xneon  Dołączył: 11 Gru 2009
lustro nie powraca
czołem

sprawdzam właśnie świeżo wylicytowany sprzęt, revue ac-4 sp (a.k.a. chinon cp-6 twin program) i o ile po podpięciu 50/1.7 wszystko jest w porządku, to przy 24-35/3.5 lustro nie powraca po wyzwoleniu migawki. pomaga dopiero odkręcenie obiektywu.
przy revue ac-3 (chinon ce-4s) taki problem nie występuje. mimo sprawnego działania z 50/1.7 czy mam obwiniać może za słabe baterie? korzystam na razie z tych, które dostałem z aparatem, nie wiem jak z ich stanem.

wiktor33  Dołączył: 19 Kwi 2006
A czy lustro nie dotyka w jakimś miejscu do tego obiektywu? 24-35 ma dość szeroką tylną część. Sprawdź, czy nie ma jakichś śladów. Chinon, to jednak nie Pentax, mimo takiego samego bagnetu.
Wiem, nic nie wniosłem konstruktywnego, ale przypominam sobie, że przed wielu laty miałem podobny problem i zrezygnowałem z kupna tego modelu nie dociekając przyczyny. A obiektyw jest bardzo fajny.

w poniedziałek przejdę się z tym do serwisu, bo z tego co czytam (choć tyczy się to Olympusów), może pomóc jakieś kombinowanie przy mechanizmie przysłony.

Fenol  Dołączył: 31 Sie 2010
Obstawiałbym, że w aparacie opadło nieco lustro, przez co jest jego krawędź minimalnie wysunięta bliżej obiektywu. Miałem taką przypadłość w Ricoh. Porównaj sobie tyły obiektywów - jeśli ten 24-35 ma dłuższy kołnierz z tyłu od pięćdziesiątki, to o niego może się czepiać lustro. A jeśli nie ma, to sprawdź działanie zooma, na różnych ognikowych, bo być może w którymś położeniu ma bardziej schowany tył i będzie się dało robić zdjęcia ;-) jeśli coś z tego się sprawdzi, to masz odpowiedź ;-)

zapewne o kołnierz chodzi, bo ogniskowe nie robią lustru różnicy

[ Dodano: 2011-04-05, 11:08 ]
jednak lustro obsunęło się, 50zł u p. Zbigniewa w serwisie "Compur" i działa pięknie.

Skocz do: