wintermute  Dołączył: 18 Cze 2007
przeszukiwarka eBay'ów
Zrobiłem taką maszynkę pozwalającą jednocześnie odpytywać kilka serwisów eBay na raz:
multiBay
Pozwala na wylistowanie także ofert lokalnych dla danego kraju.
Może komuś się przyda.

Info jak zadawać pytania do wyszukiwarki:
"A B" oznacza: znajdź ofertę zawierającą tekst A i tekst B
przykład: "pentax limited" wyszuka wszystkie oferty zawierające teksty "pentax" i "limited"

"A -B" oznacza: znajdź ofertę zawierającą tekst A i nie zawierającą tekst B
przykład: "85mm -canon" wyszuka wszystkie oferty zawierające "85mm" i nie zawierające "canon"

"(A,B)" oznacza: znajdź ofertę zawierającą tekst A lub zawierającą tekst B
przykład: "(canon,nikon)" wyszuka wszystkie oferty zawierające "canon" oraz zawierające "nikon"

"A (B,C)" oznacza: znajdź ofertę zawierającą tekst A i tekst B oraz ofertę zawierającą tekst A i tekst C
przykład: "85mm (pentax,nikon)" wyszuka wszystkie oferty zawierające "85mm" i "pentax" oraz wszystkie oferty zawierające "85mm" i "nikon"

Zapytania mogą zawierać więcej niż 2 człony i być kombinacją wyżej wymienionych 4 przykładów zastosowania, np.:
"pentax (smc,s-m-c) (85,85mm) -canon -nikon"

W razie niejasności proszę o pytania.
Pytania do wyszukiwarki wpisujemy bez cudzysłowów, wpisanie pytania w cudzysłowie zostanie zrozumiane jako tekst do wyszukania np.:
>> "pentax fa" (50,50mm) << wyszuka oferty zawierające teksty "pentax fa" i "50" oraz teksty "pentax fa" i "50mm"

W okienku "Które eBay przeszukiwać" wpisuje się za pomocą skrótów na jakich serwerach będzie uruchomione przeszukiwanie. Skróty podane są w opisie wyszukiwarki.

Wyszukiwarka sortuje wyniki po czasie zakończenia od najwcześniejszego do najpóźniejszego.
Usuwa także wyniki mające identyczny czas zakończenia, aby się pozbyć tych samych wyników dostępnych na kilku serwerach.

ADestroyer  Dołączył: 16 Cze 2010
Przyda, nie przyda zaraz wypróbuję... :mrgreen:

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
Działa, ale jak zwykle trzeba mądrze zadać pytanie, żeby zamiast body LX-a nie znaleźć notebooka :-)

Dzięki wintermute!

[ Dodano: 2011-03-25, 20:38 ]
A pytania typu: "A B" "C D" ? Czy to będzie rozumiane jako i (and) czy jako oraz (or)? Czy jeszcze inaczej?

wintermute  Dołączył: 18 Cze 2007
uzupełniłem opis ;-)

[ Dodano: 2011-03-25, 21:02 ]
fotonyf, wrzuc do wyszukiwarki ponizszy tekst:
pentax LX -notebook -laptop -Displayschutz -Displayschutzfolie -HDMI -USB -panasonic -nikon -canon -sony

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Fajne, dzięki :-B
Dotąd radziłem sobie tak, że wchodziłem na ebayu w "wyszukiwanie zaawansowane" i wybierałem opcję pokazywania przedmiotów z lokalizacji "dowolny kraj, region" - wyszukuje wtedy na wszystkich serwerach - nawet oferty, które nie są wysyłane do Polski.

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
wintermute napisał/a:
fotonyf, wrzuc do wyszukiwarki ponizszy tekst:
pentax LX -notebook -laptop -Displayschutz -Displayschutzfolie -HDMI -USB -panasonic -nikon -canon -sony

Wrzuciłem, znalazł 254 aukcje, ale ich nie wylistował....
Podobnie z innymi wyszukiwaniami. Dziś jest chyba niedobry dzień na szukanie na ebay-u :-)

Ale z Twojego dodatkowego opisu wynika, że będzie można całkiem selektywnie wybierać aukcje, dzięki!
Tylko muszę poczekać, aż się pipa naprawi :-)

Skocz do: