jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
szymon_h, witaj po odwróconej stronie mocy :evilsmile:

szymon_h  Dołączył: 04 Lis 2008
hehe ;-) a zeby juz nie otwierac nowego watku... co powiecie o kodaku ektachrome? moze konkurowac z vevia? warto zaopatrzec sie w rolke czy dwie na probe?

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
szymon_h napisał/a:
warto zaopatrzec sie w rolke czy dwie na probe?

Na próbę zawsze warto.

szymon_h napisał/a:
moze konkurowac z vevia?

Ceną na pewno.

Poszukaj sobie na flickrze zdjęć z tego materiału.

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
kodaki sa inne, cieplejsze takie, bardziej uniwersalne moim zdaniem. i tansze. bo velvia to tylko krajobraz, najlepiej w dobrym, slonecznym swietle wtedy wychodzi kosmos.

fotostopowicz  Dołączył: 06 Lut 2009
Ja ostatnio Provie na miecie wystrzelałem czekam teraz na wyniki :-)

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Podepnę się żeby nie tworzyć nowego wątku, które slajdy nadają się do portretu
w świetle dziennym, podejrzewam że np. velvia nie za bardzo. No i dodam że chodzi mi o jakieś w miarę dostępne.

Iza  Dołączyła: 01 Paź 2007
Przyznaję, że nie mam dużego doświadczenia, ale z tego co udało mi się zrobić na Provii, to jestem zachwycona portretami. Niestety nie mam dobrych skanów, żeby to zaprezentować.

Iza, a robiłaś coś takiego portrą? jak wypada w porównaniu z provią? chodzi mi
o oddanie koloru skóry, i zależy mi na tym żeby nie było zbyt chłodno.

Konkretnie taka kolorystyka mi pasuje :-> Ale to jest portra, którą trudniej mi zdobyć, i szukam czegoś
zbliżonego.

Iza  Dołączyła: 01 Paź 2007
Przykro mi, nie mam porównania. Trzeba poczekać na slajdowych wyjadaczy ;-)

alx  Dołączył: 22 Kwi 2006
Eldred, to o czym piszesz to negatyw. Jeszcze jest go pełno po sklepach, choćby w afv.

Ahaa, no więc jakim slajdem można uzyskać podobne kolory?

kefa  Dołączył: 13 Mar 2008
Eldred napisał/a:
Ahaa, no więc jakim slajdem można uzyskać podobne kolory?
np. Astia 100f

Hmm wygląda na zażółcone.. wiem że marudzę, ale może się czegoś dowiem :roll:

kefa  Dołączył: 13 Mar 2008
Eldred napisał/a:
Hmm wygląda na zażółcone..
zawsze mozna lepiej poskanowac ale ponoc chcesz rzucac na sciane tam nie bedzie zafarbu. Btw astia sposrod slajdow bardzo wiernie oddaje kolor i odcienie skory.

zieloo  Dołączył: 25 Wrz 2010
Astia ma baaaardzo przyjemne kolory, naprawdę naturalne, do potretów jak znalazł. Niektórzy mówią, że nieco 'sprane', ale dzięki temu wydaje mi się, że są najbardziej podobne to przykładu powyżej.

Velvia to wiadomo - cukierki :)

Sensia - w ogóle mi ten materiał nie podpasował, a nie chcę się wypowiadać na jego temat negatywnie :)

temol  Dołączył: 01 Cze 2007
Ja bym się chyba zdecydował na provie. Tutaj trochę portretów (nie moje) z flickra.

T.

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
Jeno nieprzeterminowana provia (bo magente wywali) albo astia.
Ewentualnie kodaki.

Eldred wraca do analoga?

Astii to ja w życiu na oczy nie widziałem, provię mogę mieć ale chyba tylko 400iso tam gdzie kupuję mają, mam nadzieję że nie będę musiał za bardzo przymykać, a z analogiem to fakt miałem przerwę, ale ostatnio po zeskanowaniu superii z Olka XA2, wrzuciłem tam właśnie provie, do tego udało mi się uruchomić rzutnik (dzisiaj kupuję białe tło do zdjęć i do rzutnika), wczoraj zacząłem ładunek fuji instant 100c polaroidem 103'ką,
I jakoś z tego wszystkiego zachciało mi się zrobić trochę portretów swoim najbliższym, ale na slajdzie,
tak żeby je móc oglądać na ścianie/tle.

No i z moich pytań w dwóch pleśnianych wątków wynika że kupuję provię jaka mi się trafi (jeśłi będzie jakaś z mniejszym iso to wezmę, a jak nie to 400'tkę) bo nadaje się i do światła dziennego i do lampy błyskowej w studio, tyle że światło dzienne ma 5500k a lampa 5600k więc pewnie w studiu wrzucę skylighta na szkło (czy dobrze rozumiem, że zdjęcia będą chłodniejsze bez skylighta?)
A do XA2 tym razem będzie velvia 50 (akurat na wiosnę :-D )

BTW
radekone napisał/a:
Jeno nieprzeterminowana provia (bo magente wywali)
baaardzo dobrze wiedzieć, nie cierpię magenty, będę musiał wrócić uwagę przy kupowaniu na termin ważności, kupuję filmy w pewnym komisie w Lublinie.

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Eldred napisał/a:
dzisiaj kupuję białe tło do ...... rzutnika

Jest coś takiego do kupienia? Gdzie?

A co to za cytowanie :-P napisałem, że do zdjęć i do rzutnika, normalne polipropylenowe tło do mojego studyjka, które będzie się nadawał także do zdjęć z rzutnika, pewnie że lepiej by było zastosować w pełni gładkie tło, ale i na to przyjdzie czas.
A do kupienia jest w zakładzie naprawy aparatów w Lublinie, na ulicy Hryniewieckiego. LINK

Skocz do: