jaca19665  Dołączył: 12 Paź 2010
[obiektyw] konwerter do obiektywu minolta
witam zakupiłem za grosze obiektyw osawa 70-260 do minolty mocowanie md czy ktoś używał konwertera do minolty i jakiej firmy chodzi mi o coś sprawdzonego co warto kupic

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
jaca19665 napisał/a:
ktoś używał konwertera do minolty
O jaki konwerter Ci chodzi ? Z Minolty do Pentaksa ? Nie było, nie ma i nie będzie.

konwerter do obiektywu minolta
http://allegro.pl/adapter...1568265626.html
znalazłem właśnie na allegro ale wolałbym poznać opinie kogoś kto używał ten pierścień

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
soczewka=utrata jakości, za taką kasę imo bez sensu, lepiej dokupić jakąs starą minoltę :D
albo sprzedać szkło i kupić Pentaksowe

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Przejściówek z soczewkami wogóle nie traktuję jako używalnych. joker333, napisał juz dlaczego. Dodam, że w większości stosowane są w nich szkła bez żadnych powłok, nie wiadomo przez kogo i z czego robione. Efekty są co najmniej kiepskie. A szkło marki Osawa też najwyższych lotów nie jest.

dzięki koledzy liczyłem na to że dokupie konwerter takiej konstrukcji jak na m42 ale tu chyba jest większy problem pozdrawiam :-B

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
jaca19665 napisał/a:
dzięki koledzy liczyłem na to że dokupie konwerter takiej konstrukcji jak na m42 ale tu chyba jest większy problem pozdrawiam :-B

bez soczewki takowy by działał jak pierścienie pośrednie czyli ostrzenie na kilkadziesiąt cm max zapewne

mało się znam w temacie ale stosuje sę konwertery do m42 i to działa więc myślałem o czymś co zadziała na podobnej zasadzie

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
jaca19665 napisał/a:
mało się znam w temacie ale stosuje sę konwertery do m42 i to działa więc myślałem o czymś co zadziała na podobnej zasadzie
Minolta MD ma mniejszą odległość obrazową (między obiektywem i płaszczyzną filmu) niż w Pentaksie i M42. Aby uzyskać ostrość do nieskończoności obiektywem od Minolty MD podpiętym pod korpus Pentaksa, musiałby ten obiektyw wchodzić głębiej w korpus, co jest niewykonalne, lub trzeba zastosować adapter ze soczewką, który zmieni odległość obrazową na odpowiednią dla Pentaksa i M42. Wiąże się to jednak, jak napisali koledzy, z utratą jakości zdjęć.

dzięki koledzy pozostanie mi sprzedac to szkło, na aukcji było napisane że mocowanie bagnet pentax. Na szcęście zapłaciłem 50 pln więc spokojnie to prześpie :-B

Skocz do: