SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
markop napisał/a:
Mam zamiar kupić Tamrona 28-75 2,8f w związku z tym mam takie pytanie jak współpracuje to szkło z K200d ?

Połączenie nabywanego szkła z Twoim Body może dać różne rezultaty - trzeba to sprawdzić empirycznie.

markop  Dołączył: 18 Sty 2011
może ktoś miał do czynienia z takim zestawem? Biorę też pod uwagę Sigma 24-70 mm F2.8 EX DG HSM ale cena trochę odstrasza.

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Jak chyba już pisałem - miałem tego Tamrona, używałem z K10D i K20D (oraz SFX-em) i byłem niezadowolony. Na szerokim był w miarę używalny na f4.0 (aczkolwiek fajnie zaczynało być tak gdzieś od f5.6). Na długim końcu musiałem przymykać do f5.6 by uzyskać sadysfakcjonujacą jakość obrazka (wcześniej mydełko). Obiektyw ten nie miał żadnego FF/BF (zresztą z K20D bym łatwo mógł to skorygować) ani innych widocznych felerów (brud, rysy, przekoszenie) więc wnioskuje, że takie słabe wyniki to nie była wina awarii, ale norma dla tej konstrukcji. Moim zedaniem bez sensu jest szkiełko z f2.8 w którym ten zakres jest nieużywalny (trzeba przymykać je o 1-2 działki). Wtedy lepiej pozostać przy kicie - wyjdzie taniej...

Z SFX-em szkiełko działało fajnie, jednakże to są deko mniej rygorystyczne warunki do spełnienia.

plastyk  Dołączył: 30 Sie 2007
Również przypomnę oba obiektywy. 17-50 starsza wersja, bardzo dobrze współpracuje z K-5 i 28-75 również. Czasem jestem zapraszany na śluby i tym obiektywem na 100% zdjęć odrzuciłem tylko 5-7%. Myślę, że jak na taki "starszy" sprzęt to b.dobry wynik. Za tydzień będę testował S 24-70, obecnie jest w kalibracji. Zobaczymy. A teraz sorry, kończę następne... :-B . Pozdrawiam

diegotm  Dołączył: 17 Lut 2011
Witam, czy ktoś z was używał tych tamronów (szczególnie 28-75) do portretowania? Jakie macie doświadczenia?
Pytam bo zastanawiam się nad zakupem i waham się między tamim 28-75 a 50tką pentaxa. Tami nieodparcie kusi mnie fajnym zakresem, który przydałby się też w reportażu itp. A z racji nikłego doświadczenia nie umiem ocenić co było by lepsze:)

bilko  Dołączył: 27 Paź 2009
diegotm, miałem oba T, oba bdb szkła, ale gdybym miał portretować to zdecydowanie T28-75, daje świetne kolorki, kontrastowy, ostry (jak trafi AF :-D ), ostrością dorównuje FA35/2, zdecydowanie lepsze rozmycie od T17-50
pozdrawiam

dawidoglaza  Dołączył: 26 Lip 2011
Miałem ten sam dylemat, ale zdecydowałem się na T28-75. Stwierdziłem, że do szerszych kadrów przed wakacjami dokupię Sigmę 10-20 albo 15ltd, a z T28-75 będę się cieszył lepszym zakresem portretowym.

W każdym razie zakupiłem T28-75. Miał lekki ff więc wysłałem do kalibracji. Dokładnie po tygodniu wrócił. Po pierwszych testach na prowizorycznych planszach wydawało mi się, że nadal ma tym razem mniejszy ff, ale zdjęcia portretowe zrobione w studiu rozwiały moje wątpliwości. Ostry jak żyleta. Potem w domu jeszcze na statywie przetestowałem ostrość w trybie LV i trafia w punkt, ale nawet gdyby nie trafiał idealnie to i tak bym go zostawił bo nie bardzo interesuje mnie jak trafia na karcie testowej - grunt, że w praktyce trafiał idealnie.

Teraz wrażenia:

Jakość wykonania wydaje się naprawdę niezła.

Obiektyw jest duży i ciężki - przesiadka z unlimiteda to kosmos. Po 2 godzinach w studiu szyja i ręce były zmęczone (mimo iż do słabych i mało wytrzymałych nie należę).

Autofocus w dobrych warunkach oświetleniowych radzi sobie świetnie. Gorzej przy słabym świetle i mało kontrastowych powierzchniach. Ale narzekać nie mogę. Generalnie nie wiem o co tyle szumu jeśli chodzi o prędkość af.

Ale najważniejsze - same zdjęcia. Bokeh świetny. Ostrość naprawdę dobra (od f2.8) - wydaje się, że brakuje mu trochę do unlimiteda, ale muszę jeszcze więcej zdjęć zrobić.

Generalnie jak dla mnie fajny uniwersalny zoom za małe pieniądze.

PS. Przy tym obiektywie zacząłem doceniać stałki - rozmiar i waga w dół ma znaczenie ;)

mario132  Dołączył: 15 Mar 2011
diegotm Tamron do 50-tki pentaxa nie ma w ogóle podejścia - to jest przepaść-mimo wszystko sam się zastanawiam nad 17-50 tamrona + samyang 85 bo nie chce mi się już zmieniać obiektywów przy małych dzieciach i jestem chyba w stanie zrezygnować z jakości obrazu stałek , tami by mi chyba wystarczył jakby trafiał w cel.

diegotm  Dołączył: 17 Lut 2011
mario132, przepaść w jakim sensie? tzn który z tych obiektywów jest na dnie tej przepaści?:)
dawidoglaza, utwierdzasz mnie w przekonaniu:)

stel  Dołączył: 08 Sty 2015
Aby nie zakładać nowego wątku pozwolę odświeżyć sobie ten. Przymierzam sie do zakupu używanego Tamrona 28-75 2.8 do mojej k-50. Nie mam możliwości podpięcia go do body i wypróbowania. Tutaj pojawia się pytanie: jakie jest prawdopodobieństwo, że szkło bedzie działało niepoprawnie z moją puszką (Szczególnie pod kątem autofocusa)? Wiem, że to trochę ,,wróżenie z fusów", ale jest jakaś reguła, na zasadzie, że w większości takich przypadków powinno działać ok, a rzadko coś jest nie tak..? Z amatorskiego punktu widzenia nie zauważę problemów typu: ostrzy kilka mm przed przedmiotem itd... Jest jakaś reguła czy to czysta loteria? Wiem, że kupując używkę podejmuje pewne ryzko, ale chciałbym oszacować mniej więcej jakie ono jest i czy czasem nie dać sobie siana z takimi kombinowaniem...
Z góry dziękuje za wszelkie rady!

Skocz do: