Jak najbardziej ,brat miał staw do stawu była doprowadzona ze studni gruntowej czyli było natlenianie, duża część ryb ponownie złowionych była w złej kondycji ,w miejscach zacięcia ryby pojawiały się pleśnie oraz plamy na rybach , oczywiście nie używam haczyków bez zadziorowych .CytatZnasz to z praktyki ?
CytatOwszem, jeśli łowi się na robala, którego ryba połknie do trzewi, potem wyrwie się się pół wnętrzności razem z haczykiem to zwierzę nie ma szans.
My musimy męczyć to nas bawi i cieszy ,więc zasadaCytatMęczą się czasem kilka godzin w siatce,
do mnie nie przemawia ,raczej utwierdza w próżności naszego gatunku.CytatCatch and Release
Niespotykanie Spokojny Człowiek + K10 z 35mm F2.4 AL . Sherpa 600R . SMC DA 55-300 , smc 50 A 1.7 , raynox 250
K-x i kit
roket napisał/a:
A znasz inną metodę łowienia i odhaczania okoni?
roket napisał/a:nie wierzę w to że ryby chętniej dają się łapać na haczyki bezzadziorowe
To nie jest odpowiedz na moje pytanie , co do metody spiningowej to ta metoda do mnie nie przemawia , nie lubię i już .CytatMetoda jest prosta, nie łowić na robala. Okonia możesz złowić na gumkę czy błystkę.
Problem w tym że wypina się zbyt łatwo czasem przed wyciągnięciem ryby z wody.CytatTu nie chodzi łatwość łowienia tylko wypięcia. Łowi się tak samo a wypina dużo łatwiej.
Kto każe łowić w marcu ryby? i to metodą spiningową , i tutaj się właśnie różnimy ja idę nad wodę kiedy mam chęć zjeść rybę ,tutaj trzeba jeszcze poruszyć sprawę śmiecenia nad wodą przez wszelkiej maści poławiaczy ryb i to tych bez jak i z "zadziorami" nie ma żałośniejszego widoku kiedy taki wędkarz karpiowy zmotoryzowany zostawia po sobie górę śmieci ,puszek po kukurydzy czy opakowań po zanętach a to jest nagminne .CytatTrzeba brać 35 cm szczupaka w marcu bo i tak zdechnie ?
Niespotykanie Spokojny Człowiek + K10 z 35mm F2.4 AL . Sherpa 600R . SMC DA 55-300 , smc 50 A 1.7 , raynox 250
a nie lepiej je, bo lubięroket napisał/a:jem bo muszę.
Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
Przebrzydły Olympusiarz / dla przyjaciół Zygmunt
Jakoś nie przepadam za ościstymi rybami ,ale dla mnie to cenny bogaty w białko składnik pokarmu i tak to należy rozumieć ,ileż można żreć te zupki chińskie .Cytata nie lepiej je, bo lubię
roket napisał/a:co do metody spiningowej to ta metoda do mnie nie przemawia , nie lubię i już .
roket napisał/a:Problem w tym że wypina się zbyt łatwo czasem przed wyciągnięciem ryby z wody.
roket napisał/a:Kto każe łowić w marcu ryby? i to metodą spiningową
roket napisał/a:tutaj trzeba jeszcze poruszyć sprawę śmiecenia nad wodą
CytatProblem w tym że wypina się zbyt łatwo czasem przed wyciągnięciem ryby z wody.
CytatTeza że wędkarz "mięsiarz " jest gorszy od wędkarza "złap i wypuść" jest błędna
Cytattutaj trzeba jeszcze poruszyć sprawę śmiecenia nad wodą przez wszelkiej maści poławiaczy ryb
K-x i kit
No to sorry, ale humanitarnie jest zostawić je w spokoju. Chyba, że mówimy o łowieniu dla zaspokojenia głodu (tak to niestety natura urządziła) lub regulacji populacji w środowisku, którego równowagę zaburzył już człowiek.Robert napisał/a:Piszemy o humanitarnym traktowaniu ryb
"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel
Zapomniałeś dodać męczysz ,my to doskonale wiemy ale nie do wszystkich to przemawia, ponawiam pytanieCytatŻyjąc w "cywilizowanym" świecie, robiąc zwykłe, codzienne rzeczy niszczysz, zabijasz, trujesz, nawet o tym nie wiedząc.
Cytatznasz inną metodę łowienia i odhaczania okoni?
Czytaj ze zrozumieniem ,parę postów wyżej pisałem iż jestem wędkarzem tradycyjnym a wszelkie metody połowów na sztuczne "gumowe" przynętopodobne akcesoria mnie nie interesują , natura powinna być czysta i nie powinniśmy dorzucać do i tak zaśmieconego środowiska dodatkowej chemii .CytatNapisałem - okonie łowi się na spining
Mylisz się , taki okoń jest natychmiast uśmiercony a hak wyciągnięty podczas sprawiania ryb, w odróżnieniu od was kiedy to rybę ciągnie się hakiem bezzadziorowym a następnie tak okaleczoną i cierpiącą rybę humanitarnie w imię zgody z naturą wypuszcza się.CytatMożesz też dać im robaka, którego połkną do ogona i na żywca im go wyrwiesz
To już drugi post w którym kolega promuje kłusownictwo.CytatOczywiście możesz na widły albo prundem.
roket napisał/a:w wędkarstwie tradycyjnym, jeśli nie wiesz lub nie pamiętasz na czym polega łowienie ryb metodą tradycyjną to wiele tracisz
roket napisał/a:drażni mnie twierdzenie że metoda no kill jest bardziej humanitarna od metody czysto kill
K-x i kit
K-x i kit
Połykanie haka do trzewi nie jest metodą połowu jak co nie którzy tutaj sugerują a jedynie wynikiem wielkiej żarłoczności samych okoni oraz sposobu żerowania to jedna sprawa ,druga to sama budowa pyska okonia .Cytatuważasz, że polega na połykaniu haka do trzewi ?
dobrze wiemy że nie chodzi o słowa a o czyny .Cytatjeśli mowa o słowie humanitarny
K-x i kit
Ja też,a wyrywanie żywej rybie trzewi to wymysł ludzi łowiących bez zadziorów, sam wypuszczam wiele ryb delikatnie zaciętych a nie stanowiących dla mnie żadnej wartości kulinarnej.Cytatwięc nie rozumiem
Też nie lubię.CytatNie lubię natomiast siedzenia z dwoma gruntówkami, piszczącymi sygnalizatorami i grzmoceniem w wodę koszyczkiem.
roket napisał/a:Ja też,a wyrywanie żywej rybie trzewi to wymysł ludzi łowiących bez zadziorów
K-x i kit