piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
dzerry napisał/a:
Mazuron 43/3.5 ;-) .

O! Dzięki! :-B Kiedyś już to widziałem, a potem nie mogłem odnaleźć.
Wraz z pojawieniem się bezlusterkowców przyszła mi myśl, że możnaby w taki sposób zaadaptować APSową Sigmę 10-20 do µ4/3. Taka namiastka Canonowego TS-E 17mm lub 24mm ;-) . Nikon ma fajny pierścień na bagnet swoich szkiełek (sprzedawany jako akcesorium do obiektywów zamocowanych odwrotnie) pozwalający domykać ręcznie przysłonę w obiektywach bez pierścienia przysłon. Pierścień ten ma również gwint na filtr 52mm (do osłony tylnej soczewki, styków itd. w obiektywie zamocowanym odwrotnie), który można wykorzystać do mocowania do jakiejś ramki z pochyłami/przesuwami.

drawa  Dołączył: 17 Sie 2010
piotrecius napisał/a:
który można wykorzystać do mocowania do jakiejś ramki z pochyłami/przesuwami.
zapytaj w temacie rower na wiosnę

maser  Dołączył: 15 Lut 2009
A ja wczoraj Mazurona "podłaczyłem" pod K200. Nawet zdjęcie jakieś zrobiłem. Czasu było za mało by poeksperymentować...
Ale trzeba się zainteresować tematem bo efekty fajne.

MAX581  Dołączył: 18 Mar 2010
Z tymi ramkami/adapterami jest ten kłopot że jest albo shift albo tilt...

poza tym one jak i wspomniane wcześniej obiektywy, dla cyfrowych pentaksiarzy mają małą użyteczność z racji dość długich ogniskowych przy których zniekształcenia perspektywy nie są aż tak dokuczliwe. TS-E 17/4L canona - to cudeńko fantastyczne zarówno do FX jak i FF aparatów. Jedna firma pomyślała... :-B

BartekKw  Dołączył: 12 Gru 2008
na ebay'u jest kilka PENTAX SHIFT 1:3.5 28mm. Nie wiecie gdzie można zobaczyć foty z tego szkiełka ?

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
BartekKw, na www.pentaxphotogallery.com
"image data" -> "lens"

kondrath  Dołączył: 31 Lip 2007
Na ebay-u można kupić arax-a 80mm/2.8 za 1000zl...sam się nad nim zastanawiam.

Salmo  Dołączył: 19 Lut 2011

triger  Dołączył: 23 Lut 2009
Tylko z tymi Araxami jest podobno lipa jedna - podstawa jest tak siermiężnie duża, że w większości małych lustrzanek (aka apsc w większości) są problemy z obróceniem tego czortowstwa (bo się obracać powinno ;P), zawadza o pryzmat/lampę.
Gdzieś czytałem, że z nikuniem d90 jest problem, czyli u nas raczej też wystąpi.
Z Hartblei tych problemów nie ma, ale cena x3 :C

Tak na marginesie to obiektywy tego typu od P. Marka Mazura są robione na zamówienie z mocowaniem Pentax...

Czy ktoś z forumowiczów posiada taki obiektyw od Pana Mazura? Byłbym dzwięczny za jakieś sample i ogólne wrażenia.

Mam tylko jedno zdjęcie z tego obiektywu zrobione metodą na przyłożenie (miał mocowanie Canona).
Tak więc Ci raczej nie pomogę... Widziałem i miałem ten sprzęt w rękach. Dobrze to wygląda.
Musiałbyś osobiście potozmawiać o udostępnienie sampli. Kilka widziałem u autora. Jedno jest w książce poświęconej obiektywowi bursztynowemu i jest z jego pomocą zrobiony:

Jurek  Dołączył: 09 Cze 2007
Marka Mazura oraz jego obiektywy, aparaty i sample z nich znajdziesz na Facebooku.

A czy miał ktoś doczynienia z czymś takim:

http://www.e-cyfrowe.pl/l...f389ceb26162194

papcio  Dołączył: 20 Kwi 2006
kondrath napisał/a:
Czy ktoś z forumowiczów posiada taki obiektyw od Pana Mazura

Mam nadzieję, że będę go miał za jakieś dwa miesiące.

AgikoS  Dołączyła: 05 Gru 2014
Mazurona już się nie kupi (chyba, że ktoś będzie chciał sprzedać, albo ktoś przejmie po. p. Marku Mazurze schedę robienia obiektywów).
Czy inwestować w Samyang T-S 24 mm f/3.5 ED AS UMC / Pentax?
Czy może coś innego szukać?
a_czacha napisał/a:
Wołna
czy do K-3 też można podłączyć?

wanakamura  Dołączył: 03 Lip 2009
Ponieważ mój post o tym że coś gdzieś jest sprzedawane został usunięty. Bo paranoja krąży.
jedyne co mogę powiedzieć to że polecam Shifta pentaxa bo jest "deczko" bardziej trwale wykonany.
Niestety pentax do dziś nie doczekał się tilta oficjalnego

Skocz do: