johnwoo  Dołączył: 01 Maj 2011
[obiektyw] kit II po podłączeniu do body ma problem z autofo
Ostatnio za każdym razem jak podpinam kita II do body przez kilka minut nie działa autofocus. Objawia się to tym że chcąc ustawić ostrość silniczek w body chodzi ale pierścień na obiektywie nie rusza się lub drga (tak jakby jakaś zębatka nie zaskakiwała do końca, choć pewnie zębatek tam niet :) ) Ręczne ustawianie ostrości działa.

Po kilku minutach żmudnych prób łapania ostrości, naprzemiennie na przedmiotach będących blisko lub daleko, w końcu mechanizm łapie i od tej pory działa wszystko bardzo poprawnie i szybko do momentu ściągnięcia i ponownego założenia tegoż obiektywu.

Na długim kicie nie ma tego problemu więc wydaje się że to problem z 18-55 II :/

Czy ktoś z Was spotkał się z takim objawem? Muszę powiedzieć że ten problem jest strasznie frustrujący i nieprzewidywalny, gdyż raz problem znika po dwóch minutach a innym razem po dziesięciu :/

bloodbro  Dołączył: 27 Sty 2011
Czyściłeś styki? Zawsze warto przeczyścić na początku styki, bo to z reguły przez nie się największe problemy robią, jeśli to nic nie pomoże to jest pewność, że coś nie tak jest z mechaniką AF.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Próbowałeś przełączyć na manual i ponownie na AF?

@bloodbro - Czym czyścić styki? Jakąś benzyną ekstrakcyjną? Spirytusem?

@plwk - przełączenie na MF i na AF niestety nic nie pomogło :/

Eureka! Znalazłem rozwiązanie, czy raczej mój błąd :) Niepotrzebnie wciskałem przycisk zwalniający blokadę przy zakładaniu obiektywu i tak jakby nie wracał do nominalnej pozycji po przekręceniu obiektywu do właściwej pozycji. Pomógł lekki ruch w przeciwną stronę i słychać lekki "pstryk" i wszystko działa jak należy od kopa.

A już się bałem że to coś z obiektywem, ale to na szczęście tylko coś ze mną :)

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
johnwoo napisał/a:
Czym czyścić styki? Jakąś benzyną ekstrakcyjną? Spirytusem?

co bo benzyny to ja radziłbym lepiej trzymać się od niej z daleka, a nóż widelec tworzywo z którego jest zrobiony obiektyw okaże się podatne na jej działanie i będzie strata :-(

Alkohol tak (oczywiście mam na myśli czyszczenie obiektywu :mrgreen: : czysty spirytus, chociaż najlepszy będzie chyba izopropanol (ewentualnie metanol)

arQ dzięki za błyskawiczną odpowiedź. Myślę że można zamknąć wątek.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
johnwoo napisał/a:
można zamknąć wątek.
Złotą rybką nie jestem, ale takie życzenie mogę spełnić.

Skocz do: