Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jarek Dabrowski napisał/a:
soczewica -> koło -> miele -> młyn

A to to co? Nie polityka? Kolorowym wolno....

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Marek napisał/a:
A to to co? Nie polityka?
Ja bym to nazwał "stosunki międzynarodowe"

Czyli polityka Łokietka wobec mniejszości niemieckiej :-)

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Marek napisał/a:
Głosujmy zatem w następnych wyborach na partię Romana Giertycha, to może się dziewic, jednorozców i smoków (byle nie dwugłowych) doczekamy

Marek, ale dziewica nie jest prorodzinna.

Można przecież fazę "dziewicy" traktować jako stan przejściowy :mrgreen:

konopia  Dołączył: 24 Kwi 2007
Zdano napisał/a:
Zrób coś, żeby Twój smok przestał się ruszać

poszukam nowego, jak na razie może być ten zastępczy.

Dziewice wyginęły z braku soczewicy, jak zabrakło najniżej położonego elementu w łańcuchu pokarmowym to zabrakło i dziewic, i smoków, i rycerzy, i jednorożców.

cotti  Dołączyła: 20 Kwi 2006
e no, soczewica nie wyginęła

dziewice musiały wyginąć z jakiegoś innego powodu - może wraz z dinozaurami, które wzięto wtedy za smoki :mrgreen:

Ja twierdzę, że powód wyginięcia dziewic tkwi, podobnie jak to miało miejsce w przybadku tura Bos primigenius, w zbyt intensywnych łowach na nie prowadzonych przez naszych przodków po mieczu. Tura udalo się restytuować.... być może da się to powtórzyć w przypadku dziewic. Natomiast smoki to pewnie będą już tylko w Hollywood :-)

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Marek napisał/a:
Tura udalo się restytuować....

Obawiam się, że nie udało się. To zupełnie inny gatunek. Ma inne geny. Wygląda może i podobnie [jeśli nie identycznie], ale to nie jest tur.
Tak samo jak konik polski, to nie jest tarpan.

Czytałam kiedys wypowiedź genetyka na ten temat. Pula genów jest inna.

Czyli innymi słowy: dziewicą jest się raz :lol:

Marek, właśnie czegoś takiego mi brakowało!

To nie jest tur, tylko prawie tur. Czyli cos takiego jak prawie dziewica :mrgreen:

Jednak zarówno bydło domowe wywodzi się wyłącznie od tura, jak też konik polski (jak wszystkie rasy koni) wyłącznie od tarpana. Potem tylko przez dobór odpowiednich osobników do krzyżowania uzyskano coś na kształt pierwowzoru. Jednak pula genów musi być inna niż ta, którą te gatunki nosiłyby w sobie gdyby dotrwały do naszych czasów - to oczywiste.

No i do czego to dochodzimy: zaczęło się od wczorajszych solenizantów, potem smok, dziewica, a skończyło się na poważnych zagadnieniach z genetyki :-)
I poraz kolejny mój post nie ma nic wspólnego z oficjalną tematyką forum. Jak tak dalej pójdzie to mnie stąd wyrzucą.

Marek napisał/a:
Jednak zarówno bydło domowe wywodzi się wyłącznie od tura, jak też konik polski (jak wszystkie rasy koni) wyłącznie od tarpana.

Raczej nie. Tur to tur, krowa to krowa, żubr to żubr. Mieli wspólnego przodka, ale potem były 2 linie. Tak samo jak z tarpanem i koniem domowym, a także zebrą, koniem przewalskiego, kułanami itp itd. Tak samo my i małpy.

Oczywiście takie rozważania mają sens tylko jeśli założymy, że teoria ewolucji jest prawdziwa ;-)

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Marek napisał/a:
Jak tak dalej pójdzie to mnie stąd wyrzucą.
no chyba nie za geny, skoro masz ZX5n to wszystko u Ciebie ok, DNA ładnie gra :-D

Raczej nie. Tur to tur, krowa to krowa, żubr to żubr. Mieli wspólnego przodka, ale potem były 2 linie. Tak samo jak z tarpanem i koniem domowym, a także zebrą, koniem przewalskiego, kułanami itp itd. Tak samo my i małpy.

Tak, tylko zauważ, że w przypadku współczesnego konia i np. zebry i ich współnego przodka jest wielokrotnie więcej pokoleń niż między krową i turem, od ktorego ta ostatnia się wywodzi. Nawet nasza ingerencja w ewolucję nie wiele tu zmienia.

Oczywiście takie rozważania mają sens tylko jeśli założymy, że teoria ewolucji jest prawdziwa ;-)

Dajmy spokój dziadkowi Darwinowi :-) Ja tam wolę ksiegę Genezis - jest bardziej literacka :-)

[ Dodano: 2007-06-02, 15:11 ]
[quote="tref]no chyba nie za geny, skoro masz ZX5n to wszystko u Ciebie ok, DNA ładnie gra :-D [/quote]

Tylko że ja czasem mojego pentaxa krzyżuję z nierasową optyką :-)

Marek, wydaje mi się, że nasza róznica zdań wynika z tego, że zdania naukowców są podzielone ;-) Ja wyznaję szkołę falenicką, w Ty otwocką :mrgreen: Może wrócimy do tematu, jak już smutni panowie w laboratoriach ustalą jakąs jedną wersję zdarzeń ;-)

To ustalenie jednego scenariusza przez smutnych panów w laboratoriach może niepredko nastąpić. W związku z tym mam do Ciebie prośbę: przypomnij mi kiedyś, że taką dyskusję prowadziliśmy. Wiesz: starość, skleroza.....

Skocz do: