resus24  Dołączył: 10 Kwi 2011
Pentax optio e35 problem :(
Witam, mam problem z aparatem pentax optio e35.
Po włożeniu bateri i próbie włączenia reaguje tylko zielona dioda obok wyświetlacza obiektyw się nie wysuwa, wyswietlacz nie świeci.
Sprawdzałem na 2 paluszkach alkalicznych kabla niestety nie posiadam.
Macie może jakieś sugestie czemu może nie działać :?:
Nie mam pojęcia czy apart mógł upaść lub zostać w jakis inny sposób uszkodzony...

Kapar  Dołączył: 29 Sty 2008
zacznij o założenia do niego akumulatorków zamiast baterii

Sprawdzałem na alkaicznych, akumulatorki posiadam tylko aaa sprobowałem podłączyć je sposobem i dało ten sam efekt zielona dioda miga po wcisnieciu on/off.

Naprawdę nie masz od kogo na 3 sekundy pożyczyć akumulatorków AA? czasami te tańsze aparaty nie chcą działać na bateria, a na aku chulają aż miło.
Aparat przy próbie włączania wydaje jakieś dźwięki? obiektyw próbuje się wysunąć?

Chwilowo nie mam od kogo pożyczyć akumulatorków AA.
Obiektyw nie drgnie nawet, aparat 0 reakcji 0 dźwięków, poza zieloną diodą która tylko mignie po wciśnięciu on/off.
Myślałem że może mógłby się włączyć automatycznie z kabla.. tylko nie wiem czy ten aparat tak ma i drugi problem to taki że owego kabla nie posiadam i nie wiem czy ktoś z znajomych by taki miał.
Niby testowałem na tych AAA więc nie wiem czy to na pewno wina baterii, jak będę miał tylko okazje to sprawdzę na AA.
Masz może jeszcze jakieś rady/zalecenia? Bo jestem laikiem w sprawie aparatów.

wg mnie to kwestia zasilania. objawy sie zgadzają...
Niech wypowie sie jeszcze ktoś.

Ok dzięki za rady to teraz czekam na dalsze pomoce. :-)

ADestroyer  Dołączył: 16 Cze 2010
Kapar, myślę, że masz rację. Kiedyś miałem podobną sytuację, moja „małpka” na bateriach tylko zamrugała i ani zipła, a po włożeniu akumulatorków aż się wyrywała do robienia zdjęć! :mrgreen:

Nie miałem już dzisiaj gdzie kupić tych akumulatorków jutro postaram się pojechać do jakiegoś marketu czy coś.
Kabla zasilającego żaden z znajomych nie posiada(sądze ze to wejscie od spodu jest do zasilania ale oczywiscie mogę sie mylić) mam tylko kabel micro usb więc nic mi to nie pomoże przy próbie uruchomienia. Jutro napisze post jak już kupie AA.

[ Dodano: 2011-04-11, 19:38 ]
Baterie paluszki Panasonic AA 1.5 v - dioda nie miga, cały aparat nie reaguje.
Baterie alkaliczne LR6 AM3 AA 1.5 v - dioda miga, reszta aparatu nie reaguje.
Akumulatorki Sanyo AA HR6 1.2 v 1,900 mAh - dioda nie miga, cały aparat nie reaguje.
Jeszce próbowałem dwie różne pary akumulatorków i dioda nie migała i aparat nie reagował.
Próbowałem już kombinować 1 alkaliczna 1 akumulatorek w takiej kombinacji dioda miga lecz aparat dalej nie reaguje.
Dla mnie jest to co najmniej dziwne. Macie jeszcze jakieś rady?

[ Dodano: 2011-04-14, 23:26 ]
Może jednak się ktoś znajdzie kto może znać przyczynę nie włączania się aparatu?

[ Dodano: 2011-04-22, 12:58 ]
Dałem aparat osobie która się na tym zna diagnoza "płyta" uszkodzona.
temat do zamknięcia.

Skocz do: