aśśś  Dołączyła: 14 Kwi 2011
[obiektyw] pentax optio h90 problem
witam od niedawna jestem posiadaczką h90 ogólne wrażenie dobre lecz ... wlsanie mam problem , otóż kiedy wybieram tryb makro i chce wyostrzyć aparat wariuje rzadko kiedy łapie go w odpowiednim punkcie ... co o tym sądzicie ?? co mam zrobić zebym mogla wkoncu używać trybu makro ... błagam o pomoc ! :cry:

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
aśśś napisał/a:
kiedy wybieram tryb makro i chce wyostrzyć aparat wariuje rzadko kiedy łapie go w odpowiednim punkcie
Jaka jest odległość pomiędzy obiektywem a przedmiotem, który ma być ostry?

parę centymetrów ... :-( wyostrza sie i nie trafia ...

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
aśśś napisał/a:
co mam zrobić zebym mogla wkoncu używać trybu makro
Poczytać. Najpierw instrukcję obsługi, rozdział o makro i odległościach ostrzenia. Potem coś o zasadach fotografii makro ogólnie, szczególnie o głębi ostrości. Dobrać odpowiednią przysłonę z zakresu 16 - 22, dostarczyć odpowiednią ilość światła.

piotr_luk, niestety w instrukcji jest tylko jak ustawic ten tryb ... ech ... ale poszukam u wujka google :-)

aśśś napisał/a:
niestety w instrukcji jest tylko jak ustawic ten tryb
Hmm, właśnie zajrzałem do instrukcji i na stronie 249 (w wersji niemieckojęzycznej) w tabelce z danymi technicznymi jest o odległościach ostrzenia:
standard: 0,4 - ∞
macro: 0,1 - 0,5 m
supermacro: 0,08 - 0,15 m
Nie sądzę, żeby wersja polska znacząco się różniła.

barto125  Dołączył: 11 Lut 2010
Czy gdy próbujesz wyostrzyć, jest w miarę jasno?

tak ostatnio próbowałam w słoneczny dzień ... ale tak jak by gubił ostrość łapie i puszcza :-(

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Tryb macro nie zadziała " idealnie", gdy ustawisz "maksymalny" zoom . Postaraj się ustawić zoom tak gdzieś w "połowie" skali, i wtedy przybliżaj aparat do fotografowanego obiektu.

dziękuję , jutro sprawdzę przy świetle dziennym :-)

aśśś, pamiętaj, że przy makro operujesz na bardzo płytkiej głębi ostrości, każdy ruch aparatu spowoduje "wyskoczenie" obiektu i tym samym kompletny brak ostrości.

oto dzisiejsze próby . model nokia...

- swiatło słoneczne
- brak poruszenia reka
- odległośc odpowiednia

a i tak kicha ...

oto dowód ...

i dalsza odległość

oceńcie sami to już moja nokia lepsze makro robi ... :-(

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
Jak dla mnie, zbyt blisko ustawiasz aparat od obiektu, spróbuj złapać ostrość z dalszej odległości i znaleźć minimalną odl. ostrzenia.
piotr_luk Ci opisał minimalne odległości, jak się w nich uda, to wszystko jest ok, jeśli nie, to nie jest ok i zostaje serwis. A wrzuć fotkę tak z 20 cm, ostrzy poprawnie?

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Ta "odpowiednia odległość" to jaka?
Bo wydaje mi się, że ostrość złapałaś za fotografowanym elementem , a Twój aparat umieszczony jest zbyt blisko telefonu.
Ustaw program" P" - wybierz centralny punkt ostrości ( menu) i spróbuj sfotografować daną scenę bez funkcji "macro".
___
yusuf - mnie uprzedził ;)

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
W większości prostych kompaktów funkcja makro działa poprawnie (ostrość) jedynie przy szerokim kącie. Lekkie przestawienie zooma w pozycję tele powoduje zauważalną nieostrość.

aśśś napisał/a:
- swiatło słoneczne
- brak poruszenia reka
- odległośc odpowiednia

Musimy uwierzyć

aśśś napisał/a:
a i tak kicha ...
Bo coś tam wyżej napisałem jeszcze o przysłonach, a u ciebie odpowiednio F3.9 i F3.5 i czasy 1/20 i 1/30. Chyba coś z tym światłem nie bardzo teges było.

Skocz do: