dellos  Dołączył: 08 Gru 2010
Netbook + Lightroom
Cześć myślę nad kupnem netbooka z procesorem Atom N455, 1GB ramu, system Win. 7 Start. Czy ruszy mi na tym lightroom ?? W sensie, czy będę mógł podpiąć to np. w plenerze i zrzucać na bierząco przez USB np. fotki z aparatu lub czy wogóle odpali się do przeglądania RAW'ów Lightroom na takim netbook'u ??

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006

dellos  Dołączył: 08 Gru 2010
Dzięki tego właśnie szukałem... zaraz kupię netbooka sobie :) ech jak fajnie mieć Lightroom'a w plenerze i obsługiwać na nim sesje.

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
dellos, ja powiem tylko, że na moim msi windzie (atom n270, 1gb ram, xp) bez problemu lightroom działa, i przetwarza RAWy zdecydowanie szybciej, niż moja poprzednia stacjonarka - athlon xp 2200, 1 gb ram.

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Re: Netbook + Lightroom
dellos napisał/a:
Cześć myślę nad kupnem netbooka z procesorem Atom N455, 1GB ramu, system Win. 7 Start. Czy ruszy mi na tym lightroom ??
Zastanów się nad sensem używania Lightrooma na takim maciupkim (1024x600) ekranie. Może lepiej kupić chociażby 13 calowego laptopa? Wersje z oszczędnymi prockami oferują spokojnie 10 godzin pracy, a ilość pixeli na ekranie jest o jakieś 60% większa.

tomekkarol  Dołączył: 17 Sty 2010
istnieją na tym świecie niedrogie używane 12" z dość ludzkim 1400x1050 ze stajni IBM (Leninowo) i Toshiba, pewnie inne marki też. A to jakby nie patrzeć dalej mobilność, lekkość i prądoniezależność przy ~1.45Mpix zamiast 0.6.

Morg  Dołączył: 28 Mar 2009
I ja poprę przedmówców - mam 12 calowego laptopa, już 3 latek, ale procesor dwurdzeniowy Core 2 Duo, szybszy od atomów i 2 Gb ramu. LR śmiga jak miło i to z 25 megowymi RAW z Samsunga NX10.

fototomek  Dołączył: 13 Paź 2008
Re: Netbook + Lightroom
dellos napisał/a:
myślę nad kupnem netbooka z procesorem Atom N455, 1GB ramu, system Win. 7 Start. Czy ruszy mi na tym lightroom ??

Ruszy, jednak zdecydowanie lepiej mieć 2 GB RAM, bo jeśli w tle działa antywirus i coś jeszcze to 1 GB może się dławić. Nie wiem, jak na tym Atomie ciągnie Win7 - XP w zasadzie chodzi bezproblemowo.

Taki netbook sprawdza się na wyjazdach z uwagi na wielkość. Do zdjęć w zasadzie pełni funkcję lepszego fotobanku. 10 cali jest wystarczające (i lepsze od wyświetlacza aparatu) do wstępnej selekcji i do podstawowej obróbki, gdy ma się więcej czasu.

Ja np. w netbooku dodawałem hurtowo dane gps do zdjęć, czasami zmieniałem pef na dng. Prostowanie horyzontu i jakieś mało obciązające procesor zmiany zaskakująco szybko się działy.

Wykończenie lepiej robić na lepszym sprzęcie bo nawet z kalibracją monitor netbookowy jest z reguły niezbyt dobry.

12 calowe komputerki z pewnością są lepsze, ale też droższe i o kilka cm większe - nie jestem pewien, czy mieszczą się do hotelowego typowego sejfu - 10 calowe tak.

Ciekawie się zapowiadają netbooki na nowych procesorach, np. brazos AMD, posiadające o niebo lepsze układy graficzne niż intel, dające radę filmom HD i posiadające HDMI. Są droższe od Twojej konfiguracji, ale bez Windy taki acer AO 522 już nie tak bardzo.

tomekkarol  Dołączył: 17 Sty 2010
MSI U270-037XPL - owszem 1450 PLNów ale i RAMu więcej i procek lepszy i bateria nieźle trzyma i grafika przyzwoita. Matryca 1366x768 to jednak 70% więcej przestrzeni na ekranie i podświetlenie LED. Tylko wykonczeniem błyszczącym możesz się wykończyć na słonecznym plenerze.

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Cytat
Tylko wykonczeniem błyszczącym możesz się wykończyć na słonecznym plenerze.
No właśnie, jeżeli wchodzi w grę praca na słońcu, to tylko z matrycą matową, albo chociaż z powłoką antyodblaskową. Zwykłe lustrzane matryce to jakaś pomyłka jest jeżeli chodzi o pracę na powietrzu. Zresztą one nawet potrafią dać popalić w pomieszczeniach.

schwefel  Dołączył: 17 Gru 2007
W terenie używam Asusa 1215N z dwurdzeniowym Atomem, 4GB pamięci i zewnętrzną grafiką GT218. Da się na tym obrabiać pefy z k10D w LR i PS także mogę śmiało polecić.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
fototomek napisał/a:
Nie wiem, jak na tym Atomie ciągnie Win7 - XP w zasadzie chodzi bezproblemowo.

Atom da rade. Tyle, że nawet w okrojonej wersji starter 7 zabiera dla siebie sporo RAMu, co musisz mieć na uwadze.

Też, używam swojego netbooka w charakterze fotobanku podczas wyjazdów - najzwyklejszy szajsung z Atomem 1,6 i 1 GB RAM na Windows XP

Skocz do: