Eldred napisał/a:Moim zdaniem w tym w wszystkim po prostu ważne jest, żeby starać się zawsze jak najlepiej zrobić zdjęcie aparatem
Eldred napisał/a:nie zdawać się tylko na obróbkę, traktować ją jako dodatek a nie
meritum.
nie ma mnie w internecie
zgadzam się z tym co wcześniej napisałeś, a co do tego to imho romantyzm często powoduje ignorancję, przysłaniając rozsądektatsuo_ki napisał/a:i mbnz nie ma to nic wspólnego z jakimkolwiek romantyzmem... to jest po prostu wyraz ignorancji w temacie. i tyle.
tatsuo_ki napisał/a:u amatora to jest staranie się, u fotografa to jest (powinno być) właściwie wyraz lenistwa... czysta matematyka... chociażby fotografia studyjna... jak mam poświęcić nawet 15 minut na porządne ustawienie lamp i potem 10 minut w szopie, a mam ustawić lampy byle jak w 2 minuty i potem 3 godziny rzeźbić w szopie......
nie wspominając nawet o tym, że w pierwszym przypadku 15 minut spędzam z modelką, a w drugim 3 godziny przed komputerem sam![]()
świetny wyjątek potwierdzający regułę?tatsuo_ki napisał/a:posłużę się przykładem. kumpel kilka lat temu wziął udział w galerii bezdomnej.
tutaj do ściągnięcia katalog prac: http://www.galeriabezdomn...zew_2007_a4.pdf (uwaga, ok. 20MB)
Konrad Pitala. wydrukował to, jeśli dobrze pamiętam, w formacie ok. 100x70 cm.
i teraz dopiero belka w oko amatorom "surowego zdjęcia"...
moim zdaniem szufladkowanie i klasyfikacja nie jest zła, w granicach rozsądku, jak dla mnie to dużo ciekawsze i bardziej sensowne niż pseudofilozoficzne relatywizowanie wszystkiego co się da.tatsuo_ki napisał/a:może to się wszystko też bierze z ogólnej konieczności większości ludzi do szufladkowania zjawisk, nadawania im jednoznacznych nazw i klasyfikowania? ludzie zawsze boją się wyjścia poza schemat, więc czemu w fotografii mieliby nie podchodzić do tego ze smakiem fobii w ustach?
Yashica Mat124, Canon 100d
tatsuo_ki napisał/a:amatorzy zazwyczaj nie mają podstawowego przygotowania do posługiwania się tymi narzędziami i się w nich gubią
Nie każdy facet z aparatem jest fotografem, podobnie jak nie każdy z widłami jest Neptunem...
Pentaxy + pelikan obiektywów | www.vitowerner.com
Eldred napisał/a:imho romantyzm często powoduje ignorancję, przysłaniając rozsądek
vito157 napisał/a:I dorobili ideologie, że tylko 'czytsta fotografia'...
nie ma mnie w internecie
tatsuo_ki napisał/a:Konrad Pitala. wydrukował to, jeśli dobrze pamiętam, w formacie ok. 100x70 cm.
i teraz dopiero belka w oko amatorom "surowego zdjęcia"...
Nie odpowiadam na pytania techniczne na PW i w tematach
nie ma mnie w internecie