pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Novar to obiektywy Zeissa . Może się mylę ale mam kilka Ercon i trochę innego sprzętu Zeissa i poza Tessarem najpopularniejszym obiektywem jest właśnie Novar . Do Voigtlandera stosowano Skopary , Voigtary (większy kontrast) . Heliary w lepszej konfiguracji i podobne . Zależy o co chodzi czy chodzi o piekno , plastykę czy o ostrość obrazka . 6x9 jest chyba wygodniejsze jeśli sie nie ma sporo kasy i nie jest się zapaleńcem . jeśli ma być dobrze i tanio proponuję Voigtlandera z migawka compur -rapid z ob. Voigtar 3,5/105 na allegro coś takiego wczoraj widziałem . Oczywiście mozna nabyć wiele innych np . Moskwę 5 (kopia optyki tessara bardzo udana) . Lub jeśli się ma kasę to Fuji lub wspaniałego może trochę mniejszy format ale Pentaxa 6x7 to piękny aparat . Sam mam 130 aparatów 80 procent to średni format wybrałbym do zabawy Voigtlandera

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
pawel1967 napisał/a:
Sam mam 130 aparatów 80 procent to średni format wybrałbym do zabawy Voigtlandera

:shock: niezła kolekcja

stereo  Dołączył: 17 Maj 2008
Dzięki wielkie za opis obiektywów. No ale właśnie, moja bronica to 6x6, mając obiektyw do aparatu 6x9 łatwo obliczyć, że max przesuw w każdą stronę to 1 cm z groszami. A to zdaje się być trochę mało (no ale nie wiem ile się wykorzystuje w normalnej pracy). Dlatego raczej będę celował w 9x12 jeśli chcę porządny tilt/shift do mojej bronicy. Znalazłem aparat 9x12 z obiektywem carl zeiss jena tessar 4,5 13,5 cm na migawce compur/200, albo też 9x12 z obiektywem rodenstocka doppel anastigmat eurynar 4,5 13,5 cm też na compur/200. Duża jest różnica między pierwszym a drugim?

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Do czego Ci ten tilt/shift? Jeśli do architektury, to 135mm na 6x6 może być za wąskie.

Wiem, 135 mm to duzo, znacznie bardziej wolal bym cos ponizej 100, ale za 200-250 zl nie dostane nic wartego zobaczenia z migawka, wiec musze brac co jest... a przesuwy i tak bardziej mnie interesuja niz pochyly. (sorry za brak polskich znakow, ale pisze z komorki)

[ Dodano: 2011-03-27, 16:29 ]
Tak na szybko sobie wyliczyłem, przy obiektywie z 6x9, więc ogniskowej ok 105 mm mam max przesuw niecałe 2 cm... Więc obiektyw powinien pokryć 6x6 przy takim wysunięciu....no ale tu bardziej poważne pytanie, czy takie 2 cm to nie za mało, żeby "wyprostować" budynki? Chodzi mi o to, czy jest sens bawić się w takie cudowanie? Pieniądze mi się nie przelewają a i wydatków trochę jest innych w kolejce :)

Doppel Anastigmat jest miękki ma mniejszy kontrast . Tessar jest sporo ostrzejszy od niego . Mam Dopel anastigmat eurynar dla formatu 6x9 daje bardzo miękki obrazek , a juz powiększenie ogniskowej ze 105 do 135 nie da najlepszej jakości . Zostałbym przy Tessarze . To zresztą nie jest najlepszy pomysł aby łączyć optyke z lat 20 tych z nowoczesna lustrzanką 6x6 . Już tego próbowałem . Mam gdzieś jeszcze redukcję na Kieva 60 lub Pentacona

stereo napisał/a:
czy takie 2 cm to nie za mało

2 cm przy 6x6 to sporo. Popatrz na obiektywy z shiftem albo aparaty typu graflex i porównaj. Nie wiem, czy to wystarczy do wyprostowania. Z moich obserwacji wynika, że 2 cm przesunięcia obiektywu to około 2 cm przesunięcia obrazu. Sprawdź też, czy na pewno taka kombinacja umożliwi przesuwy. Może się okazać, że ograniczeniem będzie bagnet i jego odległość od płaszczyzny filmu, a nie pole krycia obiektywu.

Da sie prostować . Można zastosować redukcję z blaszką z wejściem bagnetowym pośrodku która umożliwia wsunięcie całego aparatu na błony ciete i klisze jak na szynę . Tylko obiektywy PC to są obiektywy szerokokatne a nie portretowe . Co daje ob 135 przy 6x6 - daje obiektyw portretowy i to w takiej konfiguracji niezbyt ostry

Znaczy mój pomysł to po prostu wzięcie z aparatu miechowego czy to 6x9 czy 9x12 obiektyw + miech, do miecha dorobienie bagnetu do bronicy tak, żeby wkręcić go w body i dorobienie prowadnic, żeby obiektyw się trzymał i można go było przesuwać i obracać. No ale z wyliczeń wyszło mi, że max przesuw to 1,9mm bo ogranicza komora lustra. I tu rodzi się pytanie, czy te prawie 2 cm mnie rozczaruje, czy nie...

Rozumiem pomysł, ale nie widzę w nim sensu. Wydaje mi się, że łatwiej i lepiej jest używać mieszkowaca bez kombinacji.
Weź pod uwagę też to, że miech musi być choć trochę wyciągnięty, żeby możliwe były przesuwy.

No tak, ale mieszkowiec nie ma możliwości przesuwania. W tym cały sęk. A tak z budżetem ok 300 zł mam możliwość zrobienia dodatkowego obiektywu do bronicy który ma możliwości przesuwów i pochyłów. Dodatkowo ładnie i wygodnie kadruję sobie na matówce.

Zależy jaki mieszkowiec. Te na kasety zazwyczaj mają, a są też takie na film 120 z przesuwami.

A jakie na 120 mają, wiesz może? Bo skoro tak, znaczy, że ich obiektywy mają duże pole obrazowe. Ale widziałem ostatnio zdjęcie obiektywem z 6x9 przymkniętym chyba do 22 na 4x5 cala i wyszło, że średnica pola obrazowego to ok 13 cm, więc jak dla mnie wystarczająco zupełnie.

Niestety nie wiem. Pamiętam tylko, że jakiś Nettar taki jest.

Trzeba szukać droższych modeli sprzed kryzysu 29 roku lub do aparatów na błony płaskie dokupić ustrojstwo na filmy 120 . Trzeba uważać jednak aby dobrze dograć odległości . Bo ten adapter z filmem może nie zgrywać się z odległościa ustawioną na matówce

Dzięki, w środę pożyczę jakiś obiektyw wielkoformatowy, może uda się z jakąś zbliżoną ogniskową i zobaczę jak to wygląda w praktyce. Jak nie będzie pasowało, to pochyły i pokłony poczekają jak kupię kiedyś 4x5, a zamiast tego zaopatrzę się w porządny statyw :)

Skocz do: