Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Ja nie tylko sobie wyobrażam ale praktycznie na wszystkich komputerach z wyjątkiem lapka mam ten system (Windows XP).
Na nowym sprzęcie działa całkiem ok. w przeciwieństwie do początków Windowsa Visty.
Wiem że jest sporo innych systemów w tym prawie idealny Windows 7...
Obecnie systemem w którym uruchomisz prawie każdy program (włączając programy dosowe) jest tylko Windows XP.
Jego funkcjonalność jest sztucznie ograniczana najpierw wycięto najnowszy DirectX teraz wmawia się że IE 9 potrzebuje Visty czy 7...
Dopóki system ma aktualizacje bezpieczeństwa nie widzę potrzeby aby go zmieniać.
Równolegle korzystam z 64-bit Ubuntu i to starcza....

FF jest najbardziej przyjazną i najłatwiejszą w modyfikacji wyglądu czy działania przeglądarką...

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
user napisał/a:
u mnie w lapku po wciśnięciu dwóch klawiszy touchpada otwiera w nowej zakładce..
w większości lapków można sobie rożnie guziki skonfigurować, wystarczy pogrzebać. Ja mam lewy guzik skonfigurowany jako środkowy, a jako lewy służy "puknięcie" w pada.

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
Machnę sobie nowego liska na firmowym sprzęcie, jak mi spasi potestuję na emerycie w domu.

DeTe  Dołączył: 14 Maj 2008
piotrecius napisał/a:
Jeśli korzystasz z gryzonia to otwieranie w nowej karcie jest po wciśnięciu rolki/środkowego klawisza

ale to dobreee jest :lol: nie znałem tego, dzięki :-B

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
Przeta ta funkcja była od zarania dziejów i dzięki niej polubiłem liska ;-)

kurcze, to ja od zarania dziejów używam FF (chyba od v.1.06) i nie spotkałem się z tym mykiem :shock:
jednak to forum przydatne jest :evilsmile:

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
user napisał/a:
u mnie w lapku po wciśnięciu dwóch klawiszy touchpada otwiera w nowej zakładce..

U mnie też, ale ja mam klawisze pod gładzikiem i jest to sposób niewygodny, bo nie w 100% pewny ;-)

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Fajnie, że jest wybór i generalnie wszystkie przeglądarki są coraz lepsze. ja zostaję przy Operze i Chrome. Do FF podchodziłem kilka razy i już więcej nie będę próbował, nie pasuje mi i tyle. Co do IE9 niby spoko ale, np odpaliłem filmik (motodziennik) i w O i Ch działał bez problemu a w IE9 ciął strasznie, no i przepraszam ale brak opcji wklej i przejdź w IE 9 jest wręcz żałosny - chyba każda inna przeglądarka to ma, a IE nie.

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
nie ma ideału
Żaba napisał/a:
brak opcji wklej i przejdź w IE 9 jest wręcz żałosny - chyba każda inna przeglądarka to ma, a IE nie

Hmmm... Z racji tego, że korzystam równolegle z wielu przeglądarek (jak wcześniej pisałem), czasem z tej opcji korzystam (oczywiście nie w IE).
Ale jeśli ktoś korzysta z jednej przeglądarki nie wydaje mi się, aby brak"wklej i przejdź" był aż takim utrudnieniem - chyba, że ktoś z jakichś powodów wyjątkowo często z tej możliwości korzysta. Jednak nie sądzę, aby wiele osób się na brak tej funkcjonalności skarżyło ;-)

Z tego poletka bardziej mi odpowiada to z czego korzystam od kilku już lat, czyli Drag&Drop (przy czym drag wystarczy na parę pikseli - nie do żadnego okienka). Zaznaczam i przeciągam - jeśli adres, przeglądarka przechodzi pod adres, jeśli fraza, automatycznie wyszukuje...

Też mógłbym napisać, że brak tej bardzo wygodnej (dla mnie) możliwości w innych przeglądarkach jest wręcz żałosny. No ale po co? Albo ktoś się godzi i korzysta, albo szuka czegoś innego... Mamy wybór. Nawet spory...

Edit: sam się nie bawię w żadne "pomiary" czy oceny prędkości (bo już tak przeglądarki przyspieszają, że chyba wczytują wszystko zanim w ogóle zdążę kliknąć :-D ), ale może zainteresowani sprawdzą wczytywanie się czegoś takiego (u mnie zamiast Pajacyka) i podadzą porównawcze wyniki?
PoMAGaJ!

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
bbartlomiej napisał/a:

Markus napisał/a:
Ponieważ Microsoft olał Windows XP to FF i Chrome będą królowały...
I całe szczęście, że olał - Ludzie, ten system ma 10 lat... Używam od ponad 7 lat Linuksa/BSD i nie wyobrażam sobie mieć wciąż na _desktopie_ wersję sprzed tylu lat :D

Tak, na laptopie służbowym mogę sobie zmieniać system do woli... Niektórzy siedzą na XP, bo wyjścia nie mają. Pomyśl trochę.

bbartlomiej  Dołączył: 10 Wrz 2007
Raven napisał/a:
Tak, na laptopie służbowym mogę sobie zmieniać system do woli... Niektórzy siedzą na XP, bo wyjścia nie mają. Pomyśl trochę.
Nikt tu nie pisał o komputerach służbowych. Na służbowego laptopa wciąż polecam bezpieczniejszą i nowocześniejszą przeglądarke niż NieWażneKtóry IE.

A skoro nie przeszkadza firmie stary system (a jest już nowszy i _lepszy_), to czemu stary IE miałby być problemem?

Wracając do FF4 - nie zachwycił mnie zupełnie, tym bardziej po uruchomieniu benchmarków - np. na google V8 - Chrome 1800pkt, Opera 1000pkt, Firefox4 400pkt :D
W Sunspiderze podobnie. Poza tym, gdzie wersja 64bit, którą tak obiecywano?

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Nie wiem jak testowałeś ale u mnie jest dużo więcej pkt.

Score: 2631
Richards: 4141
DeltaBlue: 2956
Crypto: 3595
RayTrace: 3072
EarleyBoyer: 2641
RegExp: 930

FF 4.0
Windows XP SP3 PL 32 bit ,1 GB RAM,Dual core AMD Athlon 64 X2 4000 +

[ Dodano: 2011-03-25, 10:01 ]
Opera 11.01

Score: 2199
Richards: 2072
DeltaBlue: 1627
Crypto: 2277
RayTrace: 3605
EarleyBoyer: 3194
RegExp: 1278

Ten sam sprzęt...

[ Dodano: 2011-03-25, 10:04 ]
No i najnowsze Chrome (10.0.648.204) :

Score: 6196
Richards: 7113
DeltaBlue: 9528
Crypto: 6927
RayTrace: 5316
EarleyBoyer: 12848
RegExp: 1765

Tu widać różnicę ale to test Google...

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
bEEf napisał/a:
teraz prym wiedzie IE 9. Nie piszę o jakiś testach-szmestach, używam od paru tygodni. Jest naprawdę spoko. Do tej pory twardo jechałem na Chrome, teraz częściej jakoś odpalam IE.

Chyba w łapaniu śmieci :mrgreen: Zainstalowałem dziewiątkę żeby się przekonać...... i się przekonałem :cry: Po kilku minutach działania a dokładniej połączenia z Motorola Phone Portal,nałapał 8 adware(skanowane MAM). Na Dragonie czy FF to się nie zdarza. Tak wiec podziękowałem IE i dalej zostaję przy Dragonie ;-)

andybond, było kiedyś takie porzekadło ludowe:
"IE służy do przeglądania internetu z komputera. I odwrotnie..."
jak widać nadal aktualne :evilsmile:

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
DeTe napisał/a:
"IE służy do przeglądania internetu z komputera. I odwrotnie..."
Pełna komunikacja :mrgreen:

bbartlomiej  Dołączył: 10 Wrz 2007
Markus napisał/a:
Nie wiem jak testowałeś ale u mnie jest dużo więcej pkt.
Testowałem na Atomie, więc u mnie procesor nie dał rady nadrobić bloatu Firefoksa :)
Na Athlonie x2 oczywiście wyniki są wyższe. W Sunspiderze również wygrywa Chrome/Opera.

marfalc  Dołączył: 08 Sty 2010
Tu jest artykuł o tuningu FF 4.0
http://technowinki.onet.p...60,artykul.html

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
Dziwna sprawa: na MACu FF4 chodzi jak talala. Bardzo spodobaly mi sie przyklejane zakladki. bo pare stron zawsze sprawdzam po wlaczeniu przegladarki. I wlaczajac FF od razu laduje te strony w tle. No ale pod W7 przyklejenie zakladek dziala do momentu wylaczenia przegladarki. Po ponownym wlaczeniu juz ich tam nie ma.
Szukalem w opcjach i nic to nie pomoglo.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Cytat
No ale pod W7 przyklejenie zakladek dziala do momentu wylaczenia przegladarki.
U mnie działa. W opcjach nic nie przestawiałem

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
I nie przeszkadza Wam ten paskudny rendering czcionek? Bo mnie to lekko wnerwia. Raz, że po włączeniu akceleracji czcionki są straszne, to całe bloki tekstu potrafią się nieco rozjeżdżać wskutek lekkiej zmiany wielkości i odstępów między czcionkami :-( (w razie czego można się ratować rozszerzeniem Anti-Aliasing Tuner).

Ja na swoim komputerze zamiennie używam FF 4 i Opery, jeśli chodzi o ogólną wydajność w sensie "czy czuję różnicę", to nie widzę sensu ustalania która z przeglądarek jest szybsza, bo obie działają znakomicie, z tym tylko, że bez żadnych rozszerzeń Opera znacznie płynniej "skroluje" złożone strony internetowe.

Skocz do: