Culminar  Dołączył: 16 Cze 2006
Telekonwerter do Pentaxa-DA* 50-135
Zastanawiam się nad zakupem konwertera do SMC Pentax- DA* 2,8 / 50-135. Ale zależałoby mi na konwerterze wysokiej jakości - odpowiadającej jakości obiektywu. Dlatego myślałem o telekonwerterach Sigmy APO 1,4x i 2x EX DG. Nowe kosztują ok. 1000 zł. Czy ktoś korzystał z nich z ww. Pentaxem? Z jakim skutkiem? Tamrona nie brałem pod uwagę, bo nie produkuje on chyba już telekonwerterów. A różne Kenko, Soligory itd. za 100 zł to chyba nie ten kierunek.

dispar  Dołączył: 14 Kwi 2010
a czy te tele sigma APO nie pracują tylko z obiektywami sigma APO?! ... bo wszędzie tak piszą i sam nie jestem pewien

O to mi właśnie chodzi, czy możne je podpiąć pod nasze szkła DA*?

philip100  Dołączył: 30 Paź 2010
Culminar napisał/a:
Zastanawiam się nad zakupem konwertera do SMC Pentax- DA* 2,8 / 50-135. Ale zależałoby mi na konwerterze wysokiej jakości.

W stopce masz "F 1.7x AF adapter". Czego więcej potrzebujesz?

Tak mam :-> ale z K100D tracę AF, a dodatkowo 1,7x raczej był konstruowany w celu dania AF manualnym stałkom typu 35, 50, 85. A wysokiej jakości konwertery APO są przeznaczone np. dla takiej optyki, jak długoogniskowe zoomy 2,8 czy stałki 2,8 / 200 itd. Zresztą napisałem, że tylko się zastanawiam i jestem ciekaw, czy ktoś łączył jasne długoogniskowe Pentaxy z ww. Sigmami. Zresztą nie tylko Pentaxy, a np Tamrona 2,8 / 70-200.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Culminar, z tym obiektywem na pewno dobrze będzie działał Tamronowy TC 1.4x ze stykami PowerZoom

o taki
http://www.techtheman.com...econverter.html

niestety trzeba polować na używane egzemplarze i to raczej z zagranicy

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Culminar napisał/a:
ale z K100D tracę AF,
A to niby czemu ? :shock: Nie masz SDM-a w obiektywie, tylko śrubokręt w TC. Dodam, że Kenko ma raczej dobrą opinię jeśli chodzi o telekonwertery, tyle, że dostać TC ze stykami i przeniesieniem AF jest trudno i na pewno nie kosztuje on 100 zł.

Nie miałem innego TC. Wahałem się między Pentax'owym 1.7x a 1.4x Sigmy i po ciężkiej lekturze wybrałem 1.7x - z czego jestem w pełni zadowolony ( tak jak zdecydowana większość jego posiadaczy), szczególnie w połączeniu z T.70-200 ;)
Culminar napisał/a:
z K100D tracę AF

Tego akurat nie wiedziałem, sigma w tym przypadku będzie miała AF?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
miałem Vivitara 2x ze stykami PZ i AF w 16-50 i 50-135 nie działał wcale pomimo tego że w HSMowej Sigmie 120-400 banglał bez problemu

W Pentaxie 1,7x nie ma przeniesienia śrubokręta na obiektyw, a K100D (nie super) nie obsługuje SDM.

Culminar, przecież adapter pentax'a ma własny AF - śrubokręt , nie rozumiem dlaczego ma nie działać. Oczywiście ostrzył nie będzie obiektyw, ale adapter powinien hulać aż miło (szczególnie z tak jasnym szkłem)

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
philip100 napisał/a:
ostrzył nie będzie obiektyw, ale adapter powinien hulać aż miło
Co napisałem dwa posty wyżej. :mrgreen:

No tak, przeoczyłem :-P :oops:

Tak, zgadza się. Pisząc o braku AF myślałem o AF w obiektywie, a nie w TC. Rzeczywiście poprzestanę na adapterze Pentaxa. Ale niezależnie od tego ciekawi mnie, czy TC Sigmy można podłączyć do Tamrona 2,8 / 70 - 200, czy też do jasnych Pentaxów.

Na eBay'u jest nawet nowy Tamron 2x z wszystkimi stykami i dźwigniami:
http://cgi.ebay.pl/Tamron...=item2c5ba7ef55

Paulos  Dołączył: 08 Mar 2007
Podepnę się pod wątek, bo skoro Tamron 70-200 został przywołany 'do tablicy', to chciałem zapytać czy ktoś go używał z TC 2x i przeniesieniem AF, na przykład Vivitar VIV-2x7-C 2x

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
jedrus68 napisał/a:
to będzie AF czy nie

Telekonwerter Pentax 1.7x AF ma autofokus na śrubokręt, więc podpięty pod jaki kolwiek korpus Pentaksa z AF działa ale nie przenosi AF na obiektyw.
Ostrzy telekonwerter, a nie obiektyw.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
jedrus68 napisał/a:
ostrość ustawia swoimi soczewkami

Dokładnie tak i jest mu obojętne czy obiektyw przestawisz na MF, czy nie.
Dodatkowo przekazuje rzeczywistą wartość przysłony całego układu, obiektyw + telekonwerter.

jedrus68 napisał/a:
Się zastanawiam, czy kiedyś nie kupić takiego do sigmy 50-150

Może być problem z poprawnym odczytem wartości przysłony na TC pentax'a. W mojej sigmie 17-50 f/2.8, najniższa możliwa do ustawienia wartość przesłony to f/9.5, w całym zakresie ogniskowych.

Wiktor  Dołączył: 25 Maj 2006
Teleconwerter Sigmy EX 1.4 Apo nie daje się założyć do żadnego obiektywu Pentaksa od 28mm do 70-210 ,z powodu wysuniętych elementów.Teleconwer ten pasuje do Tamrona 70-200/2.8 ale dopiero po niewielkich przeróbkach o czym pisałem w wątku o Tamronie.

Skocz do: