pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
[ analog] ME - blokada pierścienia trybów pracy
Stałem się posiadaczem ME - fajny sprzęcik (może pokuszę się o moją "mikrorecenzję" jak znajdę chwilę). Mam jedno pytanie: jak ma funkcjonować pokrętło trybów? u mnie "blokuje" się na "AUTO", aby zmienić na x100,B czy lock muszę wcisnąć biały guziczek - mało to logiczne :-/ niewielkie trącenie i z "lock" przeskakuje na AUTO... ktoś coś źle poskręcał? znacie jakiegoś linka do instrukcji rozbierania (a raczej składania) ME?

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
No to chyba masz wszystko w porządku, zawsze się będzie blokowało na Auto. A to niewielkie trącenie z lock, to naprawdę niewielkie? Bo u mnie działa jednak z oporem i przypadkowo raczej nie włączę aparatu.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
pyciar napisał/a:
mało to logiczne

Ale tak to działa, w każdym sprawnym egzemplarzu.

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
czyli jest ok. nielogicznie dla mnie bo "lock" to lock - powinno "blokować" obracanie kółkiem i zapobiegać niechcianemu wyzwoleniu migawki, a tu ta blokadka blokuje na auto - siłując się z guziczkiem żeby obrócić kółko wzrasta szansa na taki właśnie niekontrolowany pstryk.
tak bardzo lekkie trącenie to nie jest - nawet rzekłbym że kółko chodzi ze zbyt dużym oporem. teraz muszę wymyślić sposób na leniwą przesłonę w tokinie 135 ale to zupełnie inna bajka :mrgreen:

Skocz do: