karmazyniello  Dołączył: 05 Lut 2008
Żaba napisał/a:
karmazyniello tylko istotny jest wybór płyty bo chyba nie każda obsługuje macierz RAID 1

Spoko, to już wiem :-)

[ Dodano: 2011-03-22, 13:31 ]
Jaką dobrą kartę grafiki z chłodzeniem pasywnym polecacie :?:

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Nie wiem jaki ma sens trzymanie danych na RAID-1 i myślenie że jest to bezpieczne trzymanie danych. W razie awarii jednego z dysków mamy kopię danych na drugim to oczywiste ale zauważ że backup to nie tylko zabezpieczanie się przez fizyczną awarią dysku. Skasujesz sobie przez przypadek folder ze zdjęciami, przez przypadek to znaczy że od razu się o tym nie dowiesz, dane są stracone choć masz RAID-1, nastąpi niekontrolowane zachowanie się zasilacza i spali się całe wnętrze komputera, RAID-1 zawodzi ponownie. Następuje logiczna awaria systemu plików, masz RAID-1 czyli masz na obu taką samą awarię systemu plików i RAID-1 nie spełnia swojego zadania, przeciwnie jeszcze pomaga w takiej awarii.
(RAID-1 jest jednym ze sposobów na zabezpieczanie danych ale nie jest sam w sobie takim zabezpieczeniem, aby backup spełniał swoją rolę musi zabezpieczać różne możliwości awarii)
Jako backup polecam osobny dysk w kieszeni na USB podpinany raz na dzień czy też na tydzień i podczas takiego podłączenia następuje synchronizacja wybranych przez nas katalogów czy też całych partycji, backup przyrostowy z możliwością odzyskania różnych wersji plików czy też backup za każdym razem na nowo w osobnym katalogu czy archiwum.
Fotograf zarobkowy to nie będzie żałował na nagrywarkę DVD i płyty na które będzie nagrywał kolejne zlecenia i trzymał w jakimś odpowiednim do tego pudełku.

[ Dodano: 2011-03-22, 13:41 ]
karmazyniello, a potrzebujesz osobnej karty grafiki na złączu? Nie wystarczy Ci zintegrowana na płycie głównej czy procesorze?

plwk, widzisz myślałem o jednym pisałem o drugim. Oczywiście tekst odnosi się jak najbardziej do RAID-1 :oops:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Żaba napisał dosyć wyraźnie RAID 1.

karmazyniello  Dołączył: 05 Lut 2008
k33l napisał/a:
potrzebujesz osobnej karty grafiki na złączu? Nie wystarczy Ci zintegrowana na płycie głównej czy procesorze?

Diablo III wyjdzie niedługo :evilsmile:

No to bym sobie poczekał bo znając politykę firmy to może się okazać że będzie to w okolicach planowanego końca świata :evilsmile:

Gall  Dołączył: 15 Mar 2010
Koniec świata coraz bliżej - w maju premiera Duke Nukem Forever ;)

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
Gall, toż to ikona - jak oni śmią go wydawać!

QQk  Dołączył: 01 Kwi 2010
Gall napisał/a:
Koniec świata coraz bliżej - w maju premiera Duke Nukem Forever ;)

Eee, nie wierzę ;)

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
karmazyniello napisał/a:
Jaką dobrą kartę grafiki z chłodzeniem pasywnym polecacie
LENOVO Quadro NVS295 256MB (45K1669)

[ Dodano: 2011-03-22, 15:23 ]
choć raczej nie do gier :-P

[ Dodano: 2011-03-22, 15:25 ]
k33l wydaje mi się że mylisz pojęcia. Może tez po prostu mówimy nie do końca o tym samym. RAID 1 bynajmniej nie wyklucza możliwości/konieczności robienia beckupów. Nie temu służy.

Chodzi mi o podejście do backupu w bardzo nieodpowiedni sposób: "zrobię RAID-1 i mogę spać spokojnie". A potem jest płacz bo straciliśmy ważne zdjęcia, pracę magisterską czy doktorską pisaną miesiącami itp.
Sprawa kopii zapasowych była poruszana tutaj wiele razy na forum. Dla normalnego użytkownika RAID-1 jest praktycznie bezużyteczny bo tracimy 50% powierzchni oraz mały procent wydajności bo rozwiązania w komputerach PC to rozwiązania programowe i tam udział w działaniu takiego RAID-u bierze procesor. Lepszym wyborem jest dysk na USB, dysk który nie jest podpięty cały czas z komputerem.

Czy podana przez Ciebie karta będzie miała znaczący wpływ na pracę przy komputerze porównując ją do tej zintegrowanej? W Diablo 3 na niej nie pogra biorąc pod uwagę 256MB DDR3 pamięci na szynie 64-bit.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
k33l napisał/a:
Czy podana przez Ciebie karta będzie miała znaczący wpływ na pracę przy komputerze porównując ją do tej zintegrowanej?
w procesie obróbki grafiki śmiem twierdzić, że tak - zakładam że monitor również nie będzie jakaś TNka. To nie karta do gier a do grafiki 2d.

RAID 1 jest po to że np. skacze napięcie i niestety dysk padł w trakcie pracy - bywa, przy 2 dyskach spada niebezpieczeństwo, że nie odpalisz, bo prawdopodobieństwo że padną oba jest znacznie mniejsze niż że padnie 1. Beckup służy ochronie zasobów cennych danych, RAID 1 służy zwiększeniu bezpieczeństwa narzędzia pracy. Czasem dysk ulega awarii i nawet jeśli nie stracisz danych to stracisz komputer - do czasu naprawy i reinstalacji. Jak masz RAID 1 to mimo fakty, że 1 dysk padł możesz pracować dalej - tyle i aż tyle.
k33l napisał/a:
Dla normalnego użytkownika RAID-1 jest praktycznie bezużyteczny bo tracimy 50% powierzchni
przy obecnych cenach dysków argument o utracie pojemności jest nieaktualny przykładowo Western Digital Green 1 TB 7200rpm 64MB cache SATAII to koszt rzędu 200zł śmiem twierdzić że warto zainwestować w 2 i mieć święty spokój.

Przy kompie do zabawy może i bez sensu, ale jeżeli komputer jest narzędziem pracy to musi działać bo terminy, zlecenia itd.

Artiip  Dołączył: 22 Sty 2010
No to do wywodu Żaba dodam że backup robi się co jakiś czas i Raid1 ma chronić w jakimś stopniu do kolejnego backupu. Wiec potwierdze słowa
Żaba napisał/a:
Przy kompie do zabawy może i bez sensu, ale jeżeli komputer jest narzędziem pracy to musi działać bo terminy
i backup oraz raid jak najbardziej warto stosować w takich wypadkach.

Myślę też, że warto sobie sprawić do gier i rozrywki drugi komputer, a ten poświęcić jedynie do pracy zarobkowej. Jak są dzieci to tym bardziej.

Robert K.  Dołączył: 24 Lip 2008
To i ja się podepnę do tego wątku z pytaniem o sprzęt:
mam teraz blaszaka o składzie jak niżej:
- płyta Gigabyte GA-MA69G-S3H
- procek DualCore AMD Athlon 64 X2, 2600 MHz (13 x 200) 5200+
- pamięć RAM 4GB DDR2-667 (dość bałaganiarsko, bo dwie po 1GB i jedna 2GB)

Czy komputer na takiej da się zmodernizować by _wyraźnie_ odczuć przyrost mocy przy Lightroomie? Podepnę jakiś wyraźnie mocniejszy procesor? Czy jednak trzeba wymienić wszystkie bebechy?
(system: XP)

gorky  Dołączył: 24 Kwi 2006
Robert K., http://www.gigabyte.com/s...p.aspx?pid=2554
Jeśli blokuje Cię procesor (a nie np dysk) to gra raczej nie warta świeczki...

Robert K.  Dołączył: 24 Lip 2008
gorky, dysk z systemem jest nie najmłodszy... to SAMSUNG HD321KJ (300 GB).
Drugi z wewnętrznych to staruszek do testów wszelakich: WDC WD800JB-00FMA0 (80GB). Mam jeszcze chyba ze 3TB dysków zewnętrznych, ale zwykle podłączony jest jeden: WD 10EADS External (1TB).
Myślisz, że w moim przypadku większe znaczenie dla mułowatości LR może mieć dysk, niż zestaw płyta/procesor/ram ?

deckard  Dołączył: 01 Lut 2008
Może to nie do końca na temat, ale możecie polecić jakiś dysk SSD tak ok. 50-65 GB? Widziałem Patrioty za jakieś 390 zł ale nie mam rozeznania w tym temacie.

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
Dysk twardy SSD OCZ Vertex2 50GB - 414zl
Dysk twardy SSD OCZ Vertex2 60GB - 432zl

ja mam ten drugi

gorky  Dołączył: 24 Kwi 2006
Robert K. napisał/a:

Myślisz, że w moim przypadku większe znaczenie dla mułowatości LR może mieć dysk, niż zestaw płyta/procesor/ram ?

Odpal monitor systemu (czy jak to się tam nazywa - naciśnij CTRL-ALT-DEL), włącz LR i pobaw się nim, potem zobacz czy procesor się wysycał w tym czasie. Jeśli użycie procesora nie będzie dobijało do 100% to zmiana dysku może trochę pomóc.

Niemniej jednak to są takie dość generalne uwagi - może wypowiedziałby się jeszcze ktoś uzywający LR?

deckard  Dołączył: 01 Lut 2008
dagio, dzięki, poczytałem trochę o nich i chyba się skuszę.

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Czy możecie mi powiedzieć, czy poniższy zestaw będzie znacznie lepszy od mojego obecnego komputera?

Mój obecny komputer to:
Semtron 3300+
RAM 1500 MB
Windows XP
Chciałem zainstalować dysk SSD, bo stary mi pada, ale zgubiłem klucz do windy, a helpdesk wypina 4litery, bo nie wspierają już tego systemu i mam dylemat z zakupem kolejnego windowsa po takim potraktowaniu.

A chcę kupić coś takiego
http://allegro.pl/dual-co...2087688248.html
Czyli komputerek w estetycznej obudowie (w salonie będzie i będzie podłączony do plazmy 50", która będzie robić też za monitor komputerowy) na płycie microATX.
Gdyby zginęła aukcja:
AMD DUAL CORE 2 x 1.6GHz

PAMIĘĆ RAM
4 GB / 4096 MB
mozliwość zwiększenia
do 16 MB

KARTA GRAFICZNA
Radeon HD 6310
Direct X 11
wyjście DVI,DSUB ,HDMI

Obudowa: ITX, Nettop

???