku ;-)

[ Dodano: 2007-05-29, 22:20 ]
PiotrB. napisał/a:
Sylwiusz,rozumiem, ze G1 z "45" za 500 zl, to jest okazja?

Oczywiscie Piotrze, i to duza! :-)

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
sylwiusz napisał/a:
Limited, pieknie wykonane z metalu a nie plastiku jak FA 50

FA50/1,4 jest naprawde ladnie wykonana (zreszta FA50/1,7 takze - znacznie lepiej niz konkurencyjne szkla 50/1,8) a najbardziej plastikowy jest chyba pierscien przyslon... a tak sie dziwnie sklada, ze twoja oslawiona 85tka z gwiazdeczka ma identyczny... :mrgreen: :-P

Pzdr
Spinner

Skocz do: