Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
technik219, przepraszam za moją ignorancję ale nie mam pojęcia o czym
właśnie napisałeś :->

A tak dla przykładu to to jest ponoć zrobione provią, i wygląda na zdjęcie zrobione przy użyciu lamp/y
błyskowej, nie do końca mi te kolory pasują, wygląda to provia w dzień, jakby trochę
zbyt żółta (na tyle na ile mam jakieś pojęcie na ten temat), czy w takim razie ktoś założył
filtr na lampę?

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Ale ze slajdem nie oglądanym na ścianie, to chyba można zrobić prawie wszystko, prawda?

Tzn? Chodzi Ci o obróbkę skanu na komputerze? Mnie chodzi właśnie o oglądanie na ścianie,
żeby slajd miał poprawny WB już w ramce :-)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Nie no... provia jest na 5600K
dzienne światła ma wartości od ok. 15000K poprzez te 5600 aż do 3000-4000K
te 5600 to zwykle środek dnia i słoneczko w lecie
zimą temp. w cieniu to 6000-8000K w ciągu dnia w słońcu 5600-4800K
natomiast wszelkie wieczorno poranne zdjęcia to feeria barw wszelakich

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Eldred, no dokładnie - wydaje mi się, że oceniając wygląd slajdu na flickerze [który ktoś mógł go bardzo intensywnej obróbce poddać] można gonić za króliczkiem, którego nie ma
:-)

eh.. no to może inaczej, czy ktoś z was używał kiedyś jakiegoś slajdu z lampą błyskową?

kacperAs  Dołączył: 01 Mar 2010
z lampą błyskową? oczywiście elektronową używa się slajdu do światła dziennego.

Eldred napisał/a:
eh.. no to może inaczej, czy ktoś z was używał kiedyś jakiegoś slajdu z lampą błyskową?

chodzi ci o slajd naświetlany w studio przy pomocy lampy błyskowej?

Tak, chciałbym zrobić zdjęcia w swoim mini studio, błyskając lampą na czarnym tle, używając slajdu zamiast negatywu czy matrycy.

[ Dodano: 2011-03-10, 21:09 ]
I chciałem się dowiedzieć czy to jest możliwe.

Oczywiście że tak :) - problemem może być tylko jakość światła błyskowego

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
Eldred napisał/a:
czy ktoś z was używał kiedyś jakiegoś slajdu z lampą błyskową?

Ja o-) ale to nie pomoże o-P

Bo był to slajd do światła sztucznego, naświetlany z lampą odbitą od sufitu a później wywołany na crossa (w C41).
I jeszcze robiony kitem od cyfrówki na 18mm z konwerterem szerokokątnym... Matko, ale przekombinowałem.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Eldred napisał/a:
Czy istnieje jakiś slajd specjalnie do lampy błyskowej? czy może nie trzeba nic kombinować i wychodzi dobrze bo to nie światło żarówki?
Nie, bo światło błyskowe z założenia ma temperaturę barwową światła dziennego (co nie do końca musi być prawdą, bo lampy, palniki i szybki bywają różne). Tak z mojego doświadczenia, to do portretu użyłbym jakiegoś skylighta na obiektywie.

drawa  Dołączył: 17 Sie 2010
Dada napisał/a:
Nie, bo światło błyskowe z założenia ma temperaturę barwową światła dziennego (co nie do końca musi być prawdą
bo 5000-5500 K – światło typowo dzienne
6000 K – niebo z białymi chmurami
7000 K – zachmurzone niebo
8000 K – mgła
10000 K – bezchmurne niebo zimą w południe
20000 K – błękitny nieboskłon w krajach południowych latem w południe
Cytat
Poniekąd słusznie, filmy kolorowe do światła dziennego są zaprojektowane tak by możliwie bezbłędnie odtwarzać barwy w świetle o temperaturze 5500 stopni ...

Dada, czyli jeśli mój metz 48 af-1 ma 5600k to slajd provii będzie powinien mieć poprawny balans bieli i kolory tak? Jeśli tak to spróbuję. :->

[ Dodano: 2011-03-10, 21:36 ]
Czy ew. skylighta jakiegoś na szkiełko zarzucić?

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Teoretycznie powinien. Ponieważ JA wolę trochę cieplejsze barwy w portrecie, dlatego czasem używam właśnie skylighta. Ty zrobisz jak chcesz. :mrgreen:

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Eldred napisał/a:
czy ktoś z was używał kiedyś jakiegoś slajdu z lampą błyskową?
Ja kiedyś świeciłem lampą od sufitu. Velvia 100 albo 50. Poszukam skanów, jak będę w poniedziałek w domu.

drawa  Dołączył: 17 Sie 2010
jorge.martinez napisał/a:
świeciłem lampą od sufitu
jakiego koloru był sufit :?:

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Białego.

kacperAs  Dołączył: 01 Mar 2010
Cytat
Slajd do światła sztucznego
jest przeznaczony do światła żarowego lamp studyjnych 3200 K . Jeżeli użyjesz lampy błyskowej [elektronowej ] TO musisz użyć slajdu do swiatła dziennego

Yeti  Dołączył: 04 Lip 2007
technik219 napisał/a:
Kiedyś Agfa produkowała dwa rodzaje chromów: "S" i "L"

S był filmem do światła dziennego, L do sztucznego.

Eldred napisał/a:
Chciałbym zrobić sesję portretową studyjną z lampą w parasolko-softboksie, ale na slajdzie właśnie, czy wystarczy odpowiedni materiał czy trzeba zakładać jakieś filtry/nakładki na lampę?

Wystarczy jakikolwiek film do światła dziennego, na lampę nie trzeba żadnych filtrów, jeśli na obiektyw założysz filtr UV lub jakiś bardzo delikatnie ocieplający (KR 1) to przy portrecie na pewno nie zaszkodzi.

Skocz do: