pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
Michu - spróbuj się skontaktować z kolesiami którzy rozkminili jak wejść do tego menu serwisowego - może mają juz jakieś informacje o tym do czego służą pozostałe funkcje regulacji AF.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Trzy godziny siedzenia jak ten głupi z aparatem, grzebania w menu serwisowym i strzelania do kartki papieru.
Efekt.
Się ustawiło. Przynajmniej w owych testach syntetycznych. W Święta robimy sesję, więc sprawdzę w praniu. Ale jak na razie niespotykana jak do tej pory celność i powtarzalność z każdym szkłem.
Tak więc prawdopodobnie Kaemka nie zamieni się na razie w przycisk do papieru i będzie mi towarzyszyć w oczekiwaniu na pieprzone 35mm na cyfrze.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Michu napisał/a:
Trzy godziny siedzenia jak ten głupi z aparatem, grzebania w menu serwisowym i strzelania do kartki papieru.
Efekt.
Się ustawiło.

grzebałeś w tych opcjach co "do not touch" gdyż "would brick your camera" :?:

Prawdę powiedziawszy grzebałem w AF test, przestawiając metodycznie wszystko, co się dało. Nie było tam za grosz świadomych poczynań. I z całą pewnością nie potrafiłbym tego powtórzyć.
Ale pucha jak na razie działa. I co więcej. Trafia, co się jej jeszcze 4 godziny temu udawało jedynie w jakiś 60%.
Normalnie gdybym pił, to postawiłbym sam sobie pół litra.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Michu napisał/a:
Normalnie gdybym pił, to postawiłbym sam sobie pół litra.
no ale krwi z dziewic byś chyba pochłeptał trochę :?:
na zdrowie
Michu napisał/a:
Prawdę powiedziawszy grzebałem w AF test ... itd
no to fajnie że się udało coś poprawić - mam nadzieję, że sprawdzałeś na różnych odległościach ostrzenia

opiszon napisał/a:
no ale krwi z dziewic byś chyba pochłeptał trochę
Ale że niby okres i te sprawy? No weź Stary, ja Cię proszę...

Cytat
no to fajnie że się udało coś poprawić - mam nadzieję, że sprawdzałeś na różnych odległościach ostrzenia
To była podstawa - kłopoty było przy odległościach kilku metrów. I teraz trafia zarówno z tej odległości jak i z bliska.
Normalnie aż będę się bał jutro rano obudzić, by nie okazało się to jakimś snem...

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jeśli zapisałeś czym kręciłeś to napisz do serwisu z podziękowaniem za pomoc :evilsmile:

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
Michu, szkoda że nie notowałeś na kartce co zmieniałeś i co zaobserwowałeś :-( jeśli wyniki by się potwierdziły to byłaby naprawdę rewelacja - można by opracować jakąś metodykę albo tabelki z rozpiską co jak robić w razie gdy...

No i dupa.
O ile wczoraj miałem ponad 95% skuteczność, to dziś nastąpił smutny powrót do rzeczywistości.
Wygląda to tak, jakby niektóre funkcje resetowały się po upływie doby.

Janusz Gdula  Dołączył: 08 Gru 2008
Michu, czy masz na stałe włączony debug mode? Może tu jest problem, ja mam non stop go włączonego.

Tak, profilaktycznie nie wyłączałem go od wczoraj. Miałem zamiar pozbyć się go po sesyjnej weryfikacji autofocusu.

Janusz Gdula  Dołączył: 08 Gru 2008
hm... to dziwne, że nie zapamiętał wprowadzonych ustawień. A testowałeś w żarowym świetle?

Jeszcze nie. Na razie myślę o tym, by podłubać trochę poza AF test.
Poza tym nie zapamiętuje tylko niektórych funkcji. Korektę AF pamięta. Ale już AF area number jak gdyby mniej..

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Michu, no jak dziecko. Kupiłeś aparat firmy, która 50% pomyłek autofocusa daje Ci w gratisie i z tego powodu wysyłasz aparat do serwisu?!
Ale, żeby nie wyjść na zgryźliwego tetryka, napiszę Ci jak ja radzę sobie z AFem Pentaxa. Na Pentaxach, przy bagnecie, jest taki mały przełączniczek. Ustawiam go w pozycji MF i nie mam problemów z AFem. :evilsmile:

Pioter - bo ja wolę jednak 50% trafionych fot, niż 10% - a tyle mniej więcej otrzymywałem przy manualnym ostrzeniu i to nawet na ME-Fie.
Sorry Stary, ale musisz pogodzić się z tym, że nie wszyscy są tak zdolni jak Ty.

Skocz do: