dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
re35 - cyfrowy wkład do tradycyjnych aparatów - ściema?
W sieci pojawiła się zapowiedź "cyfrowego filmu". Ma pasowac do wszystkich aparatów 35mm. Ma byc dostepny w wersjach 4,8 i 12 Mpx. Stona wyglada powaznie, ale na razie informacje sa bardzo szczatkowe. http://www.re35.net/#

Ściema, czy nie?

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Kurcze - jakby była taka wersja czarno-biała...

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Ciekawe odkąd to "matryca" lub cokolwiek to będzie, ma taką elastyczność. Moim zdaniem ściema.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
OK, ściema. Tutaj agencja, ktora stworzyla CI http://www.roggeundpott.d...ekte_de/re-35/, sama sie do tego przyznaje http://www.roggeundpott.de/input-output_de/#1652

szkoda... ;-)

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
No szkoda. ;-)

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Nie no. Może jakimś freakom z Fuji albo Kodaka będzie się kiedyś opłacało czymś takim zadziwić. Bo czemu nie? :-)

Będzie elektroniczny papier, to będzie i elektroniczna błona.

Jimmy  Dołączył: 27 Lis 2007
Cytat
Będzie elektroniczny papier, to będzie i elektroniczna błona.

Aż strach pomyśleć co jeszcze może być elektronicznego...

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
Taka sama prawda jak to, ze mialem zostac moderatorem ;-)

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Co prawda to było jedynie pokazanie możliwości projektowania przemysłowego, ale kiedyś wyprodukowano coś takiego, pokazano nawet oficjalnie:
http://www.dpreview.com/n...021404pma04.asp
potem któryś koncern wykupił to (podobno), zamknął w sejfie (prawdopodobnie) i wykasował stronę (na pewno).
Szkoda. Ja bym kupił sobie taki silikonowy film.
Podobnie chyba było z jakimś programem do RAWów wykupionym przez Adobe, ale może się mylę?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
a_czacha napisał/a:
i wykasował stronę (na pewno).

w Internecie nic nie ginie

wersja strony ze stycznia 2002 (tak więc po PMA 2001) http://replay.waybackmach...iliconfilm.com/

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Szkoda że to był crop 2.6x i 1.3 Mpix.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
w 2001r na nic innego nie można było zapewne liczyć, ale z biegiem lat matryce byłyby tańsze przecież i bardziej dostępne w większym rozmiarze

Od czegoś trzeba było zacząć, to po pierwsze, a po drugie, to było 10 lat temu, w cyfrofotografii to epoka. Gdyby rozwijać projekt, to kto wie, jak dziś by wyglądał.

P.S. Tym razem wyjątkowo jak zwykle Opiszon był pierwszy. :mrgreen:

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
k33l, ale to było dawno temu. Dziś to każda komórka ma lepszą matrycę niż wtedy produkowano :-)

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Wiem, nie od razu Rzym zbudowano.
Niestety szkoda że projekt się nie rozwinął :/

Też żałujemy. Chętnie bym swego Topcona D super uzbroił w coś takiego... Wzorniczo nic się nie zestarzał od 1963 roku, dygitalizacja tchnęłaby w niego nowego ducha...
Podobnie jak w pozostałe 7 moich Topconów :mrgreen:

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Przypomniała mi się nasza PPLowa strona z zeszłego roku :evilsmile: Skopiowali mój pomysł na fikcyjnego weba.

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
a_czacha napisał/a:
potem któryś koncern wykupił to (podobno), zamknął w sejfie (prawdopodobnie) i wykasował stronę (na pewno).
Nikt tego nie wykupił i nie zamknął w sejfie bo tak naprawdę nie było co wykupywać. Firma pokazała w sumie jeden prototyp (co do którego i tak były podejrzenia, że nie działa) i to wszystko. Produkt do końca położyła jego niezgodność z przepisami FCC i CE. Takie tam drobnostki.
a_czacha napisał/a:
Szkoda. Ja bym kupił sobie taki silikonowy film.
A ile byłbyś skłonny za coś takiego dać? Zresztą pewnie i tak nie wyszłaby wersja do Pentaxa :)
a_czacha napisał/a:
Podobnie chyba było z jakimś programem do RAWów wykupionym przez Adobe, ale może się mylę?
Pewnie chodzi Ci o RawShooter. Z tym było zupełnie niepodobnie, program ten istniał i dobrze działał w przeciwieństwie do silikonowego filmu. Adobe kupiło ten program i użyło go do rozwijania swojego Lightrooma.

szpila  Dołączył: 02 Mar 2010
Myślę że nawet jak by e-film kosztował 500 euro zielonych to i tak by znalazł chętnych.
Tylko musiało by to cudo powstać w niedalekiej przyszłości bo za niedługo faktycznie zabraknie zapaleńców z analogami.
Jak by tak rozkręcić NXa czy innego NEXa i pozbawić go zbędnych bajerów to by się upchną do kasetki od filmu :-D i krop ok i matryca porządna 8-)

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
szpila napisał/a:
Myślę że nawet jak by e-film kosztował 500 euro zielonych to i tak by znalazł chętnych.
Pytanie tylko czy będzie ich na tyle, żeby opłacało się rozpocząć produkcję. Sytuacji nie ułatwia fakt, że jeżeli trzeba będzie też zmieniać tylną ściankę aparatu, to możemy zapomnieć o uniwersalności urządzenia. Zresztą nawet bez wymiany tylnej ścianki urządzenia trzeba byłoby je dostosować do specyfiki różnych modeli lustrzanek. Strasznie dużo roboty, strasznie mało klientów.

Skocz do: