cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
Ports 135mm 2.8 moje wrażenia
Jako, że post "Wasze obiektywy do cyfranek pentaxa" spadł już tak daleko, że nikt tam nie zagląda, by szukać opinii o posiadanych przez nas obiektywach (a zachęcam, bo trochę się tego uzbierało), postanowiłem wystukać parę słów osobno na temat jednego szkiełka, które ostatnio dla sportu kupiłem bo kosztowało 80 zł. Chodzi o obiektyw Porst auto Tele MC D 135mm 1:2.8 . Oto więc moje krótkie wrażenie z pierwszych radosnych zabaw z tym szkłem:
- solidna, klasyczna konstrukcja, ładna przednia soczewka, średnica gwinta filtrów 55mm;
- bardzo płynna praca pierścienia ostrości i przyjemny skok pierścienia przysłon;
- bardzo fajnie, że od przysłony 4 pierścień przeskakuje co pół wartości, czyli jak się chce można mieć otwór pośredni między 4 a 5.6;
- niefajny popychacz przysłony (może taki egzemplarz), żeby zaskoczył z kasetką musiałem go delikatnie wgiąć (bo był odgięty, może przez poprzedniego właściciela :-/ )
- wbudowana osłona (no, osłonka) przeciwsłoneczna;
- na pełnej dziurze jest miękki, ale ostry :mrgreen: (tzn. zachowuje detale), szczególnie na bliższych dystansach (portret, kwiatek itp.);
- od otworu 4 robi się po prostu ostry;
- kontrast i barwy ładne;
- bokeh bardzo ładny;
- łapie aberracje chromatyczne, ale umiarkowanie, nie stanowi to fundamentalnego problemu;
podsumowując: mam 135 mm Jupitera 11, Jupiter jest piękny, jasny metal, śliczne powłoki na przednim szkle, ostrzy od pełnej dziury (co w jego przypadku oznacza 4) ale... chodzi jak czołg i jest bardzo niewygodny; Porst jest o działkę jaśniejszy i ta jasność jest użyteczna, jest dużo wygodniejszy, ładnie ostrzy więc... polecam go (szczególnie w granicach ceny, za którą go kupiłem).
w wolnej chwili dorzucę do mojej "galerii" parę fot z tego szkła; na razie pozostaje wam wierzyć mi na słowo. :evilsmile:
Pozdrawiam :-B

davnes  Dołączył: 18 Lis 2006
zrób jeszce yest tego juptera- podoba sie mi jego bokeh 8-)

Jupitera strasznie lubię. Mam go już dłuższy czas. Przy portretach czy zdjęciach bliższych przedmiotów faktycznie bardzo ładnie rozmywa tło. W ogóle "robi" bardzo ładne zdjęcia - mają jakiś delikatny "zafarb", nawet nie wiem jaki, ale nadaje fotkom elegancji. A może to tylko moja projekcja, bo jak mam do szkła emocjonalny stosunek, to mu przypisuję wszystko, co najlepsze - tak miałem kiedyś z totalnie porysowanym heliosem, który spisywał się tak cudnie (chyba także przez te rysy, które nadawały zdjęciu lekko wirowy ruch ;-) ) jak żaden helios, którego miałem/mam później. W każdym razie o Jupietrze mogę mówić w samych superlatywach poza jednym: pierścieniem ostrzenia trzeba się bardzo nakręcić (a na dodatek mój chodzi z dużym oporem, co powoduje, że czasem wykręca mi się z aparatu razem z przejściówką - a blaszki w przejściówce nienawidzę, więc nie wkręcę). Być może Porst nie jest tak ostry - może kiedyś porównam te same motywy z obu obiektywami, ale na razie jestem trochę zapracowany i szkoda mi czasu na konkretne testy, jak idę na spacer to cykam dla relaksu i uciechy.

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
To może ja jeszcze kilka słówek w podobnym temacie. Kupiłem Auto Revuenona 135 mm f2.8 gwint filtra 52 też za 80 zł. Muszę powiedzieć, że jestem zadowolony. Ostry jak dla mnie od pełnej dziury, ładny kontrast, rozmycie, trochę aberruje, ale nie jest to dla mnie problemem. Wady? - ciężki jak cholera. :mrgreen:

superkomornik  Dołączył: 02 Sty 2007
mcgyver, no mam nadzieje ze doszedł cały i zdrowy :) No co prawda to prawda- jest trochę ciężki, ale za to tylko metal i szkło :) Za to pięknie chodzi (jak dla mnie) No jest całkiem ostry na pełnej dziurze. Abberacje są- ale wystarczy przymknąć o działkę i już znikają:) No i za taką kasę to zostają jeszcze drobne na :-B

dopisz swój post na " pokaz swój bokeh"

davnes kto ma dopisać? Ja?... Jeśli tak, to on powinien być dopisany do - wspomnianego na wstępie - postu "wasze obiektywy do cyfranek pentaxa". Tyle, że tamten post obumarł i już tylko ja sam się do niego dopisywałem, co owocowało tym, że i tak nie przeskakiwał na czubek listy, więc chcąc zrecenzować szkiełko, które wpadło w moje łapska, chcąc nie chcąc, założyłem nowy :-/
... o, może mcgyver dopisałby się do tamtego postu o obiektywach (dla przypomnienia: http://pentax.org.pl/view...ktywy++cyfranek ), wtedy wyskoczyłby z niebytu, a ja przekleję wówczas swoje wrażenia z obcowania z Porstem i będzie git i niniejszy pościk będzie można zgładzić...
Swoją droga - był kiedyś plan założenia wspólnej galerii, gdzie moglibyśmy wrzucać fotki (i opisy-recenzje szkieł) z posiadanych przez nas obiektywów. To zawsze mówi więcej niż gadki-szmatki i wykresy testów. Ja jednak nie umiem tego robić - moim szczytowym osiągnięciem netowym jest galeria w Picasie, do której dojrzewałem chyba rok, aż udało mi się (choć jej założenie jest w sumie prostacko proste) :oops:

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Jak Tref przyjdzie to może przeniesie, ja jeszcze nie umiem.

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
Cytat
Jak Tref przyjdzie to może przeniesie, ja jeszcze nie umiem.

Taka zagieta strzaleczka pod postem.

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Superkomornik, nie rozumiem co masz na myśli... Swojego revuenona kupiłem w komisie jakieś 3 mies temu. A czy Ty przypadkiem nie sprzedałeś tego obiektywu sympatycznej pani z Pruszkowa? ;-)

Tak wogóle dodam, że mój jest made in Japan, bo chyba jest też wersja made in Korea.

no i zrobił się młyn ;-) . Idę spać. Dobranoc.

cypis załozyem kiedyś taki dość ciekawy watek można tam wrzucić zdjęcie ze swoich obiektywów ... możesz watek wzbogacić http://pentax.org.pl/view...highlight=bokeh 8-)

Ja nawet to zrobiłem, podlinkowałem kupę zdjęć z picasy i... nie chciały się otwierać na forum, tzn. pokazywać od razu tak jak inne (why?) , więc się zniechęciłem... Teraz wyjeżdżam na parę dni. Jak wrócę , może się podłączę, bo faktycznie [arę fajnych rozmyć mam do pokazania...

Skocz do: