WarLord  Dołączył: 19 Cze 2010
Problem z synchronizacją
Ostatnio robiłem fotki w studio z okazji warsztatów. I w moim GX 20 pojawił się problem z synchronizacją. Na czasach 1/180 i 1/160 było widać przysłonę na fotkach. Gadałem z gościem i mówił że moze to być kwestia tego, że lampy są "chińskie" aleinnym uczestnikom synchronizowało ok. A synchro odbywało się droga radiową przy pomocy wyzwalacza montowanego na gorącej stopce a nie za pomocą kabla. A i problem z widoczną migawką znikł przy 1/125s. Czy to rzeczywiście może być kwestia lamp ? spotkał się ktoś kiedyś z czymś takim ? Czy też może jest coś nie tak z moim body ? fotki zawsze był dobrze naświetlone wiec migawka chyba trzyma czasy. A i dwa razy zdazyło się że w studio prześwietliło fotkę bardzo a raz że było całkiem ciemno.

Czekam na rady bo nie wiem czy dać body do serwisu itp.

barto125  Dołączył: 11 Lut 2010
Kwestia wyzwalacza pewnie.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Jeśli zdjęcia nie były niedoświetlone to znaczy że synchronizacja jest ok, to że widać migawkę to chyba raczej na nią wskazuje..
Bo gdyby lampy błyskały za krótko lub za późno zdjęcie było by za ciemne a nie widać by było migawki.. tak na chłopski rozum :roll:

[ Dodano: 2011-03-23, 21:19 ]
Co do wyzwalacza mam najtańszgo phottixa i trzyma czasy bez problemu..
No chyba że fociłeś jako ostatni i się już bateryjka w wyzwalaczu kończyła..
ale wtedy raczej lampa się w ogóle nie wyzwala.

julian.s  Dołączył: 18 Kwi 2008
Było na forum w wątku o wyzwalaczach radiowych. Z tymi czasami to bywa różnie. Sam kupiłem sobie niedawno wyzwalacz Yongnuo i trzyma czas tylko do 1/125. Taki urok używania wyzwalaczy z Pentaxem. W każdym razie to nie migawka. Pozdrawiam

MAX581  Dołączył: 18 Mar 2010
Z wyzwalaczem radiowym pracowałem w studio przy 1/160s i było OK. Mogłeś coś manualnie przestawić w samsungu - w pentaxie przestawienie na czas krótszy niż 1/160 - nie daje synchronizacji. Mogłeś też coś pokręcić przy "kurtynach"... znaczy naświetlaniu na ... :roll:

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Takie efekty daje szmelcowaty wyzwalacz radiowy. Ogólnie do 1/125 zwykle jest OK z każdym, potem zaczyna być różnie - niektóre trzymają czasy, inne nie (i wychodzi włąśnie coś takiego). Wiem, sam przerabiałem to. I nie jest to przypadłosć dotykajaca Pentaxian - ze słabym wyzwalaczem podobne efekty będą na aparacie każdej marki.

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
Zerknij czy na wbudowanej lampie przy 1/180 widać migawkę. Jeśli nie, to znaczy, że migawka działa ok.

WarLord  Dołączył: 19 Cze 2010
Przestrzelałem z wbudowaną lampą na 1/180 i zero widoku migawki. Wychodzi na szmelcowaty wyzwalacz. Gosiu mówił że to może być przyczyną. Dziwne że u innych widać tego nie było. Mogłem użyć wyzwalania po kablu. Ale teraz wychodzi mój korpus jest ok ;)

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
Stawiam na zbyt powolną elektronikę w wyzwalaczu.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
MAX581 napisał/a:
w pentaxie przestawienie na czas krótszy niż 1/160 - nie daje synchronizacji.
Oba moje korpusy synchronizują się z 1/180s bez najmniejszego problemu. Wkurzająca jest jednak blokada wyzwolenia powyżej tego czasu i to zarówno na stopce, jak i na gnieździe... Co jak co, ale sygnał powinien wciąż być na środkowym pinie przynajmniej w M i X - w końcu to moja sprawa, czy chcę mieć widoczną kurtynę na zdjęciu, czy nie.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
jaad75 napisał/a:
w końcu to moja sprawa, czy chcę mieć widoczną kurtynę na zdjęciu, czy nie.

Pewnie projektując doszli do wniosku, że ilość jaad75'ów jest znacznie mniejsza od potencjalnej ilości marudzących, reklamujących, nie znających zasady działania migawki, którzy ją mają na zdjęciu a nie chcieli ;-) .

Arti, no rozumiem, ale ileż to roboty dodać opcję on/off w Custom Menu? Domyśnie było by wyłączone i po problemie...

Artiip  Dołączył: 22 Sty 2010
jaad75, a potem instrukcja do samego custom menu była by wielkości 2 manuali, bo takich opcji to by się setki znalazły.

Artiip, no dobra, ale komu by to przeszkadzało?

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
ja zauważyłem że przełączając przyciski i robiąc różne kombinacje da się zejść poniżej 1/180 jaka kombinacja i jak to działa nie wiem pisałem kiedyś o tym i wrzucałem zdjęcie na bodajże 1/200

joker333, sugerujesz, że z jakąś kombinacją przycisków pojawia się sygnał na środkowym pinie powyżej nominalnego synchro? Bo HSS jest chyba realizowany z innych styków i trzeba by wyzwalacza, który oszukuje aparat, że jest lampą w trybie HSS...

Starczyłaby fotocela (w lampach) z możliwoscia ustawienia wyzwolenia przez 2-gi błysk + 360/540 w sankach.

Teoretycznie.

RiddlerPL, ale o czym teraz mówisz? Bo ja tę sztuczkę znam, tyle, że mam zbyt szybkie lampy żeby zadziałała prawidłowo (sygnał HSS idzie nieco wcześniej niż klasyczne odpalenie), a poza tym nie chcę kombinować szybszym synchro w pomieszczeniu, bo mi to do niczego nie potrzebne, tylko chcę mieć trochę większe możliwości gaszenia zastanego w plenerze - juz nawet klasyczne 1/250s czasem by mnie jakoś urządzało. Taki D7000 synchronizuje się spokojnie do 1/320-1/400s w ten sposób, a przy dużej ilości zastanego ślad kurtyny nie przeszkadzłby pewnie również przy 1/500s.
BTW, już widziałem nawet u kogoś patent z fotocelą przyklejoną do palnika lampy i na tej fotoceli radio... :-P

Jak masz słabe lampy to czas wybłysku jest i tak rzędu 1/125-1/160. Stracisz (znacznie) przy krótkim czasie na mocy lamp, ale zyskasz możliwosć zamrażania ruchu (co przy X-sync Pentaxa bywa kłopotliwe ze słabszymi lampami).

RiddlerPL, nistety, mam lampy sterowane hybrydowo, których czas błysku na 750Ws to 1/1700s (t.5), a na 250Ws dochodzi do 1/3250s... Używam też speedlightów, ale ze względów praktycznych nigdy na 1/1, a tylko tam są wolne jak studyjna chińszczyzna z którą można się w ten sposób bawić... BTW, czas "wybłysku" (t.1) dla wolnych lamp, to zazwyczaj ok 1/250s (~t.5 /3)...

Skocz do: