azael13  Dołączył: 26 Lut 2010
Pytanie .Takumar 1:3,5 / 35
Witam Wszystkich Serdecznie.
Może ktoś podpowie, jak ,,sprawić,, aby można dostać się do przedniej soczewki. Lekkie zabrudzenie tuż przy krawędzi, ale wewnętrzna strona szkła.
Dzięki za podpowiedzi

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Złożyć wizytę w markecie hydrauliczno-budowlanym i dobrać zaślepkę do rur (gumową) o średnicy mniejszej niż 49 mm. Za jej pomocą można odkręcić przedni pierścień (z napisami). Potem wszystko wygląda mniej więcej tak:
http://camerarepair.wordp...-5-disassembly/

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
Najlepiej zostawić, pewnie zabrudzenie nieduże, przy krawędzi, więc raczej nie bierze udziału w rysowaniu, do tego przednia soczewka, na zdjęciach i tak nie zobaczysz różnicy

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Też tak uważam, z pozoru jest to proste, praktycznie można utracić cenny obiektyw chcąc naprawić często estetyczną a nie funkcjonalną usterkę. Poza tym już nie produkuje się tej marki szkieł, może więc ich być tylko mniej na naszej planecie. Warto i to brać pod uwagę.
P.S.
Jak widzę ludzie z Białegostoku bywają nadzwyczaj zgodni w niektórych sprawach! :-D

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
a_czacha napisał/a:
P.S.
Jak widzę ludzie z Białegostoku bywają nadzwyczaj zgodni w niektórych sprawach!

:-B :-B :-B

Może wyjść też na to, że zbyt leniwi, żeby takie estetyczne braki usuwać :mrgreen:

Swoją drogą od roku zbierałem się do wymiany gąbki tłumiącej lustro w ME, 2 dni temu się przysiadłem i w końcu zrobiłem

azael13  Dołączył: 26 Lut 2010
Wielkie dzięki za podpowiedź, link pewnie będzie nieoceniony :) Swoją drogą może i bym nie próbował, ale szkło na sprzedaż ,a ludzie pewnie będą marudzić :)
Dzięki jeszcze raz

Skocz do: