djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
cobra napisał/a:
Statyw musi być lekki poręczny.
Też tak kiedyś myślałem. Tylko, że potem przekonałem się, że w przypadku większości statywów lekkość nie przekłada się na stabilność. Statywy węglowe są tu dobrym rozwiązaniem, ale ceny mają powalające.

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Statyw węglowy moiżna kupić już za 400-500zł. Łódzki Funsports (www.funsports.pl) handluje chińskimi statywami firmy Fancier - ceny modeli węglowych zaczynają się od 435zł (w cenie statyw wraz z wymienną głowicą kulową). Widywałem też na Allegro węglowe statywy Velbona w podobnych cenach. Tego węglowego Fanciera mam - i jest całkiem przyjemnie wykonany.

deniel  Dołączył: 15 Kwi 2007
Dla szukajacych mam tu dobry deal z ktorego sam skorzystalem
http://www.topvision-onli...51&&highlights=
Nie znajdzie sie taniej tak dobrego sprzetu.to nie jest reklama :-) nie dostaje prowizji :-)

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006

Dodano: 2007-05-31, 08:10
statyw weglowy ma i ta zalete, ze jak kiedys zabraknie prawdziwego wegla i ropy to bedzie czym w piecu palic. :-D

A na serio na statywie nie ma co oszczedzac. Lepiej wogole nie miec, niz brac jakies badziewie. Ja tam stawiam na Manfrotto.

sailor9  Dołączył: 23 Paź 2006
deniel napisał/a:
Dla szukajacych mam tu dobry deal z ktorego sam skorzystalem
http://www.topvision-onli...51&&highlights=
Nie znajdzie się taniej tak dobrego sprzetu.to nie jest reklama :-) nie dostaje prowizji :-)

No nie wiem czy to taka rewelacja :-? Z tego co widzę jest to statyw do kompaktów - max. udźwig 2,5 kg. Głowica również wygląda na taką "kompaktową"...

sailor9 napisał/a:
Z tego co widzę jest to statyw do kompaktów - max. udźwig 2,5 kg. Głowica również wygląda na taką "kompaktową"...

Nie wiem ile wazy k10 z obiektywem ale mam nadzieje ,ze mniej niz 2,5 kg a po drugie pisze ,ze pasuje z lustrzankami cyfrowymi. Jak nie to wtopilem ale jak tak to nadal okazja iz najtaniej w Polsce lub w Niemczech ten statyw kosztuje 40 € wiecej

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
deniel, no K10d oczywiscie wazy mniej niz 2,5 kilograma z kitem. Ale. No wlasnie , to jest lustrzanka i nigdy nie wiadomo co do niej podepniesz. A poza tym, nie powinno sie wykorzystywac max nosnosci statywu.

Masz racje nie wiadomo co podepne ale to nie ma byc profi statyw za 200€,lekka przesada, jak za okolo 430$ mam piekna jasna stalke.Mam tylko problem czy glowica bedzie pasowac ,bo statyw w drodze i nie mam jak wyprobowac. Zna ktos odp. na to pytanie?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
deniel napisał/a:
statyw za 200€,lekka przesada, jak za okolo 430$
Dlaczego przesada ? Porządny statyw tyle kosztuje, a raczej przyzwoity . Co z tego, że będziesz miał stałkę nawet za 900$, jak schrzanisz zdjęcie, bo statyw się chybotał. Miałem jakiegoś taniego Velbona, mam Manfrotto. Odczuwam kolosalna różnicę. Jestem ciekaw, czy Fafniak podpiął by swoją Kadyszkę do lżejszego statywu nad Świdrem, a raczej w Świdrze :mrgreen: ?

Rozumiem i zgadzam sie z tym ,ze jak tanio to drogo, ale po co amatorowi taki drogi statyw?Ten o ktorym pisalem a dokladniej zamowilem nie jest jakis tandetny.Tylko nie wiem jak bedzie hulal z moja kadyszka.Aha no i :-B za twoje zdrowie argawen!

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
deniel napisał/a:
Aha no i :-B za twoje zdrowie argawen!
Dzieki :mrgreen:

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Te nośności podawane są przez producentów dość optymistycznie. Można się do tych wartości zbliżyć jeśli sprzęt jest dobrze wyważony. Spróbuj jednak skierować obiektyw zestawu o masie zbliżonej do nośności statywu dość stromo w dół, a do tego zażycz sobie np. pionowy kadr - przekonasz się, jak to zdaje egzamin...
Często też zestaw bywa źle wyważony - nie wszystkie amatorskie długie obiektywy mają gwint statywowy - jak taki zestaw zamontujesz za gwint w korpusie również wymagania co do statywu wzrosną.

Throwend  Dołączył: 26 Kwi 2007
NIe wszystkie Manfrotto są superhiper. Szczególnie te ostatnie. Nie mówiąc juz o dolnej półce, czy statywach NGTT serii National Geographic bo to najczęściej nogi z blaszki i plastikowa głowica. A np. 055 czy 190 X wydają się gorsze od poprzedników (bez X). Bardzo fajne statywy, ale też w górnych warstwach głównie ma Giottos. I Slik PRO też są niezłe.

Ja mam Slika PRO 400DX i jestem bardzo zadowolony. Tym bardziej, że wyhaczyłem go za dobrą cenę jako, że był wystawiany na targach i dystrybutor oddał go taniej. :mrgreen:

Throwend napisał/a:
NIe wszystkie Manfrotto są superhiper.

Na pewno lepsze od chinskich podrobek.Wlasnie przetestowalem moj nowy statyw i jest naprawde super.Super wykonanie i dobra jakosc materialu. Za 65€ to naprawde super.

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Czy ktoś z Was używa Slik Pro 700DX lub Slik The Professional II LE (oba znalazłem w podobnej cenie około 550zł :-/ ) i mógłby o nich coś więcej powiedzieć?

lukasz b  Dołączył: 22 Maj 2007
czy jest jakas znaczaca roznica miedzy Manfrotto a Goldphoto :?: :?:

AgikoS  Dołączyła: 05 Gru 2014
Dostałam od Mamy stary (z lat 60-tych, którego rodzicie używali), fajny statyw. Niestety śruba nie pasuje do współczesnych aparatów, nie można jej wykręcić, żeby wymienić na pasującą. Czy ktoś wie, czy jest jakaś "przejściówka" lub inny sposób, żeby jednak z tego statywu móc korzystać?

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
To jest "grubsza" (3/8) śruba statywowa- do niej mocuje się głowice- kiedy przykręcisz obiektyw przejściówką bezpośrednio do statywu, to powiedz jak zamierzasz kadrować?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006

AgikoS  Dołączyła: 05 Gru 2014
plwk wielkie dzięki za podpowiedź :mrgreen:

Skocz do: